Ποιοι είναι οι «Καιρόφιλοι Κύπρου» και για ποιο σκοπό δημιουργήθηκαν

Μπορεί και να τους πέτυχες ήδη, να γυροφέρνουν στο timeline σου.

 


Article featured image
Article featured image

Μια νέα ομάδα με την ονομασία «Καιρόφιλοι Κύπρου» έκανε πολύ πρόσφατα την εμφάνισή της στο Facebook.

Η ομάδα δημιουργήθηκε από τρεις Κύπριους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, τους Έρικ Κίτα, Αντρέα Σιάκο και Χρήστο Μπελέση.

Η CITY δεν έχασε ευκαιρία και επικοινώνησε με τον Έρικ Κίτα, έναν από τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους της ομάδας, έτσι ώστε να μάθουμε αν κρύβεται κάτι από τη νέα αυτή πρωτοβουλία και τι.

Σκοπός της σελίδας, όπως μάθαμε. είναι να δίνονται ονομασίες σε βαρομετρικά χαμηλά και συστήματα καιρού που επηρεάζουν το νησί μας, κατόπιν ψηφίσματος από όλα τα μέλη της ομάδας.

Αφορμή για να δημιουργηθεί το γκρουπ, σύμφωνα με τον Κίτα, ήταν η περίπτωση όπου την περασμένη βδομάδα η Κύπρος επηρεάστηκε από ένα νέο σύστημα.

 



«Αρκετά από τα ΜΜΕ στην Κύπρο έγραφαν πως πρόκειται για τον Θησέα, ο οποίος είχε επηρεάσει πρώτα την Ελλάδα. Ωστόσο, το νέο σύστημα που επηρέασε την Κύπρο δεν είχε καμία σχέση με τον Θησέα. Έτσι για να μη δημιουργείται σύγχυση και επειδή η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου συνήθως δεν δίνει ονόματα στα συστήματα του καιρού, πήραμε εμείς αυτή την πρωτοβουλία» μας είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν υπάρχει όντως λόγος να δίνουμε ονομασίες στα καιρικά συστήματα, ο Έρικ απάντησε: «Έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, απέδειξαν πως είναι πιο εύκολο για το κοινό να κατανοήσει το σύστημα που επηρεάζει τη χώρα του, αν δοθεί όνομα σε αυτό. Δίνοντας ονομασία σε ένα σύστημα, βοηθούμε το κοινό να το παρακολουθεί πιο εύκολα».

Ωστόσο, ονόματα θα δίνονται από την ομάδα μόνο στα συστήματα που επηρεάζουν αρκετά το νησί και όχι σε όλα.

Οι «Καιρόφιλοι Κύπρου» καλούν όσους ερασιτέχνες μετεωρολόγους (ή μη) επιθυμούν, ακόμη και λάτρεις του καιρού, να γίνουν μέλη της ομάδας, έτσι ώστε να δίνονται από κοινού οι ονομασίες.

 

 

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου διαφωνεί με την απόφαση των «Καιρόφιλων Κύπρου»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, σχετικά με το θέμα, ενημερωθήκαμε πως δεν έχει γίνει ακόμη κάποιος συντονισμός μεταξύ των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών -οι οποίες δίνουν τις επίσημες ονομασίες- ούτως ώστε να καταρτιστεί ένας κατάλογος με ονόματα και πως η απόφαση των ερασιτεχνών μετεωρολόγων τους βρίσκει αντίθετους.

«Δεν δίνουμε ακόμα ονόματα αφού δεν έγινε ο συντονισμός. Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να τύχει σημαντικού χειρισμού. Ούτε μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ονομασίες που δίνουν άλλες χώρες, καθώς κάθε ύφεση μεταλλάσσεται συνεχώς. Μπορεί να ενισχυθεί μπορεί και όχι» κατέληξε.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ