Οι Έλληνες πήγαν στην Κίνα πολύ πριν τον Marco Polo

Δεν θέλουμε να γίνουμε γραφικοί, ούτε υποστηρίζουμε πώς πίσω από τη δημιουργία των πάντων ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες, υπάρχουν όμως κάποιες φορές, όπως αυτή, που αποδεικνύεται πώς οι Έλληνες ταξίδεψαν και μεγαλούργησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γνωστού τότε κόσμου… και αυτό δεν είναι υπερβολή.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σημερινό δημοσίευμα του BBC, το οποίο βασίζεται σε νέες έρευνες αρχαιολόγων που έγιναν στην Κίνα, κάνει λόγο για την πολύ στενή σχέση που διατηρούσε ο Πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας, με τη Δύση, πολύ πριν ο Ευρωπαίος εξερευνητής Μάρκο Πόλο βρεθεί εκεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, Κίνα και Δύση είχαν αναπτύξει σχέσεις για περισσότερα από 1500 χρόνια πριν εμφανιστεί ο Μάρκο Πόλο. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα αναφέρουν ως παράδειγμα τον περίφημο μνημείο του στρατού των πολεμιστών Terracotta, το οποίο βρέθηκε θαμμένο κοντά στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα (σημερινή Xian), το οποίο φαίνεται να εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι, είναι πώς Αρχαίοι Έλληνες Τεχνίτες, πιθανόν να βρέθηκαν σε εκείνες τις περιοχές και να εκπαίδευσαν τους ντόπιους, γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ.

Ο Μάρκο Πόλο ταξίδεψε στην Κίνα τον 13ο αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείτο ως ο πρώτος Ευρωπαίος που βρέθηκε εκεί. Κάτι που μάλλον δεν ισχύει.

«Πλέον έχουμε αποδείξεις πώς υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στον Πρώτο Αυτοκράτορα της Κίνας και τη Δύση, πολύ πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Πολύ πριν την περίοδο που νομίζαμε έως σήμερα», αναφέρει η αρχαιολόγος Li Xiuzhen, από το Μουσείο στην περιοχή του μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Qin Shi Huang.

 



Μια ανεξάρτητη έρευνα, αναφέρει πώς ευρωπαϊκό DNA βρέθηκε σε τοποθεσίες στη δυτικότερη επαρχία Xinjiang της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι Δυτικοί είχαν εγκατασταθεί, ζήσει και πεθάνει στην περιοχή, πριν και κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Οι αγρότες που ανακάλυψαν πρώτοι τα 8000 θαμμένα ανδρείκελα των πολεμιστών Terracotta, τα βρήκαν σε περιοχή πολύ κοντά στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα Qin Shi Huang το 1974.

Στην Κίνα δεν υπήρχε η παράδοση να δημιουργούν ανθρώπινα αγάλματα σε πραγματικά μεγέθη, πριν δημιουργηθεί ο τάφος του Πρώτους Αυτοκράτορα, και αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο, που αποδεικνύει τα πιο πάνω, αφού προγενέστερα αγάλματα που βρέθηκαν, ήταν απλές φιγούρες ύψους 20 cm.

«Ο μόνος τρόπος για να δικαιολογηθεί και να δοθεί εξήγηση σε μια τέτοια τεράστια στροφή στην κουλτούρα, αλλά και στην απόκτηση τέτοιων δεξιοτήτων από τους ντόπιους, είναι αν υποθέσουμε ότι υπήρξαν επιρροές από εξωγενείς παράγοντες», υποστηρίζει η Dr Xiuzhen.

«Πλέον πιστεύουμε πώς ο στρατός Terracotta, οι ακροβάτες και τα περίφημα μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, ήταν εμπνευσμένα από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και την αρχαία ελληνική τέχνη» εξηγεί.

Ο καθηγητής Lukas Nickel από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αναφέρει πώς τα αγάλματα με τους ακροβάτες του τσίρκου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κοντά στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Πιστεύει επίσης πώς ο Πρώτος Αυτοκράτορας, επηρεάστηκε από τα Ελληνικά αγάλματα, τα οποία έφτασαν στην Κεντρική Ασία, τον αιώνα μετά το θάνατο του Μέγα Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.

 



«Φανταστείτε πώς ένας Έλληνας γλύπτης, ζούσε σε εκείνη την περιοχή και εκπαίδευε τους ντόπιους», λέει ο καθηγητής.

Άλλες ανακαλύψεις, περιλαμβάνουν νέα στοιχεία για τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, τα οποία υποστηρίζουν πώς ο τάφος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι πιστευόταν έως σήμερα, ίσως και 200 φορές μεγαλύτερος από την Κοιλάδα των Βασιλιάδων στην Αίγυπτο.

Περιλαμβάνουν επίσης τα ακρωτηριασμένα απομεινάρια γυναικών, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμες παλλακίδες του Πρώτου Αυτοκράτορα, και το κρανίο ενός άνδρα με μια σφαίρα σφηνωμένη σ’ αυτό. Το κρανίο θεωρούν ότι ανήκε στον μεγαλύτερο γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με πολλούς άλλους, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας μετά το θάνατο του αυτοκράτορα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ