«Μεγάλο μέρος της συναυλίας μας είναι έντονο, για χορό, ίδρωμα, σπρώξιμο…»

Έχουν παίξει με τον Manu Chao στη Θεσσαλονίκη, το 2014, αλλά και στο Rockwave του 2015 στην Αθήνα. Οι ίδιοι λένε πως η συναυλία είναι η κορυφή του παγόβουνου, η γιορτή της όλης διαδικασίας.

 


Article featured image
Article featured image

«Σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια; Φαντάσου να ταξιδεύεις για να μοιραστείς με άλλους ανθρώπους αυτό που αγαπάς. Παρέα με ανθρώπους που αγαπάς. Είναι το καύσιμό μας οι συναυλίες.

Η πρόταση του Φεστιβάλ Ξαρκής συμπίπτει με την πρώτη εμφάνισή μας στην Κύπρο κι αυτό μας χαροποιεί πολύ. Ένα εναλλακτικό πολυεπίπεδο φεστιβάλ, σε ένα πανέμορφο τόπο και η ζεστή επικοινωνία με την διοργάνωση διευκόλυναν την απόφασή μας να έρθουμε στο νησί».

Με αφορμή λοιπόν την πρώτη εμφάνισή τους στην Κύπρο, μιλήσαμε με τον Θάνο Γκουντάνο, τον τραγουδιστή των εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενων BAiLdSA. Μιας μπάντας που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες στο άκουσμα των οποίων… δύσκολα κρατάς τα πόδια σου στο χώμα -το όνομά τους προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (λιποθυμώ), που χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των Βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτησα, μπούχτησα κτλ.

 

Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν σας ξέρει, χωρίς να χρησιμοποιήσετε μουσικούς όρους και χωρίς να αναφερθείτε σε είδη μουσικής;

Μασίφ, bloody, μαριναρισμένη με διαστημικά βαλκανικά μπαχάρια, σβησμένη σε μαύρο καζάνι τσίπουρο. Έντονη γεύση που σε διαπερνά και αφήνει μια ευαισθησία στο κλείσιμο.

 


Ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας είναι έντονο, για χορό, ίδρωμα, σπρώξιμο… Έχει όμως και ανάσες, με mid tempo, ατμοσφαιρικά κομμάτια, cool, reggae, dub, μέχρι εσωτερικές ψυχεδελικές post rock στιγμές.


Πως συνδυάζονται διάφορα είδη όπως ska, reggae και gypsy-punk με παραδοσιακά πνευστά των Βαλκανίων;

Όμορφα…Το fusion, το patchwork ή αλλιώς το «μωσαϊκό» στη μουσική είναι κάτι που συνέβαινε πάντα. Είναι στη φύση τους να μπερδεύονται οι μουσικές, να εξελίσσονται. Εμείς διαλέξαμε να συνδυάσουμε τις βιωματικές μας μουσικές παραδόσεις με την ευρύτερη έννοια του rock. Μας ενδιαφέρει όμως η υφή του κάθε στοιχείου να μην είναι γιαλαντζί. Να είναι από τα μέσα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα υλικά δεν φτιάχνουν φαγητό. Ξεκινά από την ιδέα, περνά μέσα από το πρίσμα της φαντασίας και αντανακλά το αποτέλεσμα. Έπειτα, φιλτράρεται σε διάφορες φάσεις και αποτυπώνεται στην ηχογράφηση ή στο live. Πολλές φορές η αρχική ιδέα εξαφανίζεται ή έχει παραμορφωθεί εντελώς. Οπότε, στη διαδικασία μπορεί να έχει βοηθήσει μόνο στη σύλληψη. Έπειτα, ή και πρώτα, έρχεται ο στίχος. Τι θα πεις. Κοινωνικά, πολιτικά, σουρεαλιστικά, χαλαρά, αγγλικά, ελληνικά. Είμαστε οντότητες σε εξέλιξη, μουσικά και κοινωνικά ενεργοί, και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον η αλληλεπίδραση του μουσικού αλλά και φυσικού «εγώ» μας σε σχέση με ένα αυτόνομο πια, εκφραστικό όχημα.

Ο πιο πάνω συνδυασμός είναι ικανός να σε κάνει να χορεύεις ασταμάτητα;

Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας είναι έντονο, για χορό, ίδρωμα, σπρώξιμο…Έχει όμως και ανάσες, με mid tempo, ατμοσφαιρικά κομμάτια, cool, reggae, dub, μέχρι εσωτερικές ψυχεδελικές post rock στιγμές.

 



Τι θεωρείτε ως σταθμούς στην πορεία σας μέχρι σήμερα;

Σίγουρα και τα δύο μας άλμπουμ, «United States Of Balkans» (2011) και «zVaRnA» (2014), αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος. Η ηχογράφηση είναι η αποτύπωση της εκάστοτε περιόδου. Κάθε άλμπουμ ξεχειλίζει από σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, καταστάσεις που σου θυμίζουν τον αντίστοιχο καιρό. Σαν μια φωτογραφία της εποχής του.

Επίσης, μεγάλες συναυλίες με τον Manu Chao όπως της Θεσσαλονίκης το 2014 και το Rockwave 2015 στην Αθήνα ήταν συγκλονιστικές για μας. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι μικρότεροι σταθμοί. Μπορεί να σε στιγματίσει ένα live σε ένα μικρό μπαράκι, οι περιοδείες στο εξωτερικό ή μια ιδιαίτερη εσωτερική μας στιγμή στο baildsoστούντιο.

 



 

Πως είναι να παίρνεις «zVaRnA» τα Βαλκάνια με ένα βαν;

Σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια; Φαντάσου να ταξιδεύεις για να μοιραστείς με άλλους ανθρώπους αυτό που αγαπάς. Παρέα με ανθρώπους που αγαπάς. Σίγουρα έχει πολλά χιλιόμετρα και κούραση, ταλαιπωρία, στήσε-κάνε-ράνε. Και το ράνε δεν μας αρέσει πολύ. Είναι το καύσιμό μας οι συναυλίες. Όλη αυτή η αδιάκοπη δουλειά στο στούντιο γίνεται γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Η συναυλία είναι η κορυφή του παγόβουνου, η γιορτή της όλης διαδικασίας.

Ποιο τίμημα έχει η τσιγγάνικη ζωή;

Χάνεις και κερδίζεις σε όλα. Απλά διαλέγεις πώς θες να ζεις.


Είναι το καύσιμό μας οι συναυλίες. Όλη αυτή η αδιάκοπη δουλειά στο στούντιο γίνεται γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Η συναυλία είναι η κορυφή του παγόβουνου, η γιορτή της όλης διαδικασίας.




Τι ξέρετε για το Ξαρκής; Τι είναι αυτό που σας έπεισε να πείτε το «ναι» στον εδώ διοργανωτή;

Η πρόταση του Φεστιβάλ Ξαρκής συμπίπτει με την πρώτη εμφάνισή μας στην Κύπρο κι αυτό μας χαροποιεί πολύ. Ένα εναλλακτικό πολυεπίπεδο φεστιβάλ, σε ένα πανέμορφο τόπο και η ζεστή επικοινωνία με την διοργάνωση διευκόλυναν την απόφασή μας. Ελπίζουμε ε-ξαρκής η σχέση μας με την Κύπρο να έχει συνέχεια!



Οι BAiLdSA θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ξαρκής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-10 Ιουλίου, στη Λόφου [Δες ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ].

[Επίσης, για τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Φεστιβάλ Ξαρκής, που ξεκινούν στις 4 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Ιουλίου, πάτησε ΕΔΩ]

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ