Η αλήθεια πίσω από τη viral φωτογραφία του παιδιού που κλαίει μέσα σε κλουβί

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου και την πρακτική του Τραμπ να χωρίζονται στα σύνορα οι γονείς από τα παιδιά και τα δεύτερα να κρατούνται σε κλουβιά, ήταν και η πιο πάνω φωτογραφία.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως όμως αναφέρει σε διευκρινιστικό άρθρο του το CNN, η εικόνα δεν είναι πλήρης και δεν δείχνει στα αλήθεια αυτό που υποτίθεται ότι δείχνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το CNN, η εικόνα λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας, στις 10 Ιουνίου, εναντίον της πολιτικής μετανάστευσης του Λευκού Οίκου στο Δημαρχείο του Ντάλας.

Άλλες φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη διαδήλωση, της ομάδας Latino Advocacy, δείχνουν το ίδιο αγόρι έξω από το κλουβί καθώς οι ακτιβιστές κρατούν πλακάτ που παροτρύνουν τον Λευκό Οίκο να «σταματήσει να χωρίζει τις οικογένειες».

 



Η Leroy Pena, επικεφαλής των διαδηλωτών, πήρε δύο φωτογραφίες από το κλουβί και τις δημοσίευσε στο Facebook με τη φράση: «Αυτό ήταν μέρος της διαμαρτυρίας χθες, αλλά αυτό συμβαίνει τώρα, αυτή τη στιγμή, σε κέντρα κράτησης παιδιών σε όλη τη χώρα». Η ανάρτηση αργότερα διαγράφηκε, αλλά μια έκδοση εξακολουθεί να βρίσκεται στο Machine Wayback.

Η πραγματικότητα της κατάστασης ήταν, όπως είπε η Pena στο CNN, ότι το μικρό παιδί ακολουθούσε τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία του κλουβιού του Ντάλλας μαζί με άλλους έφηβους…

 



 

«Μπερδευτήκε πώς να βγει (από το κλουβί) και φώναξε όταν είδε τη μητέρα του», είπε η Pena. «Ήταν μόνο 30 δευτερόλεπτα εκεί μέσα».

Όπως και να ‘χει, η πραγματικότητα από τη δραματουργία απέχει μισό κλικ μακριά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και κυρίως στη θέση του εν λόγω παιδιού βρίσκονταν χιλιάδες άλλα παιδιά, σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και στερούμενα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι να συζητάμε τώρα, πέραν ίσως του γεγονότος ότι ένα αθώο και ανυποψίαστο παιδάκι έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στη σκληρότητα που το ανθρώπινό είδος μπορεί ενίοτε να επιδείξει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ