Η σεξουαλικότητα στην κυπριακή τέχνη

Παρουσιάζεται στη Λάρνακα

 

Η φωτογραφία είναι από το έργο του Γκλύν Χιούζ που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την έκθεση και τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος

 


Article featured image
Article featured image

Η ομάδα «Σαλίνα»* οργανώνει την έκθεση «ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ – Η σεξουαλικότητα στην κυπριακή τέχνη» από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 9  Απριλίου στον «Πολυχώρο Αποθήκες» στη Λάρνακα.

Η έκθεση έχει σκοπό να δώσει φωνή σε ένα θέμα που μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείτο «ταμπού» θέτοντας ως κεντρικό θέμα τη σεξουαλικότητα στην Κυπριακή τέχνη από το 1965 έως σήμερα. Την έκθεση θα επιμεληθεί η Ευαγόρια Δαπόλα, Επιμελήτρια και Ιστορικός Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Σάσσεξ.

Η σεξουαλικότητα είναι μια οικουμενική έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί παρόλο που υπάρχει από την αρχή της ανθρωπότητας και είναι πάντα επίκαιρη. Συνεχώς αλλάζει μορφές και έκφραση και γι’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξερευνούν τη σεξουαλικότητα, τις έννοιες και τις μορφές της. Διάφοροι φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, αναλυτές και καλλιτέχνες προσπάθησαν να αποτυπώσουν και να εξηγήσουν αυτή την κινητήρια δύναμη, που είναι παράλληλα το κίνητρο αλλά και ο ευσεβής πόθος του ανθρώπου για τη διαιώνιση της ανθρωπότητας. Η τέχνη μιμούμενη τη ζωή εμπνέεται από τη φύση και αποτυπώνει μορφές σεξουαλικότητας. Από την αρχαιότητα ως σήμερα η Κυπριακή τέχνη αποτύπωνε τη σεξουαλικότητα με διάφορους τρόπους.

 Οι δύο κύριοι στόχοι της ομάδας «Σαλίνα» είναι να αναπτύξουν ένα διάλογο για τη σύγχρονη Κυπριακή τέχνη μέσω των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και μεταξύ των έργων τέχνης και του κοινού να δημιουργήσουν ποιοτικές και καλλιτεχνικές δράσεις / αντιδράσεις που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες του τόπου.

Η δραστηριότητα που διοργανώνεται αποτελείται από τρία μέρη. Το κύριο μέρος είναι η εικαστική έκθεση με θέμα «Η Σεξουαλικότητα στη Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη».

Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος είναι:  Άγγελος Μακρίδης, Ανδρέας Παρασκευά, Άντρος Ευσταθίου, Γιώργος Δουκανάρης, Γκλύν Χιούζ, Δημήτρης Μίχλης, Εύρος Ευρυβιάδης, Κυριάκος Αχιλλέως, Λεωνίδας Σπανός, Μαρία Λιανού, Μυρτώ Μακρίδου, Νικόλας Αντωνίου, Όλγα Σπανού, Πανίκος Τεμπριώτης, Ρήνος Στεφανή, Στας Παράσχος, Στέλιος Βότσης, Σούζαν Βάργκας και Χαμπής Τσαγγάρης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί εργαστήριο χαρακτικής για το κοινό από τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, εργαστήριο υφασματογραφίας από τη Σούζαν Βάργκας, εργαστήριο ζωγραφικής γυμνού, ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κεραμικής για καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση για την εξοικείωση των συμμετεχόντων, τόσο με το θέμα όσο και με τις τεχνοτροπίες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις από τη Δρ. Νίκη Ζαντή και διαλέξεις που θα συντονίζονται από τον Στέφανο Χριστοδουλίδη.

 

Η ομάδα «Σαλίνα» απαρτίζεται από:

Δρ. Νίκη Ζαντή (Ακαδημαϊκός -  Πολιτιστική Διαχείριση)

Άρτεμις Καραγιάννη (Διοργανωτής εκδηλώσεων)

Στέφανος Χριστοδουλίδης (Ακαδημαϊκός – Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου)

Ανδρέας Χατζηθωμάς (Συγγραφέας – Εκδότης - Φιλόλογος)

Θεοχάρης Καραγιάννη (Συλλέκτης και Μελετητής Τέχνης)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ