Η έρευνα της... έρευνας και τα social media των Κύπριων πολιτικών

Μόλις πήρε το μάτι μας την έρευνα της εταιρείας Gnora σχετικά με τα social media των πολιτικών, χαμογελάσαμε.

 


Article featured image
Article featured image

Παιδιά που έχουμε πάθει τενοντίτιδα απ’ το πολύ το web surf και το μπες-βγες-ξαναμπές στα social media, χαρήκαμε που, επιτέλους, κάποιος σκέφτηκε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των πολιτικών στο νετ κι αποφάσισε να το ψάξει.

Την εν λόγω έρευνα μπορείς να την διαβάσεις αυτούσια εδώ. Εμείς την… πειράξαμε λίγο, δίνοντας την δική μας -μη επιστημονική- ερμηνεία για το τι συμβαίνει μες στο διαδίκτυο.

 

* Η Gnora διεξήγαγε έρευνα για την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές της 22ης Μαΐου 2016. Ο δείκτης «Social Media Compass» της εταιρίας επικεντρώθηκε στον διαδραστικό, διαπροσωπικό χαρακτήρα της ψηφιακής επικοινωνίας κατά την περίοδο 1 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2016.

 



 

TWITTER

Όταν λέμε «πήρε φωτιά το τουίτερ» ή το τάδε # «κάνει trending» είναι αδύνατον να μιλάμε για τους Κύπριους πολιτικούς. Εκτός βέβαια κι αν κάποιος ποστάρει φωτογραφία όπου ως «αλεπού έξυπνα και πονηρά… τα πουλάκια πιάνει και γέλα» (βλέπε κεντρική φωτογραφία) ή αν παρατονίσει την λέξη «δουλειά» και την κάνει «δουλεία», απογειώνοντας το τρόλινγκ ανά το παγκύπριο. Απ’ τα tweets by accident στις ανορθογραφίες, οι κύπριοι πολιτικοί δεν τα… σπάνε. Παρόλα αυτά, προσπαθούν. Πολύ.

 

Τα σκήπτρα στην τουιτερική μάχη -στην υπό εξέταση περίοδο πάντα- τα κρατάει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Με 8283 ακόλουθους -τρέμε kanekos69- μια χαρά τα πάει για πρόεδρος κόμματος. Τακτικός τουιτεράς, συνεχίζει να αυξάνει και να πληθαίνει τους ακόλουθούς του (8500 σήμερα) μάλλον γιατί μες τα πολλά πετάει και κανένα ρομαντικό/ποιητικό τουίτ ή καμιά φώτο όπου σκαλίζει, μαζεύει σκουπίδια απ’ τις παραλίες, βλέπει πως γίνονται τα χαλούμια κλπ.

 

Βλέπε ρομαντικό/ποιητικό τουίτ που λέγαμε  


 



Το αργυρό παίρνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 4915 followers. Κανείς δεν γνωρίζει αν είχε περισσότερους πριν γίνει κάποια απ’ όλες τις διασπάσεις μες το κόμμα του κι αν τον έκαναν unfollow. Υποπτευόμαστε πως πρέπει να κατέβασε και το app «Who unfollowed me?» και καταγράφει ονόματα για να κάνει κουμάντο στις επόμενες εκλογές. Σήμερα που μιλάμε διαθέτει 5055 followers. 

Ακολουθεί ένα πιο-κουλ-και-από-την-Σιβηρία τουίτ που θυμίζει έντονα το κλασσικό «Σας ευχαριστώ για την αποδοχή φιλίας» στο facebook:


 



Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Γιώργος Λιλλήκας με 4628 followers, οι οποίοι αυξήθηκαν στους 4728 σήμερα που μιλάμε. Ο κύριος Λιλλήκας κάπου μεταξύ των -αγαπημένων του- λέξεων «ανατροπή», «διαφθορά», «κατεστημένο» μας σουτάρει και ένα ξέμπαρκο τουίτ μες τα μούτρα και σκοράρει.


 



Τουιτάρει και κάτι ακαταλαβίστικα βέβαια, όπως το πιο κάτω το οποίο προφανώς παραπέμπει στην legendary ατάκα "Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία,αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος", την οποία o Frederick S. Perls αποδίδει στον Αινστάιν.


 



Ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος όπως αναφέρεται και στην έρευνα απέκτησε λογαριασμό τον περασμένο Οκτώβριο, ενδέχεται να ξεμείνει χωρίς λογαριασμό άμα αλλάξει χέρια το κόμμα. Κι αυτό γιατί επέλεξε ο λογαριασμός του να είναι @GenSecAKEL και προφανώς να κληρονομείται στον επόμενο.

 

Αυτό βέβαια δεν τον σταματά απ’ το να τουιτάρει κι αυτός τα δικά του στους 1563 ακόλουθούς του οι οποίοι αρθροίζουν 1660 σήμερα. 


 



Για οικολόγος... δεν το έχει με το τιτίβισμα ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έχει 625 ακόλουθους (672 στις 18/3). Παρόλα αυτά, με το πιο κάτω -ανοικτό σε αναρίθμητες τρολιές- τουίτ, δεσμεύεται να πρασινίσει την Κύπρο μας.   

 



 

FACEBOOK

Παλαίμαχοι του φουμπού οι περισσότεροι πολιτικοί μας συνεχίζουν αγέρωχοι τον διαδικτυακό τους αγώνα, μόνο που εκεί, λόγω της ευρείας χρήσης του μέσου, η μεγαλύτερη απόλαυση δεν είναι τα ποστς τους αλλά τα σχόλια που τα συνοδεύουν. Στο εμβρυακό στάδιο που βρίσκεται η κυπριακή τρολιά, μπορούμε να πούμε πως μια χαρά τα πάει.

 

Όσον αφορά στο φουμπού, στην πρώτη θέση συναντάμε τον Γιώργο Λιλλήκα με 9059 likes (9087 στις 18/3) και με best of σχόλιο αυτό:



 

Με 5934 likes ακολουθά ο Γιώργος Περδίκης (5,956 στις 18/3) ο οποίος μπορεί να μην τιτιβίζει αλλά ποστάρει. Best of σχόλιο αυτό:  



 

Σε αντίθεση με τον Γιώργο Περδίκη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να τιτιβίζει περισσότερο παρά να ποστάρει (σημ: έχει connected τους λογαριασμούς του), έτσι τον συναντάμε στην τρίτη θέση με 3551 likes (3,641 στις 18/3). 



 

H επίσημη σελίδα του Μαρίνου Σιζόπουλου συγκεντρώνει 1916 likes, που αυξήθηκαν κατά 31 απ' την μέρα που ολοκληρώθηκε η έρευνα, 1η Μαρτίου, μέχρι σήμερα που μιλάμε. Οπότε, μια πρόχειρη διαπίστωση θα 'ταν πως οι πολιτικοί ηρωισμοί δεν ισοδυναμούν πάντα σε... likes.

Ακολουθεί best of σχόλιο -τρολ υποθέτουμε- σε ποστ του Μαρίνου Σιζόπουλου. Μετά τις διαρροές, εννοείται: 



 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν το ‘χει με το φουμπού αφού μέχρι και την πρώτη του μήνα είχε μόνο 649 likes στην σελίδα του, όσοι περίπου είναι οι συγγενείς και οι υπάλληλοι της οικογένειας. Σημειώνει όμως την μεγαλύτερη αύξηση σε likes, 841 σήμερα, με αγαπημένο μας σχόλιο στην σελίδα του αυτό: 



 

Στην έρευνα της εταιρίας Gnora συμπεριλήφθηκε και ο Δημήτρης Συλλούρης με τα ταπεινά 1839 likes που έγιναν 1845 σήμερα. Τα 6 επιπλέον likes που πήρε στις 18 μέρες που μεσολάβησαν θα τα προσθέσει στα 22,252 (!) της Δρ. Ελένης Θεοχάρους για να τα αθροίσουν μαζί 24097 και να συνεργαστούν στις βουλευτικές. Πανέξυπνη κίνηση, ό,τι και να πεις. Για να αυξήσεις τα likes σου, όχι τίποτα άλλο. 



* Ως hashtag των φετινών εκλογών, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα, μέχρι στιγμής φαίνεται να χρησιμοποιείται το #CyElections. Η CITY σάς προτρέπει να τρολάρετε υπεύθυνα. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ