Η Ευρώπη της ντροπής [εικόνες και βίντεο από το δημοψήφισμα στην Καταλονία]

«Αν όλα αυτά διαδραματίζονταν στην Κούβα ή την Βενεζουέλα, όλοι θα καταδίκαζαν το γεγονός και κατηγορούσαν τα απολυταρχικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα. Εδώ είναι όμως Ευρώπη και όλα είναι αλλιώς».

 


Article featured image
Article featured image

Από το πρωί τα social media έχουν κατακλυστεί από εικόνες ωμής βίας, άγριων ξυλοδαρμών, σφαίρες και αστυνομικούς να ασκούν το καθήκον τους πάνω σε ηλικιωμένους. Όχι σε κάποια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς, αλλά στη δημοκρατική Ισπανία.

Η Μαδρίτη απαγόρευσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και συμπληρωματικά θέλησε να καταστείλει τις διαδικασίας χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία εναντίον των ψηφοφόρων. Η αστυνομία και η εθνοφρουρά κατείσχαν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα, ενώ υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει πάνοπλους αστυνομικούς να κάνουν μέχρι και χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσουν ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 460 τραυματίες.

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει πως αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Η κυβέρνηση της Καταλονίας επιμένει και ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σήμερα το βράδυ. Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας». 

Το ερώτημα εντούτοις παραμένει αναπάντητο, πώς θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα εάν όλα αυτά γίνονταν σε μία άλλη ήπειρο;

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ