Στη Λεμεσό (της πολυτέλειας) κάποιοι κοιμούνται σε κρεβατάκια στην παραλία

«Ρε φίλε εφαντάστηκες;».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα που ακούστηκε στο γραφείο όταν ήρθε η πληροφορία για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Λεμεσό.

13 άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα παιδί, βρέθηκαν να κοιμούνται σε ξαπλώστρες σε παραλία της πόλης ή σε κάποιο αυτοκίνητο, όχι από βίτσιο, αλλά επειδή έμειναν άστεγοι. Ναι, άστεγοι, εξ αιτίας της δραματικής ανόδου των ενοικίων και του κόστους ζωής το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη απαγορεύοντας σε έναν χαμηλόμισθο ή σε κάποιον που έχει έναν «κανονικό» μισθό να μπορέσει να ζει  αξιοπρεπώς.

Μια φωτογραφία με ανθρώπους να κοιμούνται σε ξαπλώστρες, σκεπασμένοι με κουβέρτες έκανε πριν λίγο καιρό το πέρασμά της από το διαδίκτυο και συγκλόνισε, ταρακούνησε, σόκαρε. Αλήθεια; Πόσο;

Από τότε, έγιναν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική τη δημιουργία του «Κινήματος ενάντια στα ψηλά ενοίκια» από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων Λεμεσιανών, οι οποίοι έβαλαν στόχο να εξαλείψουν τέτοια φαινόμενα χτυπώντας κάθε πόρτα υπευθύνου, αρμοδίου και προύχοντα αυτού του τόπου που καταρρέει δίπλα μας κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

 



Πολλά από τα άτομα που διανυκτέρευαν στις ξαπλώστρες αποχώρησαν από το σημείο και πλέον μένουν σε κάποιο αυτοκίνητο για να μην αποτελούν στόχο. 





«Στην αρχή δεν είχα δώσει σημασία. Είχα δει κάποιους να κοιμούνται εκεί, αλλά δεν πήγε το μυαλό μου. Την επόμενη ημέρα τους είδα ξανά και αυτό συνεχίστηκε για 3-4 μέρες. Τους πλησίασα για να ρωτήσω γιατί βρίσκονται εκεί. Η απάντηση με αποστόμωσε ‘μας έβγαλαν από το διαμέρισμά μας γιατί δεν μπορούσαμε να καλύψουμε την αύξηση που ήθελε ο ιδιοκτήτης, τώρα δεν μπορούμε να βρούμε σπίτι’. Είχα βιώσει κι εγώ δύσκολα, μπορούσα να τους καταλάβω και σίγουρα μπορούσα να βοηθήσω», αναφέρει στη CITY ο Λευτέρης Γεωργίου εμπνευστής και ένας εκ των ιδρυτών του Κινήματος.

Στην πρώτη τους συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι γνωρίζει μεν το πρόβλημα, αδυνατεί δε να βοηθήσει με κάποιο τρόπο.

«Και δεν είναι μόνο αυτοί οι 13, πολύ σύντομα ακόμη μία οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά θα μείνει στο δρόμο, καθώς ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος θέλει να διπλασιάσει το ενοίκιο, κάτι που φυσικά τα έσοδα της οικογένειας δεν μπορούν να το καλύψουν, άρα μετά το τέλος αυτού του μήνα θα μείνουν άστεγοι», σημειώνει ο κος Γεωργίου.

Όπως μαθαίνουμε, μετά τον ντόρο που ακολούθησε τη δημοσίευση της φωτογραφίας αλλά και λόγω της αλλαγής του καιρού, πολλά από τα άτομα που διανυκτέρευαν στις ξαπλώστρες αποχώρησαν από το σημείο και πλέον μένουν σε κάποιο αυτοκίνητο για να μην δίνουν στόχο.

Με την πολιτεία να αδιαφορεί ή και να αδυνατεί να επέμβει  για να σταματήσει την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, κυρίως όσο αφορά τις τιμές των ενοικίων, το «Κίνημα Ενάντια στα Ψηλά Ενοίκια» ανέλαβε να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που απαιτούνται ούτως ώστε να ανατρέψει αυτή την άδικη κατάσταση που δημιουργείται ελπίζοντας να βάλει φρένο στο ξεσπίτωμα ανθρώπων και οικογενειών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Προς το παρόν ετοιμάσαμε μία επιστολή την οποία θα στείλουμε στους Δήμους της μείζονος Λεμεσού, την Αρχιεπισκοπή και τους Αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσουμε. Έπειτα, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα προβούμε σε άλλες, πιο δραστικές, ενέργειες. Δεν πάει άλλο», καταλήγει ο κος Γεωργίου.  

 

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Εκπροσωπούμε το κίνημα ενάντια στα ψηλά ενοίκια. Το πρόβλημα πλέον έχει λάβει διαστάσεις και φρονούμε ότι ο δημόσιος διάλογος και η άμεση εμπλοκή σας για εξεύρεση λύσεων είναι επιβεβλημένη.

Ζητούμε άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα μας για συνάντηση, παράθεση των απόψεων, προβληματισμών και προτάσεών μας, αφού θεωρούμε ότι είναι καθήκον σας (ως εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο) η λήψη μέτρων για την ευημερία των πολιτών.

Το κίνημα μας αντιπροσωπεύει μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που αδυνατεί, με τα σημερινά δεδομένα, να στεγαστεί αφού τα ενοίκια έχουν φτάσει σε μη υποφερτά επίπεδα.

Αναμένουμε την άμεση απάντησή σας και διευθέτησης σχετικής συνάντησης με στόχο τη λήξη του αδιεξόδου και την χάραξη μιας κοινής πολιτικής που θα έχει ως στόχο την κοινωνική πρόνοια και κοινωνική πολιτική.

Με εκτίμηση

Λευτέρης Γεωργίου

(Εκ της συντονιστικής επιτροπής)»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ