Ποια είναι η «Λευκή Χήρα» που απειλεί και την Κύπρο;

Η πιο περιζήτητη καταζητούμενη τρομοκράτης στον κόσμο, λένε πως αυτό το καλοκαίρι θα κάνει «ντου» και στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τη Samantha Louise Lewthwaite;  Στην ηλικία των 34 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών, η «Λευκή Χήρα» έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ φημολογείται πως έχει στρατολογήσει δεκάδες γυναίκες να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας και να σκορπίσουν το θάνατο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. 

Την Κυριακή, 15 Ιουλίου, η βρετανική Daily Mail με δημοσίευμά της ανέφερε ότι φέτος το καλοκαίρι η «Λευκή Χήρα» αναμένεται να χτυπήσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Τουρκία, η Κύπρος και τα Κανάρια Νησιά. 

Όσον αφορά την Κύπρο, η Αστυνομία Κύπρου με ανακοίνωσή της χθες, Δευτέρα 16 Ιουλίου, καθησύχασε το κοινό ότι έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος κίνδυνος προς το παρόν που να μας ανησυχεί.

 

Image result for white widow terrorist



Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα που όλοι φοβούνται και την κυνηγάνε οι αστυνομίες όλου του κόσμου;  

Η Samantha Louise Lewthwaite γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1983 στη Βρετανία. Ο πατέρας της ήταν πρώην στρατιωτικός και γνώρισε τη μητέρα της όσο υπηρετούσε τη Β. Ιρλανδία. Οι γονείς της χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, με φίλους να αναφέρουν χρόνια μετά, ότι αυτός ο χωρισμός της είχε στοιχήσει πολύ, εξ ου και βρήκε παρηγοριά στους μουσουλμάνους γείτονές της, οι οποίοι είχαν πολύ πιο στενούς οικογενειακούς δεσμούς και πιστεύω.

Μεγαλωμένη ως χριστιανή, στα 17 ασπάστηκε τον Ισλαμισμό και υιοθέτησε το μουσουλμανικό όνομα Sherafiyah.  Με το σύζυγό της, Germaine Lindsay, γνωρίστηκαν σε μία διαδήλωση στο Hyde Park που είχε ως απαίτηση να σταματήσουν οι πόλεμοι. Παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως, στις 30 Οκτωβρίου 2002 χρησιμοποιώντας τα ισλαμικά ονόματα Asmantara και  Jamal.  Οι βιολογικοί της γονείς, με τους οποίους ποτέ δεν είχε επικοινωνία, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή.

 

Image result for white widow terrorist

Related image

 

Το πρώτο χτύπημα:

Τρία χρόνια αργότερα, στις 7 Ιουλίου 2005, ο σύζυγός της Samantha ανατινάχθηκε σε βαγόνι του μετρό που ταξίδευε από τους σταθμούς του King's Cross στο Russell Square. Μαζί του πήρε 26 πολίτες. Η Lewthwaite, τότε, ήταν ήδη έγκυος 8 μηνών με το δεύτερο παιδί της, μια κόρη. Ο γιος της τότε ήταν μόλις 14 μηνών. Η Lewthwaite, έξι ημέρες μετά την επίθεση, ανέφερε το σύζυγό της ως ελλείπων πρόσωπο, αρνούμενη να πιστέψει ότι ο στοργικός πατέρας και ο καλός σύζυγός της ήταν ικανός για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα αποδείχτηκε ότι όχι μόνο γνώριζε για τη δράση του άντρα της, αλλά συμμετείχε και η ίδια στην οργάνωση της επίθεσης.

 

Related image

 

Η πορεία της

Αφού δημοσιοποίησε το δράμα της, μετά το χαμό του πρώτου της συζύγου και μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας από την αστυνομία, η «Λευκή Χήρα» δρούσε για αρκετό καιρό ανενόχλητη. Η νεαρή απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία φημίζεται για την ευφυΐα της, θεωρείται το δεξί χέρι του Ahmad Umar, ηγέτη της Αλ Σαμπάαμπ. Είναι φυγάς από τη Δικαιοσύνη στην Κένυα, όπου και κατηγορείται για συνωμοσία, κατοχή εκρηκτικών και είναι ύποπτη επιθέσεων. 

 

Image result for white widow terrorist



Η Interpol έχει εκδώσει σήμα για την άμεση σύλληψή της όπου κι αν εντοπιστεί. Ως μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ έχει κατηγορηθεί ότι έχει οργανώσει επιθέσεις με χειροβομβίδες σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας μη μουσουλμάνων και επίσης είναι ύποπτη ότι εκείνη οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση σε μπαρ στη Μομπάσα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, ενώ ήταν γεμάτο με κόσμο που παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, συγκεκριμένα αγώνα του Euro 2012.  Πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιδρομές, επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων στη Σομαλία και την Κένυα, καθώς και τη σφαγή 148 ατόμων, από ενόπλους σε ένα πανεπιστήμιο στη πόλη Garissa της βόρειας Κένυας. 

 

Image result for white widow terrorist



Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε 15χρονους ώστε να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Η Interpol η οποία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε 200 χώρες υποστηρίζει ότι η 34χρονη έχει αλλάξει την εμφάνισή της κάνοντας πλαστική επέμβαση. Σομαλός αξιωματικός υποστηρίζει ότι η Lewthwaite «δεν κοιμάται στο ίδιο μέρος ποτέ δύο φόρες». Πριν 3 χρόνια, η Mirror αποκάλυψε ότι η 34χρονη παντρεύτηκε ξανά με τον πολέμαρχο Hassan Maalim Ibrahim γνωστό και ως σεΐχη Hassan, με τον οποίο απέκτησε ακόμη δύο παιδιά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ