Πως αντιδρούν οι Κύπριοι στις αποκρουστικές εικόνες στα πακέτα τσιγάρων

Θα έχεις ίσως παρατηρήσει ότι αρκετά περίπτερα στην Κύπρο έχουν αρχίσει να πωλούν τα νέα πακέτα των τσιγάρων με τις αποκρουστικές εικόνες και τα μηνύματα.

 


Article featured image
Article featured image

«Αντικρίζοντας την αλήθεια στα μάτια, μόνο τότε, θα καταλάβουμε την πραγματική διάσταση του καρκίνου. Γνωρίζοντας τις συνέπειες, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για σωστή προληπτική ιατρική». Αυτή είναι η άποψη Κύπριου ογκολόγου έτσι όπως την ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook αναφορικά με την πιο πάνω εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή και στην Κύπρο η οδηγία σχετικά με το εικαστικό και τις λεκτικές προειδοποιήσεις που πρέπει να έχουν τα πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Μάλιστα, είμαστε ανάμεσα τις τελευταίες χώρες που συμμορφώνονται με την εν λόγω οδηγία.

Στόχος της κίνησης αυτής από τις Ευρωπαϊκές Αρχές είναι να αποτρέψει νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Επειδή όμως δεν φαίνεται να έχουν όλοι την ίδια άποψη με τον γιατρό, ρωτήσαμε κόσμο να μας πει κατά πόσο θεωρούν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων, αν πιστεύουν πως θα αυξηθούν οι πωλήσεις των ταμπακέρων ή αν απλά οι καπνιστές απλά θα «κλείνουν τα μάτια» στη σκληρή πραγματικότητα;

 

 

24 συμπολίτες μας, διαφόρων ηλικιών, καπνιστές και μη, μοιράζονται μαζί μας την άποψή τους πάνω στο θέμα με τις σκληρές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων.

 

Δεν πιστεύω πως η μέθοδος αυτή θα επηρεάσει κανέναν. Ειδικά τους νεαρούς που δεν σκέφτονται σχεδόν καθόλου το αύριο.

Γαβριέλλα 25

 

Όντως θα επηρεάσουν οι φωτογραφίες κάποιους από τους καπνιστές, αλλά κυρίως θα προκληθεί ανησυχία για τα αγαπημένα τους άτομα που καπνίζουν.

Νικόλας 42

 

Θεωρώ ότι δεν θα λύσει τίποτα. Όπως όλες οι καμπάνιες που βασίζονται στο ένστικτο του φόβου για να καταπολεμήσουν ένα πρόβλημα (βλέπε Ελλάδα AIDS 1980+) και αυτή θα προσθέσει ένα παραπάνω πρόβλημα στη σκακιέρα: τον κοινωνικό στιγματισμό  και τη μακροχρόνια ψυχική αναστάτωση υπό το κάλυμμα της ενοχής. Λέμε όχι στο κάπνισμα μέσω της παιδείας και της πρόληψης και όχι μέσω του εκφοβισμού και του στιγματισμού.

Χρήστος, 30

 

Το θέαμα είναι όντως αποκρουστικό και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, ωστόσο, δεν θεωρώ πως θα επηρεάσει τους καπνιστές, με συνέπεια να μειωθούν οι πωλήσεις των τσιγάρων. Οι πλείστοι των καπνιστών γνωρίζουν τις συνέπειες που έχει το κάπνισμα όσον αφορά στην υγεία τους. Σίγουρα θα υπάρξουν και μερικοί που θα θορυβηθούν περισσότερο και θα επιδιώξουν να ελαττώσουν το κάπνισμα, αλλά πρόκειται για μία συνήθεια και μία εξάρτηση που είναι γνωστές οι επιπτώσεις της και οι περισσότεροι εξακολουθούν να καπνίζουν.

Στέλλα, 27

 

Πραγματικά σοκαριστικές οι εικόνες! Αλλά νομίζω θα σοκάρουν περισσότερο τους μη καπνιστές (όπως εμένα) και ίσως και όσους καπνίζουν περιστασιακά και όχι φανατικά. Εξάλλου, οι φανατικοί του καπνίσματος ξέρουν τις συνέπιες της βλαβερής συνήθειας τους αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί αυτό ως αποτρεπτικός παράγοντας. Ίσως να τους επηρεάσει αλλά σε λιγότερο βαθμό, αφού τα μηνύματα τα διαβάζουν εδώ και πολλά χρόνια και στα πακέτα και παντού, και έχουν εξοικειωθεί. Οπότε μάλλον θα ψάχνουν τρόπους ή να τα καλύψουν ή απλά θα τα αγνοούν θεωρώντας τα υπερβολικά και ακραία!

Θεώνη, 30

 

Όχι, δεν θα αυξηθεί η πώληση ταμπακέρων. Ο κόσμος βαρκέται να βάλει ένα-ένα τα τσιγάρα μέσα. Πιστεύω ότι στην αρχή θα πάθουν ένα σοκ, αλλά το ποσοστό που θα κόψει το τσιγάρο γι’ αυτό το λόγο θα είναι πολύ μικρό. Μετά θα συνηθίσουν να τα βλέπουν και εν θα τους κόφτει. Εκτός και αν αυξηθούν οι πωλήσεις των στριφτών.

Μαρία, 39

 

Μπορεί να νοιώθει αλλά όχι δραματικά. Αυτός που καπνίζει τώρα θα συνεχίσει να καπνίζει. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι μπορεί να πάθεις… αν όχι όλοι… αυτές τις φωτογραφίες πρέπει να τις δείξουν στα σχολεία (δημοτικά) γιατί από εκεί αρχίζουν όλα. Να δημιουργήσεις διαφορετική κουλτούρα.

Γιώργος, 25

 

Θεωρώ πως ασχέτως το τι κάνει ο καθένας, κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομά τους… Κι αν κάποιος θέλει ταμπακιέρα, ας την αγοράσει...

Κωνσταντίνος, 45

 

 

Θεωρώ ότι είναι ένα ρεαλιστικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η ανάρτηση πραγματικοτήτων στο κάπνισμα.  Πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους καπνιστές και ούτε τις όποιες συνήθειες τους. Μόνο αυτός που παθαίνει το κακό ή αν το πάθει πολύ οικείος του, παραδειγματίζεται πραγματικά.

Αλέξης, 48

 

Το πιο πιθανό είναι να γίνουν και τα δυο. Κάποια μερίδα καπνιστών θα σκεφτεί ταμπακιέρες, ενώ κάποιοι άλλοι θα ξεκινήσουν να ευαισθητοποιούνται, και αρκετοί δε θα κάνουν τίποτε.

Μιχάλης, 29

 

Λοιπόν, νομίζω ότι οι φανατικοί καπνιστές δεν θα τους επηρεάσει καθόλου, εκείνοι όμως που προσπαθούν να τους επηρεάσει λίγο.

Μαρία, 29

 

Όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν παρά τις πολύχρονες προειδοποιήσεις των γιατρών, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να προβληματιστούν από τις νέες επιγραφές και φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων, οι οποίες παρουσιάζουν την άσχημη πραγματικότητα.

Χαράλαμπος 75

 

Προσωπικά νομίζω πως η ανάγκη των καπνιστών για τσιγάρο δεν θα επηρεαστεί τόσο ευκολά από μια φωτογραφία.

Nick 26

 

Εγώ είμαι καπνίστρια και έχω σκοπό να αγοράσω ταμπακέρα για να βάζω μέσα τα τσιγάρα και να μην βλέπω τις άσχημες εικόνες.

Έλενα, 38

 

Δεν θα επηρεάσει καθόλου. Παλιά έγραφε πάνω στα πακέτα πως το κάπνισμα σκοτώνει. Είδες κανέναν να το κόψει;

Χρήστος 41

 

Ο καπνιστής γνωρίζει όλα όσα μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο στην υγεία του. Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτή τη μέθοδο.

Παναγιώτης, 35

 

Ο καπνιστής καπνίζει συνειδητά, ξέρει το κακό που κάνει στην υγεία του. Η ταμπακέρα είναι μια πολύ καλή λύση.

Μόνικα, 27

 

Μόνο οι ανεγκέφαλοι δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις φωτογραφίες.

Άννα, 24

 

Κάποιοι θα αγνοούν τις φωτογραφίες λόγω του υπερβολικού εθισμού για νικοτίνη. Κάποιοι όμως που θέλουν όντως να το κόψουν και προσπαθούν, οι φωτογραφίες θα είναι ένα κίνητρο για να τους βοηθήσει να το κάνουν πιο ευκολά.

Νατάσσα, 31

 

 

Όταν δεν υπάρχει πραγματική θέληση από τον καπνιστή δεν υπάρχει περίπτωση να το κόψει με αυτόν τον τρόπο.

Κωνσταντίνος 42

 

Εγώ πάντως θα κολλώ μια ωραία εικόνα μπροστά στη φωτογραφία για να μεν την βλέπω.

Γιάννης, 29

 

Δεν νομίζω πώς θα αποτρέψει κάποιον αυτή η κίνηση για να μην ξεκινήσει το κάπνισμα. Θεωρώ πώς η άγνοια των επιπτώσεων, είναι ο τελευταίος παράγοντας που οδηγεί κάποιον στο να αρχίσει ή να συνεχίσει το κάπνισμα. Όλοι ξέρουμε τις επιπτώσεις. Πόσες φορές από το σχολείο ακόμα μας έκαναν ενημερώσεις οι ειδικοί με εικόνες και παραστάσεις, αλλά και πάλι δεν είδαμε να μειώνονται οι καπνιστές, και ιδίως από μικρή ηλικία. Αντίθετα, θεωρώ πώς ο φόβος είναι ένας μηχανισμός που όταν τον χρησιμοποιήσεις σε τόσο επιθετική μορφή, επιφέρει άλλα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Απλά κλείνεις τα μάτια και το αγνοείς, έτσι δεν κάνουμε συνήθως, όταν κάτι μας σοκάρει;

Εύη, 26

 

Οι Κύπριοι είναι υπέρμαχοι του καπνίσματος, απλά γιατί θεωρούν ότι συμπληρώνει την διασκέδαση και το φαγητό. Αν λάβουμε υπόψη ότι το εθνικό μας σπορ είναι  το φαΐ, το κάπνισμα συμπληρώνει την απόλαυση. Με το να δείξουν στους καπνιστές 5-10 σκληρές εικόνες, δεν θα πετύχουν κάτι. Πιθανότατα θα αυξηθούν οι πωλήσεις στις ταμπακιέρες και τα στριφτά (που είναι και πιο φθηνά). Μόνο αν γίνει το πακέτο 20 ευρώ θα σταματήσουμε το κάπνισμα. Και τότε θα έρχονται τσιγάρα από τα κατεχόμενα.

Νίκος, 25

 

Πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει και θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%-20%. Αν αναλογιστείς πώς υπάρχουν αρκετοί καπνιστές που το κάνουν απλά για την πλάκα, οι social smokers όπως του αποκαλούν, οι οποίοι δεν είναι πραγματικά εθισμένοι στο τσιγάρο και τη νικοτίνη. Αυτοί θεωρώ πώς θα το σταματήσουν ευκολότερα, οι υπόλοιποι δύσκολα θα επηρεαστούν.

Μάριος, 28

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ