14 προϊόντα που υπάρχουν (σχεδόν) σε κάθε κυπριακό σπίτι

«Κάνουμε ένα πείραμα;» είπαμε. Και κάπως έτσι, από το πουθενά, βρεθήκαμε να ανοίγουμε ντουλάπια κουζίνας -της δικής μας, της μαμάς, της γιαγιάς, αλλά και όσα ράφια γενικότερα έχουμε πρόσβαση- και να φωτογραφίζουμε προϊόντα που υπάρχουν μέσα σε αυτά… εδώ και «χίλια χρόνια».

 


Article featured image
Article featured image

Είναι αστείο αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, όταν ξεκινήσαμε να στέλνουμε φωτογραφίες στο κοινό chat στο Facebook, ειδικά από προϊόντα που υπήρχαν στα ράφια της μαμάς, πάντα έπαιζαn ατάκες όπως «τι είναι αυτό το πράγμα;», «ποιος χρησιμοποιεί ακόμα εν έτει 2016 αυτό το προϊόν», «γιατί ενώ έχει ανοίξει τόσο πολύ το παζάρι και έχουν έρθει στο νησί τόσα διαφορετικά προϊόντα στην κατηγορία του, συνεχίζουμε ακόμα να επιμένουμε σε αυτό;».

Κι αφού μαζέψαμε πολλά προϊόντα, τις φωτογραφίες τους δηλαδή, απομονώσαμε αυτά που ήταν τα πιο δημοφιλή στα σπίτια μας και κάναμε την έρευνα μας μπας και καταλάβουμε από πού προκύπτει το «κόλλημα» αυτό των Κυπρίων.

Σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ό,τι πολλά από αυτά κυκλοφορούν στην αγορά «χίλια χρόνια», οπότε ο κόσμος έμαθε να τα παίρνει με κλειστά μάτια και δεν άλλαξε τις προτιμήσεις του μέχρι σήμερα, σίγουρα έχει να κάνει με το ό,τι πολλά από αυτά παράγονται στην Κύπρο, σίγουρα έχει να κάνει με το ό,τι πολλά από αυτά διατήρησαν την ποιότητά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα μπορεί να αφορά και σε μια απλή ανεξήγητη συνήθεια ή/και εμμονή.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κλασσικό ορθογώνιο κόκκινο κουτί του Hornimans Tea. Το είχαμε όλοι ανεξαιρέτως στο ντουλάπι μας, έστω κι αν οι περισσότεροι έχουμε να το δοκιμάσουμε εδώ και πολλά χρόνια. Κι όμως, για ανεξήγητο λόγο υπάρχει στα ράφια μας…

Βλέποντας πιο κάτω τα προϊόντα σίγουρα θα χαμογελάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, γιατί απλά θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν και στο δικό σου ράφι.

Επιπλέον, πάμε στοίχημα πως θα σκεφτείς άλλα 14 προϊόντα, έξτρα από τα δικά μας, που επίσης δεν έλειψαν ποτέ από το σπίτι σου. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πολλά, είτε που δεν είχαμε εμείς στα σπίτια μας τη συγκεκριμένη στιγμή είτε που δεν σκεφτήκαμε, οπότε ενδεχομένως να επιστρέψουμε με ένα δεύτερο συμπληρωματικό αφιέρωμα. Προτάσεις ευπρόσδεκτες!



Χαριτολογώντας και σοβαρομιλώντας ταυτόχρονα, θα λέγαμε πως το άρθρο ΔΕΝ περιέχει τοποθέτηση προϊόντων.

 

Από την ομάδα της CITY

Επιμέλεια: Γιώτα Κούμορου

 

Γαριδάκια Χαραλάμπους

Συνήθως τα γαριδάκια Χαραλάμπους υπήρχαν στα σπίτια των γιαγιάδων μας και η γεύση τους μας θυμίζει τα πρώτα παιδικά μας χρόνια.

Είναι ένα απόλυτα κυπριακό προϊόν και παράγονται από το Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους.

Κυκλοφορούν για πάνω από 40 χρόνια (λίγο πριν το 1974), ενώ κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 5.000.000 φακελάκια!

 

 

Αφρόζα - Λαϊκό Καφεκοπτείο

Η αφρόζα του Λαϊκού καφεκοπτείου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60. Είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας, το οποίο αγάπησε ο κόσμος, γι’ αυτό και υπάρχει ακόμα στα ράφια των σπιτιών μας αλλά και σε όλα τα καφενεία και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια το βρίσκουμε μόνο σε πλαστική συσκευασία, ενώ παλαιότερα ήταν μέσα σε γυάλινα βαζάκια, τα οποία επέστρεφε ο κόσμος πίσω στην εταιρεία για να του τα γεμίσουν ξανά.

 

 

Hornimans Tea

Όταν η Κύπρος έλεγε ότι έπινε τσάι, ειδικά παλαιότερα, εννοούσε ότι έπινε μαύρο τσάι Hornimans. Το τσάι που έχει ως έμβλημα τον δράκο ήταν και είναι σε αρκετές περιπτώσεις ότι πιο chic σε αφέψημα-φακελάκι.

Δεν βρήκαμε άκρη ποιος είναι σήμερα ο αντιπρόσωπος στην Κύπρο και πόσα χρόνια αυτό κυκλοφορεί, σίγουρα όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία και κοινωνική ζωή μας!

 

 

Jelly Jolly

Τη δεκαετία του ‘90, τα παιδικά πάρτι ήταν συνδεδεμένα με το Jelly. Τα έφτιαχναν οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες μας και τα έβαζαν στο ψυγείο, όσο εμείς περιμέναμε με ανυπομονησία μέχρι να κρυώσουν.

Το Jelly Jolly φτιάχνεται από το Λαϊκό Καφεκοπτείο και ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1974 σε γεύσεις φράουλα, κεράσι, μπανάνα, πορτοκάλι και λεμόνι. Παλαιότερα, η ζήτηση του ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς οι επιλογές σε γλυκά ήταν πολύ πιο περιορισμένες.

 

 

Κρέμα καραμελέ MONAMI

Η συγκεκριμένη κρέμα ήταν και είναι ακόμη η εύκολη λύση για όσους θέλουν να ετοιμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα γλυκό για τους καλεσμένους τους.

Πρόκειται για ένα κυπριακό προϊόν που κατασκευάζεται από την Handy Snacks Ltd.

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1965, ωστόσο το 2013 έγινε εξαγορά της εμπορικής επωνυμίας ΜΟΝΑΜΙ από την εταιρία Εύρηκα.

 

 

Royal Baking Powder

Αυτό το κόκκινο κουτάκι είναι το όπλο στο χέρι σχεδόν κάθε Κύπριας νοικοκυράς, η οποία βάζει μια μικρή κουταλιά στο γλυκό ή ακόμη και στο φαγητό για να φουσκώσει.

Το Royal Baking Powder είναι ένα αμερικάνικο προϊόν που παράγεται στην Ισπανία, ενώ από το 1997 εισάγεται στην Κύπρο από την εταιρεία CTC Argosy.

 

 

Μπαχαρικά - Carnation Spices

Ουκ ολίγοι έχουμε στα ράφια και τα συρτάρια μας μπαχαρικά από την κυπριακή εταιρεία «Carnation spices», που στεγάζεται στα Λατσιά. Πρόκειται για προϊόν που κυκλοφορεί από το 1976. 

Τα περισσότερα μπαχαρικά η εταιρεία τα εισάγει από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο κόλιανδρος που έρχεται από Συρία.

Αρκετά άλλα βότανα όπως η λεβάντα, το θυμάρι, το δυόσμο, η σπατσιά και το σουμάκι, τα προμηθεύεται από διάφορες περιοχές του νησιού.

 

 

Καραμέλες Bye Bye - Λαϊκό Καφεκοπτείο

Στα χρόνια μετά την εισβολή, το Λαϊκό Καφεκοπτείο άρχισε να παράγει τις κυπριακές καραμέλες Bye Bye. Σίγουρα τις θυμάσαι.

Αρχικά ξεκίνησαν να κυκλοφορούν σε κλασικές γεύσεις όπως μέντα, γλυκάνισο (οι κλασσικές μαύρες καραμέλες) και αφρόζα, ενώ σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν και σε διάφορες άλλες γεύσεις.

Υπολογίζεται πως η εταιρεία παράγει κάθε χρόνο 115 τόνους καραμέλες Bye Bye.

 

 

Κορν φλάουαρ - Blossom

Αμφιβάλλουμε αν υπάρχει έστω μία Κύπρια οικοκυρά που δεν έχει φτιάξει γλυκό με το συγκεκριμένο Κόρν Φλάουαρ.

Το προϊόν εισάγεται από ευρωπαϊκές χώρες και επανασυσκευάζεται από την κυπριακή εταιρεία Κουτσοκούμνης.

Κυκλοφορεί στην κυπριακή αγορά από το 1969 και πωλούνται περίπου 50.000 συσκευασίες το χρόνο.

 

 

Σκουός ΚΕΑΝ

Το σκουός τριαντάφυλλο της ΚΕΑΝ, αλλά και η λεμονάδα και η πορτοκαλάδα της εταιρείας, υπήρχε και υπάρχει ακόμη στα πλείστα σπίτια της Κύπρου. Είναι κυπριακό προϊόν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την εταιρεία το 1952.

Τα σκουός άντεξαν στον χρόνο, καθώς είναι αρκετά οικονομικά, από ένα και μόνο μπουκάλι μπορείς να φτιάξεις αμέτρητα ροφήματα, ενώ πρόκειται για ποτό που περιέχει ζάχαρη, τόση όση να το βοηθά να μην χρειάζεται ψυγείο για να διατηρηθεί.

 

 

Κουμανδαρία St. John - KEO

Η πολυβραβευμένη «Κουμανδαρία St. John» της ΚΕΟ κυκλοφόρησε λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας το 1927. Υπάρχει σε κάθε κυπριακό σπίτι. Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της παράγονται στα κρασοχώρια της Λεμεσού. Για να δημιουργηθεί το προϊόν, η ΚΕΟ παλαιώνει τον οίνο βάσης για τουλάχιστον δύο χρονιά.

Κυκλοφορεί στην κλασσική της έκδοση και σε Vintage συσκευασία 30 ετών.

Δεν γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο φυάλων που πωλούνται κάθε χρόνο, ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την πρώτη σε πωλήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο.

 

 

Calpol

Το συγκεκριμένο Calpol με το ξανθό αγοράκι στη συσκευασία, βρίσκεται στο ψυγείο των πλείστων οικογενειών με παιδιά στην Κύπρο. Κυκλοφορεί στο νησί από το 1972. Κατασκευάζεται στα εργοστάσια της εταιρείας Aspen στη Γερμανία και εισάγεται στην Κύπρο από την GSP.

 

 

Αλάτι SAILOR - Theodorou Salt

Από το 1982 κυκλοφορεί στην κυπριακή αγορά το αλάτι SAILOR, το οποίο βρίσκεται σε μια μπλε συσκευασία και ως logo του έχει έναν ναύτη που «φέρνει» αρκετά στον Popay.

Η πρώτη ύλη για το προϊόν έρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο. Έπειτα, επεξεργάζεται και συσκευάζεται από τη μοναδική εταιρεία παραγωγής αλατιού στην Κύπρο, την Theodorou Salt.  

Πρόσφατα, αφαίρεσαν τον κλασσικό ναύτη από τις συσκευασίες του αλατιού και στη θέση του μπήκε η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που επίσης είναι ντυμένος ναύτης.

Αντίστοιχα δημοφιλές είναι φυσικά και το (επίσης μπλε) αλάτι Vera, που έχει ως έμβλημα την καθωσπρέπει οικοκυρά με την ξανθιά φράντζα.

 

 

Μπισκότα Morning Coffee - Φρου Φρου

Αποκλείεται να λείπουν από το ερμάρι της κουζίνας σου. Μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα, να τα συνοδεύσεις με τον καφέ ή το τσάι σου, αποτελούν ακόμη βασικό συστατικό για διάφορα γλυκά.

Τα Morning Coffee είναι ένα κυπριακό προϊόν που παράγεται από την εταιρεία Άλκης Χ. Χατζηκυριάκος (Μπισκότα ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ) και κυκλοφορούν στην αγορά από το 1965.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ