Κύπριος δημοσιογράφος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του και αντέδρασε όπως έπρεπε

Δεν είναι όλα τα σχόλια τα ίδια και η ελευθερία του λόγου δεν επιτρέπει στον κάθε ένα να ξεστομίζει απειλές και ύβρεις επειδή διαφωνεί με την άποψη του άλλου. Ταμάμ;

 


Article featured image
Article featured image

Δεν θα αρχίσουμε τα κλισέ περί ελευθερίας του λόγου και περί καλοπροέραιτης και αναγκαίας κριτικής στο δημόσιο λόγο, είτε αυτός προέρχεται από πολιτικούς, είτε από δημοσιογράφους, είτε από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτόν.

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι αυτή η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το δικαίωμά του να εκφράζω τη (διαφορετική) μου άποψη και του να ξεστομίζω απειλές και ύβρεις χωρίς αιδώ εναντίον όποιου δεν συμφωνεί μαζί μου. Αυτό που λέμε φασισμός δηλαδή.

Μια τέτοια περίπτωση βίωσε πρόσφατα ο δημοσιογράφος του «Πολίτη» Κώστας Κωνσταντίνου όταν μία χρήστης του Facebook αναδημοσιεύοντας μία ανάρτησή του εξέφρασε την επιθυμία της να βρεθεί κάποιος να του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι, την οποία φυσικά και συνόδευσε με διάφορα κοσμητικά επίθετα.

Και μπορεί συνήθως οι δημοσιογράφοι να επιλέγουν να αγνοούν τέτοιου είδους σχόλια για ευνόητους λόγους, ωστόσο ο κος Κωνσταντίνου αυτή τη φορά επέλεξε και να εκθέσει επώνυμα την εν λόγω χρήστη και να καταγγείλει την απειλή στην Αστυνομία ούτως ώστε η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Γιατί έπραξε σωστά; Μα γιατί έστω και αν θεωρήσουμε ότι η συγκεκριμένη απειλή ήταν απλά έπεα πτερόεντα, πρέπει επιτέλους όλοι μας εκεί έξω να αντιληφθούμε πως κάθε δράση έχει και αντίδραση και ότι όσο και αν δεν θέλουν να το χωνέψουν ζούμε σε ένα κράτος με νόμους και όχι σε άναρχη ζούγκλα όπου επιβιώνει ο πιο δυνατός σωματικά ή πιο αναιδής και αυθάδης.

 



Την υποστήριξή της προς τον δημοσιογράφο Κώστα Κωνσταντίνου εξέφρασε με επιστολή της και η Ένωση Συντακτών Κύπρου:

Ο δημοσιογράφος του συγκροτήματος «Πολίτης», συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου δέχθηκε, μέσω διαδικτύου, απειλές κατά της ίδιας του της ζωής και προέβη επί τούτου σε σχετική καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με κάθε κατηγορηματικότητα, καταδικάζει μετά βδελυγμίας αυτήν και άλλες ανάλογες συμπεριφορές που προσβάλλουν βαθιά τον πολιτικό μας πολιτισμό, πλήττουν βάναυσα την ελευθερία του Τύπου και διαβρώνουν κατάφορα τα δημοκρατικά ειωθότα στο κράτος μας.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της στο συνάδελφο Κώστα Κωνσταντίνου και καλεί τις αρμόδιες Αρχές του κράτους όπως ενεργήσουν πάραυτα, έτσι που όσοι και όποιοι ενέχονται στις απειλές κατά της ζωής του να οδηγηθούν τάχιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου.

Μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής είναι και η διατύπωση απόψεων σε στήλες και εκπομπές. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να απειλείται, δεν πρέπει να λοιδωρείται, δεν πρέπει να συκοφαντείται και να διαπομπεύεται για απόψεις που διατυπώνει ενασκώντας το λειτούργημά του.

Επιτέλους, και στην κυπριακή πολιτεία, η ρητορική μίσους πρέπει ν’ αρχίσει να χαλιναγωγείται.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ