Ήξερες για την εγκαταλελειμμένη παραλία του Κόρνου; [εικόνες]

Μια εκπληκτική τοποθεσία, δίπλα στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου η οποία μέχρι το 2015 διέθετε beach bar και έσφυζε από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες.

 


Article featured image
Article featured image

Και για να ξεκαθαρίσουμε τυχόν παρανοήσεις, η συγκεκριμένη παραλία δεν έχει καμία σχέση με το χωριό Κόρνος της επαρχίας Λάρνακας, αλλά βρίσκεται στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Όπως είναι γνωστό το χωριό Κορμακίτης της επαρχίας Κερύνειας το οποίο είναι κατεξοχήν χωριό Μαρωνιτών, παρότι κατεχόμενο διαθέτει άλλο στάτους αφού οι νόμιμοι κάτοικοι του χωριού μπορούν να το επισκεφθούν κανονικά να ζήσουν εκεί και να φτιάξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ η εκκλησιαστική επιτροπή των Μαρωνιτών έχει λόγο και δύναμη στα όσα διοικητικά συμβαίνουν στην περιοχή.

Όπως μας ενημέρωσαν Ε/κ κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι ζουν στις ελεύθερες περιοχές αλλά επισκέπτονται τον Κορμακίτη συχνά, από το 2010 έως το 2015 στην παραλία του Κόρνου λειτουργούσε με μεγάλη επιτυχία από δύο Ε/κ Μαρωνίτες το «Corona Beach Bar».

 

Η παραλία τον Αύγουστο του 2015



 

Ο συγκεκριμένος χώρος προσέλκυε τους καλοκαιρινούς μήνες Ε/κ, Τ/κ και πολλούς τουρίστες, στην πλειοψηφία τους νεολαία. «Το 2015 οι δύο ιδιοκτήτες αποφάσισαν πως δεν ήθελαν άλλο να λειτουργούν το μαγαζί και έκαναν προσπάθειες να βρουν άλλο διαχειριστή. Στο μεταξύ οι αρχές των κατεχομένων δεν ανανέωσαν τις άδειες χρήσης και αντ’ αυτού μετέβησαν στο σημείο και γκρέμισαν τις εγκαταστάσεις», αναφέρει στη CITY Ε/κ που κατάγεται από τον Κορμακίτη.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αντώνη Κασσάπη ανέφερε στη CITY,  «η παραλία του Κόρνου, είναι η παραδοσιακή παραλία των κατοίκων του χωριού Κορμακίτης. Εκεί υπάρχει κόλπος και η θάλασσα είναι ήσυχη. Απέχει 2-3 χιλιόμετρα από το χωριό, αλλά ο δρόμος ΄με το αυτοκίνητο είναι πιο μακρινός επειδή είναι μέσω των Λιβερών, προς το τέλος του Ακρωτηρίου. Εκεί τα τελευταία χρόνια έγινε ένα πρόχειρο κέντρο, και πολύς κόσμος πήγαινε για το κολύμπι του. Πολλοί που κατάγονται από τον Κορμακίτη, αλλά επίσης και πολλοί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και τουρίστες. Αυτό βοηθούσε το χωριό γιατί συνήθως είναι σχεδόν άδειο. Οι νέοι του πήγαιναν εκεί με τους φίλους τους, είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν περισσότερο με τον τόπο των προγόνων τους. Το 2015 ιδιαίτερα η κίνηση ήταν πάρα πολλή και η ατμόσφαιρα πολύ καλή. Περίπου 500 μέτρα πιο κάτω, ήταν και ένα άλλο κέντρο, η Σαντούκα, που λειτουργούσε και αυτό καλά. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε καλά, οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν τη λειτουργία των κέντρων πέρσι το 2016. Οι εγκαταστάσεις του ενός κέντρου στον Κόρνο κατεδαφίστηκαν. Φέτος, επετράπη το κέντρο Σαντούκα να λειτουργήσει για δυο μήνες. Το κέντρο στον Κόρνο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού πλέον δεν υπάρχει κάτι. Η παραλία είναι παραμελημένη και με πολλά σκουπίδια. Οι κάτοικοι του χωριού που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στο χωριό, ζητούν να γίνει κάτι για να μπορούν να πηγαίνουν στη δική τους παραλία του Κόρνου». 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ