Κίτρινα Γιλέκα και στην Κύπρο;

Όπως ενημερωνόμαστε, τα Κίτρινα Γιλέκα καταφθάνουν -μετά τη Γαλλία- και στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

«Υγεία - παιδεία - κοινωνική ισότητα - δικαιοσύνη - τιμωρία των ενόχων - ποιότητα ζωής. Αν  συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες ας ενώσουμε τις φωνές  μας να ακουστούμε παντού ξεκινώντας ΤΩΡΑ την κοινωνική μας επανάσταση.

Βήμα με βήμα. 20 άτομα ο καθένας σαν πρώτη κίνηση που πιστεύετε ότι στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες προσθέστε στο Group. Αυτή τη φορά πιστεύω θα μπουν οι βάσεις. Τα 20 σας άτομα να προσθέσουν αλλά 20 άτομα.

Τότε το τσουνάμι λαϊκής εξέγερσης θα αρχίσει. Έχουμε χρέος να κάνουμε κάτι… γιατί το κάτι είναι καλύτερο από το ΤΙΠΟΤΑ. Ίσως λάμψει στο σκοτάδι η φλόγα της ελπίδας».

 

Αμαρτία μας εξομολογημένη, το πιο πάνω απόσπασμα από το group Κίτρινα Γιλέκα Κύπρος μοιάζει να είναι κάτι μεταξύ μανιφέστου ενός νέου πολιτικού κινήματος, διαφημιστικού flyer εταιρίας που ασχολείται με το δικτυακό μάρκετινγκ και συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας σε εθνική επέτειο.

 



Ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησε στη Γαλλία, το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Βασικά, ξεκίνησε το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου και πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης σε όλη τη Γαλλία. Σε δεκάδες πόλεις, χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, συγκρούστηκαν για ώρες με την αστυνομία, άναψαν φωτιές, εισέβαλλαν σε μαγαζιά και δημόσια κτήρια, μπλόκαραν δρόμους κι άνοιξαν διόδια απαιτώντας την ακύρωση του φόρου στο ντίζελ που, ως γνωστό, προβλεπόταν να ισχύσει από 01/01/2019. Στην πορεία, σε αυτό το αίτημα προστέθηκαν και μια σειρά άλλων οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσης (αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά του φόρου υψηλής περιουσίας, μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, παραίτηση του Μακρόν, διεξαγωγή εκλογών κ.α.).

Τρεις μέρες μετά, δια στόματος του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ μαθαίνουμε ότι, στην προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», η κυβέρνηση αναστέλλει για έξι μήνες την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αλλά και ότι οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα.

Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι δεν βγάζουν τα κίτρινα γιλέκα και η μαζική κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα -μια βδομάδα μετά.

 

 

Και ξαφνικά, ενώ η Γαλλία συνεχίζει να μοιάζει με καζάνι που βράζει, μαθαίνουμε ότι τα Κίτρινα Γιλέκα «κατέφθασαν» και στην Κύπρο. Η απορία που προκύπτει είναι: Τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα για να τα φέρουμε και στην Κύπρο; Αλυσίδα καφέ ή κάποιο trend όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια το frozen yogurt;

Σε μια χώρα που η τελευταία μαζική κινητοποίηση πολιτών που θυμόμαστε ήταν αυτή για τα αμπελοπούλια, άσχετο αν πριν και μετά από τα αμπελοπούλια έγιναν πολλά και διάφορα, όπως πχ κούρεμα καταθέσεων, απελευθέρωση παιδεραστών και άλλα πολλά και τραγικά, για να οργανωθούμε περιμέναμε τους Γάλλους να μας δείξουν ότι η «επανάσταση» προϋποθέτει ένα κίτρινο γιλέκο;

Όπως και να ‘χει, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα εξελιχθεί αυτό το γκρουπάκι και κατ’ επέκταση η ομάδα Κίτρινα Γιλέκα Κύπρος. Πάντως, σε μερικές μόνο ώρες έχει μαζέψει 4 χιλιάδες μέλη...

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ