Αν «πετάτε» από Κύπρο, τότε μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς

Λένε πολύ συχνά πώς το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε, ακόμα και αν πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα φοβούνται να πραγματοποιήσουν μια απλή πτήση.

 


Article featured image
Article featured image

Μια άποψη που επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έρευνα του έτους που μας άφησε, αφού σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία το 2016 σημειώθηκαν παγκόσμια 5 θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα εμπορικών πτήσεων με 269 θύματα, σε σύγκριση με το 2015 όπου οι αριθμοί ήταν 4 και 510 αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι συνέβησαν και άλλα δυστυχήματα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς και τα οποία δεν ήταν θανατηφόρα η αφορούσαν στρατιωτικά αεροσκάφη η μικρά αεροσκάφη γενικής αεροπορίας.

Μάλιστα οι πιο πάνω αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη πώς ο αριθμός των πτήσεων σε παγκόσμια κλίμακα έχει αυξηθεί το 2016, αγγίζοντας τα 37 εκατομμύρια οι οποίες μετέφεραν 3.7 δισεκατομμύρια άτομα . Τούτο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το αεροπλάνο είναι το πλέον ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Το Μεσογειακό  Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, το οποίο δημοσίευσε και τα πιο πάνω στοιχεία, σχολιάζει και τον τομέα των πτήσεων στην Κύπρο εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την άρτια κατάρτιση και τον επαγγελματισμό όλων όσων εργάζονται στον τομέα των αερομεταφορών.

Υπάρχουν όμως ιδιαίτερες προκλήσεις στη διαχείριση των 380,000 πτήσεων που χρησιμοποιούν το ΦΙΡ Λευκωσίας κάθε χρόνο.

Οι προκλήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου της Τύμπου και των γνωστών Τουρκικών θέσεων και ενεργειών , οι οποίες παραβιάζουν την διεθνή νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα τη Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO ) και τους σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕ.

Οι κίνδυνοι αυτοί  αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία προβαίνει σε τακτικές καταγγελίες προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Επιπρόσθετα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει αυτούς τους κινδύνους και εκφράζει την ανησυχία της σε όλες τις ετήσιες Εκθέσεις της για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει το Μεσογειακό Ίδρυμα οι λόγοι για αυτή τη διαχρονική βελτίωση στην ασφάλεια των πτήσεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι η συνεχώς βελτιωμένη τεχνολογία τόσο στα αεροσκάφη όσο και στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η αυξημένη εκπαίδευση όλων που εμπλέκονται στις αερομεταφορές, οι πιο αυστηροί έλεγχοι από τις εποπτικές αρχές τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο και η πιο στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Όσον αφορά την κύρια αιτία για τα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν το 2016, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που επιδρούν συσσωρευτικά, με τον ανθρώπινο παράγοντα να είναι ένας από τους κυριότερους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ