Μια ενδιαφέρουσα (και διαφορετική) τοποθέτηση για την περιοδεία του COCK

«Πηγαίνετε στη Σωτήρα, αλλά με περισσότερη μετριοφροσύνη. Πηγαίνετε ως θέατρο και όχι ως εκπολιτιστικός στρατός».

 


Article featured image
Article featured image

Σε μία διαφορετική ανάλυση και τοποθέτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΘΟΚ να περιοδεύσει στη Σωτήρα με την παράσταση COCK (διαβάστε σχετικά εδώ...>>> https://goo.gl/QXv7WP), προχώρησε η ακαδημαϊκός Ζέλεια Γρηγορίου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η άποψη της κας Γρηγορίου, σε συζήτηση που είχαμε στο γραφείο τουλάχιστον, προκάλεσε διχογνωμίες και διαφορετικές αντιδράσεις για το κατά πόσο αυτά που υποστηρίζει είναι κάπως ισοπεδωτικά ή αν όντως εμπεριέχουν δόσεις αλήθειας. Και ήταν αυτός ο διάλογος που μας οδήγησε στο να την αναδημοσιεύσουμε στη CITY.

«Πριν πάει Σωτήρα, Μακούντα, Ριζοκάρπασο, Τσάδα, γιατί το Cock δεν πήγε… Λευκωσία; Απλούστατα, διότι η Λευκωσία είναι τάχα η πατρώα (όχι μητρώα;) γη του, είναι ο τόπος του, είναι ο χώρος όπου νιώθει 'at home', το οικοσύστημά του, ο κύκλος του, ο ΘΟΚ. Στη Λευκωσία είναι ιθαγενής θεσμός, στη Σωτήρα είναι ξενόφερτος πολιτισμός.

Όσο πολύ συμφωνώ με την κριτική για κάθε ομοφοβικό ξέσπασμα, άλλο τόσο βλέπω με σκεπτικισμό τη φυσικοποίηση του κέντρου ως οικουμενικού σημείου, ως ground zero της ανεκτικότητας, της υπέρβασης της εντοπιότητας. Στη Λευκωσία πήγαν θεατές να το δουν, δεν πήγε το Cock να τους βρει. Στο τελευταίο υποβόσκει ένας ακοικιοκρατικός αποστολισμός, spread the word to the heathen, εκπολίτισέ τους.

Αφαιρέστε από τη Λευκωσία τον μανδύα του φαντασιακού κέντρου. Τι μένει; Ένας ξεφτισμένος αστικός πυρήνας, χωριά που έγιναν ττοππουζοπροάστια, κόσμος που πουλά δηθενιά, κοπελλούθκια που αν δεν κρατούν ένα καφέ σε cup δεν ξέρουν πώς να σουλουπώνουν τα άκρα τους σαν περπατούν, γιάππηδες που κυκλοφορούν με businezz cards κι ανταλλάσουν ‘φιλούθκια’ με misfired sex buddies, κόσμος που έχει πιο έντονο οργασμό με την αυτάρεσκή του ταύτιση με τη σωτηριολογία της αντιομοφοβίας παρά με actual cocks.

Πηγαίνετε στη Σωτήρα αλλά με περισσότερη μετριοφροσύνη. Πηγαίνετε ως θέατρο κι όχι ως εκπολιτιστικός στρατός. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά διότι ‘τζεικάτω’ παίζει παραπάνω το σεξ και ο ερωτισμός. Φάτε ‘τζεικάτω’ ό,τι τρώει ο χωρκατόκοσμος (‘τρώει’ καλά, παραπάνω απ' ό,τι ο veggie πουριτανισμός σας μπορεί να φανταστεί). Μετά, φέρτε το Cock στη Λευκωσία. Σαν επισκέπτη, σαν πλάνητα, σαν θίασο εκτοπισμένο από την αυταρέσκεια και οπαδισμό του κέντρου. Φέρτε τζαι το Cock ως ορφανό σημείο, ως απελευθερωμένο και απειλητικό πλάνητα. Όχι ως μνημείο, έπαλξη, προτροπή, δισκοπότηρο, φαλλό».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ