Προσφέρουν άδειες εργασίας για το εξωτερικό και σου κλέβουν χρήματα

Μια νέα μορφή διαδικτυακής απάτης, έχει κάνει την εμφάνιση της το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, η οποία αποσπά χρήματα με τη μέθοδο της αντικαταβολής.

 


Article featured image
Article featured image

Το συγκεκριμένο κύκλωμα παρουσιάζεται ως τμήμα εταιρείας που εξασφαλίζει άδειες εργασίας στην Κύπρο για όσους επιθυμούν να εργαστούν σε χώρες του εξωτερικού, όπως αναφέρει η Αστυνομία Κύπρου σε ανακοίνωση της,

Από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου consular.workerpermit@diplomats.com, χρησιμοποιείται σε απάτες αντικαταβολής (advance fee fraud), ενώ φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε σε απάτες που αφορούν εξασφάλιση βίζας σε σχέση με χώρες του εξωτερικού. Η μέθοδος της αντικαταβολής είναι μια διαδεδομένη μέθοδος διαδικτυακής απάτης Νιγηριανής κυρίως προέλευσης.

Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι οι επιτήδειοι προσέφεραν τη δυνατότητα εργασίας στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να αποσπάσουν από τα υποψήφια θύματά τους το χρηματικό ποσό των 450 ευρώ για έκδοση προσωρινής βίζας εργασίας. Ως εκ τούτου, το κοινό προειδοποιείται εκ νέου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε τέτοιες περιπτώσεις καλείται να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα.

Σε περίπτωση που περιέλθει οτιδήποτε στην αντίληψή των πολιτών να προβαίνουν σε καταγγελία και να ενημερώνουν άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό τηλεφώνου 22808200 ή να συμπληρώνουν φόρμα καταγγελίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αδικημάτων διαδικτύου της ιστοσελίδας της Αστυνομίας εδώ.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ