Πανέτοιμοι και φέτος να υποδεχτούμε τις θαλάσσιες χελώνες στον Ακάμα!

Απ’ όλα έχει το πανέρι (του Ακάμα).

 


Article featured image
Article featured image

Ακόμα μια χρονιά χωρίς Περιβαλλοντική Επόπτευση;Το πιο κάτω υπογράφουν λειτουργοί του Terra Cypria - Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος.Μια σύντομη επίσκεψη στον Ακάμα ήταν αρκετή για να παρατηρήσουμε με λύπη ότι και φέτος το κράτος δεν έχει μεριμνήσει, ώστε οι φυσικές παραλίες της περιοχής να προστατευτούν επαρκώς. Παρατηρήσαμε ομπρέλες και κρεβατάκια στην παραλία του Ασπροπόταμου, γουρούνες να κάνουν ακροβατικά στην παραλία της Λάρας και της Τοξεύτρας, οικόσιτες χήνες να “εμπλουτίζουν” τη βιοποικιλότητα της περιοχής και παράνομες κατασκευές να παραμένουν σε λειτουργία ή μισογκρεμισμένες στην περιοχή της Λάρας.

Η χερσόνησος του Ακάμα είναι από τις τελευταίες φυσικές περιοχές του νησιού μας, κι όμως αντί να την προστατεύουμε και να παλεύουμε για την διατήρηση της, δυστυχώς παρατηρούμε το αντίθετο. Σε λιγότερο από ένα μήνα οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες θα κάνουν την εμφάνιση τους για να φωλιάσουν στις παραλίες της χερσονήσου και θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις γουρούνες που βολτάρουν στις παραλίες ωοτοκίας τους, τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες που τοποθετούνται στους χώρους που φωλιάζουν ανεξέλεγκτα, αλλά και τα διάφορα παράνομα υποστατικά που λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο απειλώντας άμεσα και έμμεσα τις συγκεκριμένες παραλίες.

Κι επειδή μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, οι πιο κάτω φωτογραφίες μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί σε μια τόσο σημαντική φυσική περιοχή του νησιού μας.

Το Terra Cypria -το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος αναρωτιέται γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν προχωρούν σε άμεσες ενέργειες για να ελέγξουν την κατάσταση;. Πότε θα μπει ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες και πολλές φορές παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή; Ως πότε θα γινόμαστε συνένοχοι στην καταστροφή της χερσονήσου του Ακάμα; Η ετοιμασία Διαχειριστικών Σχεδίων χωρίς την εφαρμογή τους,  δυστυχώς δεν έχει κανένα νόημα. Διερωτόμαστε αν για ακόμα μια χρονιά  θα αφεθεί η κατάσταση ανεξέλεγκτη και θα τρέχουν κατόπιν εορτής οι αρχές για να αντιμετωπίσουν καταστροφικές καταστάσεις, που ξέρουν εδώ και χρόνια ότι χρειάζονται έλεγχο και διαχείριση.

Καλούμε όλα τα Αρμόδια Τμήματα να οργανωθούν άμεσα, ώστε φέτος να είναι η χρονιά που η πρόληψη θα λάβει άμεσα χώρα και δεν θα χρειαστεί να ετοιμαστεί κανένας επικήδειος για καταστροφές που ήδη γνωρίζουμε ότι παραμονεύουν στην περιοχή.

 

Ενημερωτική Πινακίδα στην προστατευόμενη περιοχής της Τοξεύτρας-Λάρας

 

 

Αυτοκίνητα, ομπρέλες και κρεβατάκια στην παραλία του Απροπόταμου  

 

 

Παράνομες κατασκευές παραμένουν σε λειτουργία ή μισογκρεμισμένες στην περιοχή της Λάρας

 

 

Οικόσιτες χήνες ελέυθερες στην περιοχή

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ