Η CITY προτείνει εκδρομή... στην Ποταμίτισσα

Ένα μικρό και γραφικό χωριό, «σκαρφαλωμένο» στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο.

 


Article featured image
Article featured image

Μια καλή αφορμή...

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδρομή στο μικρό χωριό της Πιτσιλιάς θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο μονοπάτι μελέτης της φύσης, με την ονομασία «Διόσμηδες - Γερατζιά». Η διαδρομή αρχίζει από τη νέα υδατοδεξαμενή ύδρευσης της κοινότητας, διέρχεται διαμέσου της κατοικημένης περιοχής και καταλήγει στο μέσο περίπου του δρόμου Ποταμίτισσας-Αγριδιών, στην περιοχή Γερατζιά.

Αν επιλέξεις να περπατήσεις το μονοπάτι, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, να δεις και να μελετήσεις το δάσος, τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τα πετρώματα της περιοχής.

Το μονοπάτι έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και για να το περπατήσεις χρειάζεσαι περίπου 50 λεπτά.





Διαμονή και φαγητό

Αν αποφασίσεις να πας μέχρι την Ποταμίτισσα, τότε ο κατάλληλος χώρος για να διανυκτερεύσεις είναι σαφέστατα το αγροτουριστικό κατάλυμα Ambelikos, το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία.

Πρόκειται για το μοναδικό ξενοδοχείο στο χωριό, με μόνο 15 δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα παραδοσιακά. Στα δωμάτια θα βρεις τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi, ντους ή μπανιέρα-υδρομασάζ και μπαλκόνι με θέα στο βουνό.

Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης εξωτερική πισίνα και κοινόχρηστη βεράντα.

Η διαμονή σε ένα απλό δωμάτιο του ξενοδοχείου αρχίζει από 70 ευρώ το βράδυ. Για δωμάτιο με Jacuzzi, σάουνα ή τζάκι, υπάρχει μια μικρή επιπλέον χρέωση.

Για κρατήσεις: 25522211 και 99877589

Για φαγητό μπορείς να επισκεφτείς στον ίδιο χώρο την ταβέρνα του Ambelikos Traditional Agrohotel, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00, μέχρι τις 21.00. Διαθέτει παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, κυρίως φαγητά σχάρας. Υπάρχουν επίσης επιλογές για χορτοφάγους.

 



 

Στο κέντρο του χωριού θα βρεις ένα μικρό μπακάλικο με την ονομασία «Συνεργατικό Παντοπωλείο Ποταμίτισσας», απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Για προσκύνημα μπορείς να επισκεφτείς την εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ποταμίτισσα. Διάβασε ΕΔΩ την ιστορία της εκκλησίας.



 

Πρόγευμα, τσίμπημα, καφές και ποτό στο «Μπακάλικο του Χαψή»

Αν ανηφορίσεις λίγο πιο πάνω από την Ποταμίτισσα και φτάσεις στο χωριό Αγρός, θα βρεις «Το Μπακάλικο του Χαψή». Ένα παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα τα οποία παράγονται στο χωριό.

Το πετρόκτιστο μαγαζάκι ανοίγει τα Σαββατοκύριακα από τις 09.00 το πρωί και κλείνει γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα.

Το πρωί εκεί μπορείς να απολαύσεις κυπριακότατο brunch, ενώ το βράδυ να συνοδεύσεις το κρασάκι σου με τα platters του μαγαζιού που περιέχουν παραδοσιακά προϊόντα του χωριού, όπως χοιρομέρι, λούντζα, τσαμαρέλα και άλλες νοστιμιές.

Για κρατήσεις: 99 409108

 

 

Μην παραλείψεις να πας από τα «Γλυκά της Νίκης»

Στον Αγρό και συγκεκριμένα στην οδό Τριανταφύλλων 5, μπορείς να βρεις τη μικρή βιοτεχνία γλυκών «Γλυκά της Νίκης».

Εκεί φτιάχνονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ντοματοπολτοί και διάφορα άλλα γλυκά.

Για περισσότερες πληροφορίες: 25 521717



Καλές εξορμήσεις ευχόμαστε!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ