Έχεις προσέξει ότι στην Κύπρο δεν έχουμε χώρους υγιεινής στα highway;

Η αλήθεια δεν είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται συχνά, ίσως γιατί οι σχετικά μικρές αποστάσεις που διανύουμε στο νησί δεν επιβάλλουν τέτοιου είδους «πολυτέλειες».


Article featured image
Article featured image

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άτομα τα οποία καθημερινά διανύουν πολλά χιλιόμετρα –κυρίως λόγω δουλειάς – και περνάνε πολλές ώρες στο δρόμο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν σε ένα μέρος με τουαλέτα.

Eσύ που πας αν χρειαστείς τουαλέτα και είσαι στο highway;

Καταγγελίες που δέχτηκε η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του οργανισμού REACTION από οδηγούς λεωφορείων, αλλά και επαγγελματίες οδηγούς, ανάγκασε τον οργανισμό να προβεί επί τόπου χώρους στους αυτοκινητόδρομους που χρησιμοποιούνται ως «εναλλακτική λύση» και που τους υποδείχθηκαν από τους οδηγούς και διαπίστωσαν την ανθυγιεινή κατάσταση που επικρατεί.


Δυσοσμία και ανθρώπινα περιττώματα πλησίον του αυτοκινητοδρόμου συνθέτουν μια τριτοκοσμική εικόνα. 


«Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχει χώρους υγιεινής στους αυτοκινητοδρόμους της», αναφέρει ο Μάριος Σταύρου, Επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας.

«Είναι γελοίο και τραγικό ταυτόχρονα να μην μπορούμε να προσφέρουμε μια στοιχειώδη υπηρεσία για μια ανθρώπινη ανάγκη στους αυτοκινητοδρόμους μας.  Μπορεί οι αποστάσεις να είναι μικρές αλλά ειδικότερα για ηλικιωμένους, παιδιά ή/και τους επαγγελματίες οδηγούς που όλη μέρα είναι στο δρόμο, είναι μια ανάγκη που μπορεί να προκύψει. Μια τουριστική χώρα όπως η Κύπρος, είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει αυτές τις υπηρεσίες κάτι το οποίο μας εκθέτει ως χώρα στα εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο κ. Σταύρου.

Η μονάδα μάλιστα, προτείνει και κάποιες τοποθεσίες οι οποίες προσφέρονται για τέτοιους είδους χώρους, όπως οι ζυγιστικοί σταθμοί στο ύψος της Ερήμης και των Κουκλιών, καθώς και κάποια σημεία του αυτοκινητοδρόμου Λάρνακας – Λεμεσού. «Είναι χώροι που προσφέρουν ασφάλεια και θα αποτρέψουμε τους οδηγούς από τα να σταματούν αυθαίρετα και επικίνδυνα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε μια λύση επί αυτού του θέματος μιας και δεν είναι μόνο θέμα ατομικής αλλά και δημόσιας υγείας και ασφάλειας», καταλήγει ο κ. Σταύρου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ