Ο Έλληνας «Ιωσήφ» από τον «Ιησού της Ναζαρέτ» θυμάται...

Μια σειρά που έχει σημαδέψει τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, αφού από το 1977 που ήταν η πρώτη προβολή, μέχρι και σήμερα 40 χρόνια μετά, εξακολουθεί να προκαλεί δέος στους τηλεθεατές, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή την παρακολουθούν φανατικά. 

 


Article featured image
Article featured image

Άλλωστε, όπως πολλοί λένε αν δεν δουν έστω και ένα επεισόδιο της σειράς τη μεγάλη εβδομάδα, δεν νιώθουν πως είναι Πάσχα.

Επιβλητική μουσική, εξαιρετική φωτογραφία και σκηνοθεσία και ερμηνείες που στιγμάτισαν τόσο τους ίδιους τους ηθοποιούς, όσο και τους ρόλους που υποδύονταν.

Ένα πολύ προσεχτικά επιλεγμένο cast από τον μετρ Franco Zeffirelli, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από μια ταινία, αφού για πολλούς κατάφερε να δραματοποιήσει επακριβώς, την ιστορία του Θεανθρώπου όπως αυτή εξιστορείται μέσα από τις Γραφές.

 



Μέρος αυτού του cast, υπήρξε και ο Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος υποδύθηκε τον «Ιωσήφ», και όπως αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του Zeffirelli, ο οποίος τον επέβαλε στην παραγωγή, αφού αυτοί ήθελαν για τον συγκεκριμένο ρόλο κάποιον Αγγλοσάξονα. «Η γνωριμία μου με τον Zeffirelli είχε γίνει πολύ πριν την ταινία, μέσω της Ειρήνης Παπά και του Μιχάλη Κακογιάννη. Τότε μου είχε ζητήσει και το τηλέφωνό μου, αλλά εγώ του είπα ότι δεν με ενδιαφέρουν οι άντρες και αυτός φάνηκε ότι παρεξηγήθηκε.

Αργότερα, όταν έμαθα ότι θα γυρίσει τον «Ιησού της Ναζαρέτ» και επιδίωξα να τον δω, ήλπιζα να μη με θυμόταν. ‘Ο Γιώργος Βογιατζής με κοντά μαλλιά’ είπε και αμέσως σκέφτηκα ότι έχασα το ρόλο. Ακόμη ένα περιστατικό που θυμάται έντονα ο ηθοποιός, συνέβη στο πάρτι που έκανε για το cast ο Zeffirelli στο σπίτι του πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Εκεί με πλησίασε για να με ρωτήσει με τι ποσό με έκλεισε τελικά η παραγωγή, όταν του είπα ότι θα έπαιρνα 25.000 δολάρια, με κοίταξε περίεργα και με παρότρυνε να ζητήσω 150.000 δολάρια, τελικά πήρα τα τριπλάσια, αφού κάναμε γυρίσματα για 5 μήνες επιπλέον από την αρχική συμφωνία, επειδή άλλαξε τον 12χρονο Ιησού τρεις φορές.

Ο ηθοποιός σχολιάζει και την επιλογή του Robert Powel ως Ιησού. «Όταν τον είδα στα καμαρίνια, παραξενεύτηκα. Είχε σγουρά μαλλιά, μεγάλη μύτη και μάτι ξεβαμμένο και πολύ μεγάλο βαθμό μυωπίας, σε σημείο που δεν έβλεπε καθόλου χωρίς τα γυαλιά του. Όταν τον είδα στα γυρίσματα, όμως, έμεινα άφωνος. Νόμιζα ότι είναι ο Χριστός στην πραγματικότητα».

Όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Zeffirelli, ένας από τους λόγους που τον επέλεξε ήταν ο μεγάλος βαθμός μυωπίας του, αφού τα μάτια του χωρίς τα γυαλιά δεν έκλειναν ποτέ και το βλέμμα του ήταν μονίμως σε μια ευθεία, όπως το βλέμμα του Χριστού.

 

 

Η ιστοσελίδα tilestwra.com, ανάρτησε πρόσφατα ένα αφιερωματικό φωτορεπορτάζ με τους συντελεστές της ταινίες, και το πώς μοιάζουν σήμερα, το οποίο έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον.

 



​Ιησούς Χρηστός – Ρόμπερτ Πάουελ


 





Παρθένος Μαρίας – Ολίβια Χάσεϊ




 



Ηρώδης Αντύπας – Κρίστοφερ Πλάμμερ



 



Ιωσήφ – Γιώργος Βογιατζής

 





Ανδρέας – Τόνι Βόγκελ

 







Ιωάννης Βαπτιστής – Μάικλ Γιορκ




 



Ηρωδιάδα – Βαλεντίνα Κορτέζ

 





Ιωάννης ο Ευαγγελιστής – Τζον Ντούτιν


 







Μοιχαλίδα – Κλαούντια Καρντινάλε


 

 



Ιούδας – Ίαν ΜακΣέιν

 

 



Ο σκηνοθέτης  Φράνκο Τζεφιρέλι τότε και σήμερα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ