Θες να μάθεις να σπέρνεις παραδοσιακούς σπόρους στη Λευκωσία;

Για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνεται συλλογικό σπορείο στο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου στη Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

«Στην εκδήλωση θα σπείρουμε εποχικούς παραδοσιακούς σπόρους όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κι άλλα ανοιξιάτικα είδη. Τελειώνοντας, τα φυτεμένα γλαστράκια θα μοιραστούν ανάμεσα μας για να τα πάρουμε σπίτι και να τα φροντίζουμε μέχρι τη γιορτή ανταλλαγής σπορόφυτων, δύο μήνες αργότερα. Εκεί θα επιστρέψουμε τα σπορόφυτα και θα τα μοιραστούμε μεταξύ μας με σκοπό να μεγαλώσουμε τα φυτά και εν τέλει να συλλέξουμε σπόρο ώστε του χρόνου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ακόμα ένα νέο κύκλο σποράς!»

Τέτοιες πρωτοβουλίες, πιστεύουν οι διοργανωτές, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η προσπάθεια των μεγάλων πολυεθνικών να επιβάλουν τη χρήση υβριδικών και γενετικά τροποποιημένων σπόρων απειλεί άμεσα την παραδοσιακή μας γεωργία άρα και την υγεία μας. Η προστασία και ο πολλαπλασιασμός των παραδοσιακών μας σπόρων, αποτελεί εν τέλει μια μορφή διαφύλαξης της πολιστικής μας κληρονομιάς.

Κοπιάστε λοιπόν για να σπείρουμε παραδοσιακούς σπόρους και να μάθουμε όλοι μαζί πως να τους μεγαλώσουμε!

«Για να συμμετέχετε στην εκδήλωση, φέρτε μαζί σας ποτιστήρια, μικρές τσιμπίδες και πλαστικά κουτιά για μεταφορά των σπορόφυτων στο σπίτι. Όσοι θέλετε μπορείτε να συνεισφέρετε με ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για επιπλέον βοήθεια που θα χρειαστούμε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Επίσης, αν έχετε παραδοσιακούς σπόρους που πήρατε από προηγούμενες εκδηλώσεις ή διαθέτετε τους δικούς σας παλιούς σπόρους και επιθυμείτε να τους μοιραστείτε, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας εκ των προτέρων. Αυτές οι ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φετινό μας σπορείο ή να διατεθούν στους φίλους του Συλλογικού Σπορείου σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Για δηλώσεις συμμετοχής, διάθεση παραδοσιακών σπόρων και για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες γράψτε μας στο collectivesporeio@gmail.com ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 70007102».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ