Στο Uluwatu στη Λεμεσό θα δοκιμάσεις παγωτό με πραγματικά λουλούδια

«Αυτό είναι σορμπέ λεμόνι με φρέσκο δυόσμο, κάτι σαν mojito», μου είπε όταν τον ρώτησα για τη γεύση που επέλεξα να δοκιμάσω.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Maria Borissova

 

Η αλήθεια ότι δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα μικρά έργα τέχνης που βλέπαμε μπροστά μας στη βιτρίνα. Σαν ένας πίνακας ζωγραφικής από παγωτά πάνω σε ξυλάκι, με κομμάτια φρούτων, με σοκολάτα - φιστίκι και με βρώσιμα λουλούδια.


Πιστεύω ότι η αισθητική για έναν χώρο είναι πολύ σημαντική, εξίσου με τα προϊόντα που προσφέρονται. Πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία.


Τι εννοείς βρώσιμα λουλούδια; Πώς γίνεται αυτό;

Και όμως γίνεται. Τα λουλούδια τα προμηθεύομαι από μια μικρή μονάδα στην Πάφο που καλλιεργούν ειδικές ποικιλίες βρώσιμων λουλουδιών. Εμείς επιλέγουμε τα πιο γευστικά και εμφανισιακά για να ταιριάζουν με την αισθητική μας και τα βάζουμε στα παγωτά μας. Τα λουλούδια που μας αρέσουν είναι κυρίως βιολέτες, μπιγκόνιες.

 



 

Το «κλασσικό» παγωτό σε ξυλάκι προσφέρεται σε μορφή sorbet (κατάλληλο για vegan), και με γεύση cheesecake, με δεκάδες συνδυασμούς, όπως σοκολάτα – φιστίκι, σύκο – σοκολάτα – φουντούκι, σαγκουίνι, βρώσιμα λουλούδια και με κομμάτια φράουλας. «Στον κόσμο αρέσει πολύ το cheesecake sandwich, το οποίο βγαίνει σε 4 εκδοχές. Με κεράσι, ολόκληρες φράουλες, ρόδι και rasberries».

 



Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η χρήση βιολογικού γάλακτος στην παρασκευή τόσο των παγωτών, όσο και των milkshakes που θα βρεις εκεί. Όπως αναφέρει ο Αντρέας, μπορεί να είναι μια επιλογή που κοστίζει, αλλά ο κόσμος το αναγνωρίζει και το σέβεται.

Ο Αντρέας έχει μια υψηλή αίσθηση του καλού γούστου, της λεπτομέρειας και της ποιότητας και αυτό μπορείς να το εντοπίσεις σε κάθε σημείο του εκπληκτικού χώρου που έχει δημιουργήσει στο κέντρο της Λεμεσού. ‘Είναι σαν το loft που θα ήθελα να είχα’ του είπα όταν μπήκα για πρώτη φορά στο χώρο. «Πιστεύω ότι η αισθητική για έναν χώρο είναι πολύ σημαντική, εξίσου με τα προϊόντα που προσφέρονται. Πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία, την οποία ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να θέλει να προσφέρει στους πελάτες του. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν τα trends της εποχής, και φυσικά το budget που διαθέτει ο καθένας».


Το Uluwatu, δεν είναι ακόμη μια καφετέρια με όμορφο design και ψαγμένο καφέ, είναι ένας πολυχώρος που συναντώνται όλα μας τα ενδιαφέροντα.




Ο ίδιος λέει πάντως πως για το «Uluwatu» δεν χρειάστηκε να κάνει και πολλά, αφού ο χώρος έδωσε τη δική του κατεύθυνση. «Ήθελα να κάνω πολύ λίγες επεμβάσεις, δίνοντας του έναν industrial χαρακτήρα που όμως να είναι παράλληλα ζεστός και φιλικός. Ακόμη δεν έχει πάρει την τελική του μορφή και σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές, πιο μεγάλες. Προς το παρόν πάντως αυτό που βλέπεις το έχω φτιάξει μόνος μου, σύμφωνα με το γούστο μου».

Ο Αντρέας κατάγεται από την Ελλάδα και στην Κύπρο βρέθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν αποφάσισε πως θέλει να φτιάξει το δικό του εργαστήρι παγωτού. «Στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά ξέρεις, το επιχειρηματικό κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό, έτσι η Κύπρος ήταν η καλύτερη επιλογή και λόγο κοινής γλώσσας και κουλτούρας, αλλά και λόγο του φιλικού προς τον επιχειρηματία, κλίματος».

 


Θεωρώ επίσης πως το δυνατό μας σημείο δεν είναι το διαφορετικό προϊόν, αλλά κυρίως το μεράκι και η όρεξη μας για κάτι καλαίσθητο, ποιοτικό και πρωτοποριακό.


Εκτός όμως από τον ελλαδικό αέρα, ο Αντρέας έφερε μαζί του στην Κύπρο και μια γερή δόση από Ινδονησία και συγκεκριμένα από το Μπαλί, στο οποίο είχε περάσει τρεις μήνες, πριν έρθει Κύπρο. «Το Uluwatu είναι μια πόλη στο Μπαλί. Πριν αρχίσω τον σχεδιασμό του project, έμεινα εκεί για ένα τρίμηνο. Το Μπαλί για μένα είναι μεγάλη αγάπη».

Το Uluwatu, δεν είναι ακόμη μια καφετέρια με όμορφο design και ψαγμένο καφέ, είναι ένας πολυχώρος που συναντώνται όλα μας τα ενδιαφέροντα. Καλός καφές, καλό παγωτό, design, μόδα, αρχιτεκτονική, τέχνες, βιβλίο και φυσικά η ανάγκη για επικοινωνία. «Αυτή είναι η κουλτούρα μας και η κουλτούρα του κόσμου που προσελκύει το Uluwatu. Θεωρώ επίσης πως το δυνατό μας σημείο δεν είναι το διαφορετικό προϊόν, αλλά κυρίως το μεράκι και η όρεξη μας για κάτι καλαίσθητο, ποιοτικό και πρωτοποριακό.

 


Για εμάς εδώ στο Uluwatu, ο καφές είναι μεγάλο κεφάλαιο. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα ‘specialty coffee shops’ της Λεμεσού.


Εκτός όμως από τα μικρά έργα τέχνης, σε μορφή παγωτού που μπορείς να βρεις στο Uluwatu, μπορείς να δοκιμάσεις και μερικές εξαιρετικές ποικιλίες καφέ. Θέλει μεράκι ο καλός καφές, και ο Αντρέας φαίνεται πως το διαθέτει και αυτό. Το διαπίστωσα όταν τον παρατηρούσα να πίνει τον εσπρέσο του, την ιεροτελεστία που ακολούθησε πριν τον δοκιμάσει.

 



«Τι είναι για μένα καλός καφές; Αυτός που σε κάνει να σχολιάσει αυθόρμητα ‘αυτός είναι ένας καλός καφές’. Για εμάς εδώ στο Uluwatu, ο καφές είναι μεγάλο κεφάλαιο. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα ‘specialty coffee shops’ της Λεμεσού. Το ‘specialty’ στην πόλη μας δεν είναι ακόμη τόσο γνωστό. Στη Λευκωσία ήδη λειτουργούν εδώ και καιρό δύο δυνατά roasteries, τα οποία έχουν φέρει την επανάσταση στη φιλοσοφία του καφέ στην πρωτεύουσα. Λογικά και στη Λεμεσό θα έρθει αυτό το trend, σύντομα. Πιστεύω ότι στα επόμενα δύο χρόνια δεν θα έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες πόλεις του εξωτερικού».

 



 

Ποιον καφέ θα πρότεινες να δοκιμάσει οπωσδήποτε κάποιος που θα επισκεφθεί το Uluwatu;

Σίγουρα τον καφέ φίλτρου v60. με ένα guest καφέ από το café roastery που άλλαξε τη σκηνή του καφέ στο Λονδίνο.

Είναι εμπειρία και πολυτέλεια να έχεις στη Λεμεσό, έναν από τα πιο φημισμένα specialty του City. Όσοι ξέρουν από καλό καφέ, θα κατάλαβαν ήδη ότι αναφέρομαι στον square mile coffee roasters, τον οποίο ψήνουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα και δύο μέρες αργότερα τον έχουμε στο κατάστημα μας.

 



 

Το Uluwatu δεν μένει όμως μέχρι εκεί, αφού φτιάχνει τα δικά του σπιτικά milk shakes, τα οποία βγαίνουν κατευθείαν από την παγωτομηχανή μόνο σε γεύση βανίλια και επιλέγεις εσύ τα toppings, ενώ ανοίγει και φύλλο ψήνοντας τις δικές του παραδοσιακές ελληνικές πίττες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ