Ήξερες ότι σε μία γειτονιά της Κύπρου υπάρχουν 101 διαφορετικά χωριά

Αν δεν το γνώριζες, την Παρασκευή 18 Μαΐου σου δίνεται η ευκαιρία να το ανακαλύψεις.

 


Article featured image
Article featured image

Οι γειτονιές αυτές κατασκευάστηκαν βιαστικά από το 1976 μέχρι το 2000 και αντιπροσωπεύουν το κύριο τοπικό παράδειγμα κοινοτικών αρχιτεκτονικών περιβαλλόντων.

Κατά την περίοδο 1975-86, 12.500 οικογένειες βρήκαν υποτιθέμενη «προσωρινή» στέγαση σε αυτές τις γειτονιές και μέχρι σήμερα το κράτος έχει κατασκευάσει περισσότερες από 14.000 οικιστικές μονάδες, οι οποίες στεγάζουν περίπου 60.000 άτομα.

Σε όλο το νησί υπάρχουν 70 περίπου τέτοιες γειτονιές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολυκατοικίες και οικίες χαμηλής δόμησης. Οι πολεοδόμοι πρόβλεψαν την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως εμπορικά και κοινοτικά κέντρα, χώρους πρασίνου, σχολεία, παιδότοπους και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Αφιέρωσαν επίσης ένα 45% της ανάπτυξης της γης σε αυλές, κοινόχρηστους κήπους και χώρους πρασίνου, μιας και το μεγαλεπήβολο αυτό οικιστικό σχέδιο επαναστέγασε στην ουσία ένα αγροτικό πληθυσμό που απότομα αστικοποιήθηκε. Ενδεικτικό ότι στον συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ ζουν άτομα από 101 διαφορετικά χωριά.

Σήμερα στις γειτονιές αυτές η πλειονότητα των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, η επικρατέστερη εισροή καινούργιων κατοίκων είναι μετανάστες, οι εδώδιμοι κήποι είναι συχνά σκεπασμένοι με αγριόχορτα [ή μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης] και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε μεγάλο βαθμό άδειοι και παραμελημένοι.

Παρόλο που πολλές φορές οι γειτονιές αυτές αγνοούνται και παραμένουν ξεχασμένες ως αστικά τοπία, στεγάζουν τις οικογένειες, τα κατοικίδια και τα φυτά των ανθρώπων, μαζί με τις αναμνήσεις τους, τις ιστορίες τους και τις γνώσεις τους.

Κάτοικοι, φοιτητές, νέοι, καλλιτέχνες και παραδείγματα από άλλα προγράμματα τέχνης σε σχέση με την κοινωνική στέγαση από το Λονδίνο και τις ΗΠΑ θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ θα ενεργοποιήσει την κεντρική πλατεία του Στροβόλου ΙΙΙ, την Πλατεία Παλλιγενεσίας μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς.

  

Πρόγραμμα

Προβολές:

Xarkis: Voicing Stories, Βίντεος

Taking over the King’s Land, Παραγωγός/Σκηνοθέτης Gillian McIver, Film (Λονδίνο)

Civic Art: Four Stories from South Los Angeles, Παραγωγός/Σκηνοθέτης- Mark Escribano και Sara Daleiden, s(o)ul, 2017 (Λος Άντζελες)

Adi Atassi: Μια συνέντευξη για το Περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Waves από την Πολύμνια Τσίντη, 2018 (Κύπρος)

 

Τοιχογραφίες και Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο

Στέλιος Τζίβας- Άλλωσπως Προτζεκτ

Λεωνίδας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Μελά, Σταυρούλα Τσαμουρλίδου, Λάκης Χριστοφίδης, Bugche Bozkurt, Chimezuteh Atemiye, Kayleigh de Sousa.

 

Εκθέματα θα παρουσιαστούν σε διάφορα καταστήματα της πλατείας:

Φοιτητές Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου (Καθηγήτρια Αντιγόνη Σοφοκλέους)

Μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλουριώτισσας  (Εκπαιδευτικός Δέσπω Πασιά)- Ίδρυμα Σύλβια Ιωάννου

Αντώνης Χατζήκυριακου, Ψηφιοποιημένο Χάρτη του Κισσινγκέρ, Ίδρυμα Σύλβια Ιωάννου2.00μμ-5.00μμ Φέρτε παλιά υφάσματα ή ρούχα για να φτιάξουμε μια συλλογική υφασματογραφία με τον ράφτη και μουχτάρη του συνοικισμού τον κ. Παναγιώτη Παρανή

4.00μμ-7.00μμ Σταύρη Χρίστου- Εκπαιδευτικό Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά- Φτιάχνοντας την δική μας πόλη

6.00μμ-6.45μμ Περφορμανς- Two way arrival. Κατερίνα Παίση, Mika Panayotova and Sol Burt

6.45μμ Παρουσίαση Vito Fodera. Οργανισμός:  da Sud, Rome. (www.dasud.it)

7.15μμ Αφηγήσεις και ιστορίες από τους κάτοικους του συνοικισμού Στρόβολου ΙΙΙ. Διοργανώνεται σε συνεργασία με τους κάτοικους από την Δρ. Φοίβη Αντωνίου

8.30μμ Μουσική από τους Τρίο ΝεΡο. Επαναπροσδιορίζοντας παραδοσιακά νανουρίσματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μικρά Ασία.

9.00μμ Προβολή του ντοκιμαντέρ του Πήτερ Λοίζος- Sophie’s People

Συζήτηση - Ρε Αφροδίτη, Μαρία Χατζημιχαήλ και Γεωργίνα Χρίστου

1 Γειτονιά: 101 Χωριά, Συνοικισμός Στρόβολος ΙΙΙ.

18 Μαίου. Ένα απογευματινό φεστιβάλ

Εργαστήρια, εκθέματα, προβολές, περφορνανς, συζητήσεις και μουσική

Από 2μμ μέχρι αργά. Πλατεία Παλιγγενεσίας

Artecytia, Ίδρυμα Αρτος

Πρόγραμμα Καλών Τεχνών, Τμήμα Σχεδιαμού και Πολυμέσων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πληροφορίες

+357 22445455

info@artosfoundation.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ