Ποιος και γιατί έκανε δώρο στον Ιωάννη Κασουλίδη ένα τρυπάνι κατεδάφισης

Τι συμβολίζουν οι δύο τοποθετημένοι σε τσιμέντο καθρέφτες που βρίσκονται πλέον στο Υπουργείο Εξωτερικών και γιατί ο Αυστριακός καλλιτέχνης Rafael Haider προσέφερε ένα τρυπάνι κατεδάφισης σκυροδέρματος στον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών;

 


Article featured image
Article featured image

Ένα γλυπτό με τίτλο «Stuck Perfections» (Κολλημένες Αντανακλάσεις), το οποίο δωρίστηκε από την Κυβέρνηση της Αυστρίας προς την Κυβέρνηση της Κύπρου και δημιουργήθηκε από τον κ. Rafael Haider, μετά από διαγωνισμό στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 15/9 από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρέσβη της Αυστρίας στη Λευκωσία κ. Karl Michael Müller.

Ο συμβολισμός του γλυπτού, το οποίο εκτίθεται στο υπαίθριο μουσείο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετίζεται με την Κύπρο, όπως σημείωσε ο Αυστριακός Πρέσβης. Οι δύο καθρέφτες, από τους οποίους αποτελείται το γλυπτό, αντιπροσωπεύουν το διαιρεμένο, χωρισμένο νησί της Κύπρου. Αυτοί οι καθρέφτες στερεώνονται επί του σκυροδέματος, το οποίο συμβολίζει την -προσωρινή, αλλά μακρόχρονη- «κολλημένη» κατάσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, οι καθρέφτες βρίσκονται απέναντι μεταξύ τους, κοιτάζουν ο ένας τον άλλο, προέρχονται από το ίδιο μπλοκ και υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ τους.

 



Ο Αυστριακός Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι οι στενές και εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, σήμερα, εδραιώνονται («τσιμεντώνονται»), συμβολικά και κυριολεκτικά, με αυτό το γλυπτό. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη, τον ταλαντούχο και αφοσιωμένο νεαρό Αυστριακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, Raphael Haider, σημείωσε ότι το έργο του δημιουργήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες εδώ, στο σημείο όπου εκτίθεται, με ειδικούς καθρέφτες από την Αυστρία.

 



Αναφερόμενος στον συμβολισμό του έργου, ο Πρέσβης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο θεατής, καθώς περιστρέφεται γύρω από το γλυπτό, αφήνεται να ανακαλύψει διάφορες αντανακλάσεις του εαυτού του. «Αυτό, και το γεγονός ότι τα σχήματα και των δύο κατόπτρων μαζί σε συνδυασμό σχηματίζουν διάφορα σχήματα μαζί, αν τα βλέπετε από διαφορετικές πλευρές και γωνίες, ακόμα και δίσκο ή ωοειδές σχήμα συμβολίζουν την πολυπλοκότητα, τις διάφορες οπτικές γωνίες και πτυχές, καθώς και τις πιθανές εκβάσεις που συνδέονται με αυτό το ζήτημα. Επιτρέπει σε κάποιον να δει την πραγματικότητα και την ύπαρξη ενός πλήθους προσεγγίσεων και οραμάτων. Όλα εξαρτώνται από το σημείο από το οποίο έρχεσαι, πλησιάζοντας το γλυπτό και πόσο κοντά του πας», κατέληξε.

 



Ο καλλιτέχνης του γλυπτού, από την πλευρά του, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή είχε ένα κίνητρο για αυτό το έργο. Όπως σημείωσε ο Raphael Haider, είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει ο ίδιος πώς ένα τόσο υπέροχο νησί όπως η Κύπρος, μια τόσο όμορφη πόλη όπως η Λευκωσία, εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη. «Για μένα είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι πραγματικά λυπηρό που υπάρχει αυτή η κατάσταση στη Λευκωσία», είπε και προσέφερε ως συμβολικό δώρο στον Υπουργό Κασουλίδη ένα φορητό ηλεκτρικό τρυπάνι κατεδάφισης σκυροδέματος, με την ελπίδα ότι σύντομα το νησί θα επανενωθεί και «θα διαλύσουμε το τσιμέντο, τοποθετώντας τους καθρέφτες μαζί».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ