Σταματά η έκδοση των 500εύρων [ποιος έχει 500ευρα στις μέρες μας;]

Σε τερματισμό της έκδοσης χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ προχωρά η ΕΚΤ, για να καταπολεμήσει την αύξηση των πλαστών που κυκλοφορούν στην αγορά.

 


Article featured image
Article featured image

Όχι, πως, θα μας λείψουν αφού το περίφημο τραπεζογραμμάτιο χρώματος μωβ δεν έπαιζε σε πολλά πορτοφόλια.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η έκδοση των συγκεκριμένων τραπεζογραμματίων αναμένεται να τερματιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί και η έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων των 100 και των 200 ευρώ.

Ο λόγος, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η ΕΚΤ, που προχωρά σε αυτές τις αλλαγές οφείλεται στον εντοπισμό αυξημένου αριθμού πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ κατά το 2017, ο οποίος ανήλθε στα 694.000.

Πιο δημοφιλής στόχος των παραχαρακτών είναι τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ, τα οποία το 2017 αντιπροσώπευαν αθροιστικά πάνω από το 85% του συνολικού αριθμού των πλαστών που κατασχέθηκαν. Το μερίδιο των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ μειώθηκε το 2017.

Η ΕΚΤ, όπως τονίζει, εξακολουθεί να συνιστά στο κοινό να επαγρυπνεί όσον αφορά την πιθανότητα απάτης, να μην ξεχνά τον «τριπλό έλεγχο» (οπτικό, με την αφή και με εξέταση υπό γωνία) και να μη βασίζεται ποτέ σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό ασφαλείας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ