Στον Μαθιάτη κάνουν δημοψήφισμα για το ποιος θα πάρει το χρυσάφι

Η διαφωνία των κατοίκων του χωριού για το αν θα εκμεταλλευτούν τα μεταλλεύματα χρυσού που βρέθηκαν στο Μεταλλείο του «Στρογγυλού» στον Μαθιάτη, αλλά και αναφορικά με το ποιος θα τα εκμεταλλευτεί, οδήγησε την κοινότητα σε… δημοψήφισμα.

 


Article featured image
Article featured image

Και εκεί που όλοι συζητούσαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό για την πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με την πρόταση λύσης του κυπριακού προβλήματος, τελικά το δημοψήφισμα ήρθε από το χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, Μαθιάτη.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτάρχης του χωριού Θεόδωρος Κυριάκου Τσάτσος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας voiceoftheisland.com, έκανε λόγο για μια διαφωνία που υπάρχει εντός του χωριού και αφορά το κατά πόσο πρέπει να γίνει ή όχι η εκμετάλλευση του χρυσοφόρου μεταλλεύματος στο παλιό μεταλλείο του Στρογγυλού από την εταιρεία Hellenic Copper Mines, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Έτσι, μετά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσησε πως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μεταξύ των ωρών 8:00 -15.00, θα έχει δημοψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη.

 

4.000 τόνοι χρυσού μηνιαίως

Αυτός είναι ο αριθμός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα εξάγεται κάθε μήνα από την περιοχή του μεταλλείου, το οποίο ετησίως ανέρχεται σε μετάλλευμα βάρους 48.000 τόνων. Το μετάλλευμα αυτό στη συνέχεια θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο χρυσού το οποίο θα κατασκευάσει η εταιρεία, αν τελικά προχωρήσουν οι εργασίες, στη Σκουριώτισσα και θα τροφοδοτείται μαζί με το χρυσοφόρο μετάλλευμα που ήδη βρίσκεται εκεί.

Η προβλεπόμενη μηνιαία παραγωγή από το συγκεκριμένο εργοστάσιο υπολογίζεται σε 20 κιλά χρυσό και 80-100 κιλά άργυρο σε μορφή κράματος χρυσού και αργύρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ