Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτά τα 4 κυπριακά φράγματα;

Ένα ακόμη σχετικά εύκολο quiz για να δούμε πόσο καλά ξέρουμε τον τόπο μας.

 


Article featured image
Article featured image

Τέσσερα φράγματα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, φωνογραφημένα από την ομάδα της Cyprus From Air, τα οποία εκτός από τη χρηστικότητά τους, αποτελούν επίσης σημαντικούς βιότοπους, ενώ παράλληλα αποτελούν αφορμές για εξορμήσεις και εκδρομές, ή ακόμα και για κάποιες αθλητικές δραστηριότητες.

 

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια φράγματα είναι;

 

*Τις απαντήσεις θα τις βρεις στο τέλος του άρθρου



 

Δοκίμασε κι αυτό: Πόσα από τα πιο κάτω σημεία στην Κύπρο αναγνωρίζεις;

 

 

1. 



 

 

2. 



 

 

3.



 





4

 

 

Απαντήσεις

1. Φράγμα Αρμίνου

Το φράγμα Αρμίνου βρίσκεται στον ποταμό Διαρίζο, 40 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου. Είναι χωμάτινο και έχει 40 μέτρα ύψος και χωρητικότητα 4,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.  



2. Φράγμα Προδρόμου

Το φράγμα Προδρόμου βρίσκεται στο χωριό Πρόδρομος της επαρχίας Λευκωσίας και δημιουργήθηκε το 1962. Είναι μια εξωποτάμια χωμάτινη δεξαμενή με ύψος 10 μέτρων και χωρητικότητας 122.000 κυβικών μέτρων νερού.

 

3. Φράγμα Ασπρόκρεμμου

Το Φράγμα της Αναρίτας ή διαφορετικά του Ασπρόκρεμμου, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κοινότητας Αναρίτα της επαρχίας Πάφου. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο της επαρχίας, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 πάνω στον ποταμό Ξεροπόταμο και έχει χωρητικότητα 52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

4. Φράγμα Ξυλιάτου

Το φράγμα του Ξυλιάτου, βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και κατασκευάστηκε αρχές της δεκαετίας του ’80. Σκοπός της κατασκευής του ήταν άρδευση 306 εκταρίων καλλιεργήσιμης γης για λαχανικά, ελιές, εσπεριδοειδή και οπωροφόρα δέντρα. Η χωρητικότητα του είναι 1.420.000 κυβικά μέτρα νερού (m ³). Το ύψος του φράγματος είναι 42 μέτρα, το μήκος του 155 μέτρα, ο όγκος του 240.00 κυβικά μέτρα και η επιφάνεια του 96 τετραγωνικά μέτρα (m²).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ