«Καμιά καταστροφή στον Κόννο, το μόνο που βλέπω είναι μια μπουλντόζα να μεταφέρει χώμα»

«Δημοσιογράφοι για κλάματα…».

 


Article featured image
Article featured image

Οι πιο πάνω φράσεις προήλθαν από σχόλιο που έγινε σε άρθρο το οποίο αφορούσε στην τελευταία «εισβολή» της τοπικής αρχής Παραλιμνίου, με μπουλντόζα, στην παραλία του Κόννου για χωματουργικές εργασίες.

Συγκεκριμένα το σχόλιο έγραφε: «Δημοσιογράφοι για κλάματα! Στο συγκεκριμένο σημείο, το ίδιο έργο γίνεται τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι στο ίδιο σημείο που λόγω της βροχής, κατά τούς χειμερινούς μήνες, όλη η άμμος μεταφέρεται στη θάλασσα με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάτι σαν κύτη ποταμού ύψους έως και 1.5 μέτρο βάθος. Το μόνο που βλέπω στο συγκεκριμένο βίντεο, είναι η μπουλντόζα η οποία μεταφέρει την άμμο στο σημείο που ήταν αρχικά…».

Και ενώ λίγο-πολύ έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους σχόλια, το συγκεκριμένο ήταν μία καλή αφορμή για να λύσουμε μερικές ακόμη απορίες για κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Το γεγονός δηλαδή, ότι κάθε παρέμβαση σε φυσικό τοπίο η οποία γίνεται ασύδοτα, χωρίς έλεγχο και τις απαραίτητες προδιαγραφές και περιορισμούς, αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και το υποβαθμίζει, αλλοιώνει ή καταστρέφει.

 



 



Διαβάστε κι αυτό: Στον Κόννο θα φτιάξουν τεχνητά νησάκια με ξαπλώστρες [ΒΙΝΤΕΟ]





Επειδή, όμως, όπως φαίνεται εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αδυνατούν να το κατανοήσουν, επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτο Παπαστυλιανού, θέτοντάς του το εξής απλό ερώτημα: ‘Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε φορά που μία μπουλντόζα «εισβάλλει» σε μία παραλία και συγκεκριμένα σε αυτή του Κόννου;’.

«Αν όντως, όπως αναφέρει ο αναγνώστης, αυτό γίνεται τα τελευταία 12 χρόνια, τότε πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό γίνεται είτε παράτυπα, είτε ακόμη και παράνομα».

Μόλις χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου με επιστολή τους ξεκαθάρισαν ότι η μοναδική άδεια που έχει δοθεί, αφορά αποκλειστικά και μόνο τον καθαρισμό της παραλίας από χαλαρές πέτρες. Ούτε για χωματουργικές εργασίες, ούτε για επιχωματώσεις και φυσικά ούτε για εργασίες εντός της θάλασσας.

Όπως σημειώνει μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο αυτή η υπόθεση όσο και άλλες παρόμοιας φύσης, έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και εξετάζονται για ποινικές διώξεις.

 



Διαβάστε την επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ





«Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι είναι εκ προοιμίου λάθος να προβούμε σε οποιαδήποτε εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, χωρίς να γνωρίζουμε από πριν τι θα γίνει στο σημείο, ποιος θα το κάνει, πώς θα το κάνει και γιατί θα γίνει η κάθε επέμβαση. Στην περίπτωση της παραλίας του Κόννου, δεν υποβλήθηκε ούτε αξιολογήθηκε καμία εκτίμηση επιπτώσεων για το περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Παπαστυλιανού.

 



Η παραλία του Κόννου, συνεχίζει, εμπίπτει σε δύο περιοχές Natura 2000, τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Την Ζώνη Ειδικής Προστασίας, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο και στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή που περιβάλλει τη δασική κρατική γη. «Τα δεδομένα αυτά προϋποθέτουν ότι σε οποιαδήποτε περιοχή προστασίας της φύσης, των δασών και του τοπίου, υπάρχουν νομοθεσίες και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Και για να γίνει τελείως ξεκάθαρο, η προκειμένη δραστηριότητα που έγινε στον Κόννο δεν προβλέπεται σε κανένα από τα δύο διαχειριστικά σχέδια για τις δύο περιοχές Natura 2000, δεν εγκρίθηκε ποτέ από την Επιστημονική Επιτροπή για τη Φύση και την Άγρια Ζωή, δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, δεν έλαβε την εξουσιοδότηση των καθ' ύλην αρμόδιων Αρχών (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών) και προπάντων δεν υποβλήθηκε σε Δέουσα Εκτίμηση των Επιπτώσεων στα είδη και στους οικοτόπους καθορισμών των περιοχών Natura 2000».

 



Ολοκληρώνοντας, ο κος Παπαστυλιανού αναφέρεται και στην ξεκάθαρη, πλέον, θέση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου. «Οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές του κράτους, δηλαδή η Επαρχιακή Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως καθορίζονται από τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, ξεκαθαρίζουν μέσω της ανακοίνωσης τους ότι όχι μόνο δεν έχουν δώσει άδεια για μία τέτοιου είδους επέμβαση, αλλά αντίθετα η άδεια που έχει δοθεί αφορούσε μόνο τον καθαρισμό της παραλίας από χαλαρούς βράχους ή πέτρες. Με απλά λόγια, δηλαδή, το μόνο που δικαιούνταν και έπρεπε να κάνουν ήταν να καθαρίσουν την παραλία και να απομακρύνουν τυχόν πέτρες ή βράχους που έπεσαν από το βουνό κατά τη χειμερινή περίοδο. Η άδεια μάλιστα απαγόρευε ρητά των εκβραχισμό της ακτής ή οποιαδήποτε άλλη χωματουργική εργασία η οποία θα περιλάμβανε διαμόρφωση της παραλίας. Ενώ υπήρχε και σαφής οδηγία για μη χρήση βαριών μηχανημάτων. Αν, τώρα, κάποιος δεν θεωρεί την μπουλντόζα βαρύ όχημα/μηχάνημα, τότε δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών σας».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ