Η πρώτη «διαστημική» κλήρωση στην Κύπρο

Σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου, το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο Επιστήμης θα φιλοξενήσει την πρώτη «διαστημική» κλήρωση  στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, ως μέρος μιας εορταστικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην 60ή επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης.

Οι νικητές θα λάβουν τα δώρα τους προσωπικά από τον Ρώσο κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ελληνικά στο διάστημα, αφού προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων του Πόντου, ενώ αυτό τον Σεπτέμβριο επέστρεψε από το 5ο του διαστημικό ταξίδι.

Ως δώρα θα κληρωθούν μοναδικά σωληνάρια με τροφή (βλέπε κεντρική φωτογραφία) που χρησιμοποιούν οι κοσμοναύτες στο διάστημα, όπως σούπα μπόρς, σούπα ρασσόλνικ, πουρέ κρέατος, χοιρινό και βοδινό κρέας, καθώς και διάφορα επιδόρπια από μαλακό τυρί.

Η επίσκεψη του Φιοντόρ Γιουρτσίχιν είναι μια ανεκτίμητη ευκαιρία για κάθε Κύπριο να μάθει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες στο ανοικτό διάστημα και στην τροχιά της Γης, την ζωή των κοσμοναυτών, την εκπαίδευσή τους και την προσωπική τους ζωή.

 



 

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον Φιοντόρ Γιουρτσίχιν ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις στον κοσμοναύτη για διαφορά θέματα.

Μάλιστα, στο hall του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου θα εκτεθεί ένα εκθεσιακό φωτο-ρομπότ  με φωτογραφίες της Ελλάδας και της Κύπρου, που έκανε ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν από την τροχιά του πλανήτη Γη.

Τέλος, να πούμε πως θα εγκαινιαστεί η έκθεση #SPUTNIK60, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της γης.

 



Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη, θα χαιρετήσει  τους επισκέπτες της έκθεσης από την οθόνη.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα ολοκληρωθεί με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Σαλιούτ-7» (2017). Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μιλά για το ηρωισμό δύο εξαιρετικών κοσμοναυτών. Θεωρείται, ότι η ιστορία της διάσωσης του σταθμού «Σαλιούτ-7» είναι μία από τις πιο ηρωικές και έντονες σελίδες στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ