Πότε υποχωρεί η σκόνη από την ατμόσφαιρα

Κυριολεκτικά, μας έχει πνίξει.

 


Article featured image
Article featured image

Το βαρομετρικό χαμηλό από τη Βόρειο Αφρική έφερε στην περιοχή μας πυκνή σκόνη και άνοδο θερμοκρασίας.

Ευτυχώς όμως, το σκηνικό του καιρού αλλάζει αυτή τη βδομάδα.

Σύμφωνα με το KitasWeather, σε ότι αφορά στην επόμενη βδομάδα…

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Ενισχυμένο, δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα εκτοπίζει την σκόνη και τις θερμές αέριες μάζες ανατολικά, ενώ θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας.

Την Τρίτη η περιοχή μας θα επηρεαστεί από Αυλώνα ύφεσης (Short Wave Trough) στη μέση τροπόσφαιρα και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται ελαφριά χιονόπτωση. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται μερικώς συννεφιασμένος. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα επίπεδα της Τρίτης.

Νέο, πιο οργανωμένο σύστημα με βροχές και χιόνια στο Τρόοδος φαίνεται να μας επηρεάζει από Πέμπτη-Παρασκευή.

 

*Σύντομα θα έχουμε νέα εκτενή ενημέρωση από το KitasWeather, οπότε θα επανέλθουμε με νέο σχετικό δημοσίευμα.

 

Η προειδοποιητική ανακοίνωση των Αρχών

Σε σχέση με τη υψηλά επίπεδα σκόνης, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σήμερα Κυριακή στις 9 το πρωί, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 53 μg/m3 και 82 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ