Μια ζωντανή και ιδιαίτερη performance από τον εικαστικό PASHIAS

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, ο εικαστικός PASHIAS παρουσιάζει τη ζωντανή performance «Mountaintop» σε διάλογο με επιλεγμένα έργα του Χριστόφορου Σάββα από την Κρατική Συλλογή, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού καλλιτέχνη.

 


Article featured image
Article featured image

Συνεχίζοντας την έρευνα του στο τρόπο επανασύνδεσης ιστορικών εκθεμάτων και της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, ο PASHIAS φέρνει στο προσκήνιο έργα του καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα, όπως την ανάγλυφη κατασκευή «Πυραμίδα» (1968) με την οποία εκπροσώπησε τη Κύπρο στη πρώτη συμμετοχή της στην Μπιενάλε Βενετίας. 

Ο Σάββα δημιουργεί μέσω της χρήσης καρφιών, ένα τεχνητό τοπίο, όπου οι γεωμετρικοί σχηματισμοί συνθέτουν μία αιχμηρή γλυπτική επιφάνεια ή ένα ‘σοβαρό παιχνίδι’ δημιουργίας. Σήμερα, ο εικαστικός PASHIAS εισάγει το σώμα του κάτω από αυτή την ανάγλυφη επιφάνεια, ως ένα ζωντανό εργαλείο δημιουργίας, και ζητά από τον θεατή την ενεργή συμμετοχή του, με σκοπό την αναδόμηση μίας κοινωνικής ‘σύνθεσης’ και των ανθρώπινων σχέσεων που την απαρτίζουν.

Η ζωντανή performance «Mountaintop» παίρνει μέρος το Σάββατο 19 Μαΐου στις 20:15, στη Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, σε ανάθεση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Πινακοθήκη φιλοξενεί νωρίτερα το απόγευμα ένα διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά με την εικαστικό και εκπαιδευτικό Ρέα Αφαντίτου, ενώ την performance διαδέχεται μία δεξίωση με μουσικές επιλογές από τον Λευτέρη Μουμτζή.

 

Γωνία Λεωφ. Στασίνου & Κρήτης 1, 1060, Λευκωσία

Tηλ. 22458228 - www.moec.gov.cy - www.facebook.com/museumsnightcyprus

Credits φωτογραφίας: «Man lying» από τον PASHIAS, Σε συνομιλία με σχέδιο του Χρ. Σάββα (1956) από τη Κρατική Συλλογή, Φωτ.: Ε. Χαραλάμπους


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ