«Κατηγορήθηκα γιατί μίλησα. Αν δεν το έκανα θα ήμουν κι εγώ συνένοχος»

Ο Αντρέας Χατζηκυπριανού, είναι αυτός που πρώτος ανέδειξε την ομιλία της εκπαιδευτικού στην Αθηαίνου, την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ως προβληματική και μισαλλόδοξη.

 


Article featured image
Article featured image

Επιμέλεια: Ανδρέας ΚάτσιηςΑπό την ίδια ώρα που το ζήτημα άρχισε να παίρνει έκταση, πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό του στηρίζοντας την τόλμη του, ενώ πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που στάθηκαν απέναντί του, κατηγορώντας τον γιατί έδωσε έκταση και προβολή σε ένα ζήτημα που δεν αποτελεί καν πρόβλημα, όπως υποστηρίζουν. 

Γιατί ναι, κάποιοι θεωρούν ότι η εν λόγω ομιλία που περιείχε ψευδείς και διαστρεβλωμένες ιστορικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα προήγαγε ρητορική μίσους εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων από μία εκπαιδευτικό που διδάσκει σε παιδιά και διαμορφώνει τους χαρακτήρες και τις συνειδήσεις τους, αποτελεί έναν ύμνο του εθνικού μας γίγνεσθαι και θα έπρεπε να την ευχαριστούμε γι' αυτό αντί να την «χτυπούμε». Ωστόσο, η ομιλία υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο και ο κάθε ένας μπορεί να την διαβάσει και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Ανδρέας Χατζηκυπριανού, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμος Αθηένου και Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος, ήταν αυτός που μέσω των social media ανέδειξε το ζήτημα και του έδωσε την ανάλογη έκταση. Λίγες μέρες μετά την ανάρτησή του και έχοντας δεχτεί πολλές κατηγορίες για την πράξη του, απαντά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η πράξη του ήταν λάθος.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανάρτησή του:

Κατηγορήθηκα γιατί μίλησα. Κατηγορήθηκα πως έδωσα δημοσιοποίηση στο θέμα! Κατηγορήθηκα πως διαστρέβλωσα τα λεγόμενα της ομιλίας. Ευτυχώς η ομιλία βρίσκεται εκεί έξω και αξιολογήθηκε από όλους σας. Τη ρητορική μίσους εντόπισαν παράλληλα καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, ιατροί, εκπαιδευτικοί, νομικοί και τόσοι άλλοι άνθρωποι. Μια μερίδα όμως δεν εντοπίζει κάτι προβληματικό στην ομιλία αυτή. Ίσως αυτό να είναι επικίνδυνο.

Ανέδειξα το σοβαρό αυτό θέμα γιατί με το να σωπάσω θα με έκανε συνένοχο σε κάθε ασυνάρτητο και από κάθε σκοπιάς λανθασμένο νόημα έκλεινε αυτή την ομιλία.

Στην ανάγνωση εντοπίζονται πολλά σημεία που ενοχλούν όπως η αναφορά σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας ως «εχθρό εντός των τειχών». Εχθροί ή προδότες είναι αυτοί που πολεμούν για εκσυγχρονισμό της παιδείας; Είναι οι προσπάθειες συνύπαρξης και επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος;

Δεν στάθηκα σ ’αυτά όμως. Ευτυχώς το κάνατε όλοι εσείς! Μίλησα με βάση την ιδιότητά μου. Μίλησα για τις προεκτάσεις αυτής της ομιλίας στον ψυχισμό των μαθητών μας. Μίλησα για την επικινδυνότητα να χρησιμοποιείται η λέξη διαστροφή σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινότητα ΛΟΑΤ.

Το να αναφέρονται ιστορικά γεγονότα για να τιμήσουμε τους ήρωές μας είναι ένα ζήτημα. Το να χρησιμοποιούμε όμως την ημέρα αυτή για να περάσουμε προσωπικές πεποιθήσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με επιστημοσύνη ούτε με δόκιμες παιδαγωγικές πρακτικές είναι άλλο.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν βλέπει κομματικές παρατάξεις. Είναι ευθύνη όλων μας και πανανθρώπινο δικαίωμα.

Η ρητορική μίσους δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ερμηνείες. Εντοπίστε την και υποδείξτε την. Μόνο έτσι θα πάψει κάποια στιγμή να υφίσταται. Βρίσκεται εκεί και είναι τόσο φανερή όπως το λάδι στο νερό.

Μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Αντρέας Χατζηκυπριανού

Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Αθηένου

Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος

Ειδικός Επιστήμονας, Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

Διδακτορικός Φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

Πιο κάτω ακολουθεί η ανάρτηση που ανέδειξε το θέμα: 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ