Η άγνωστη επιστολή του Υπ. Παιδείας που έφερε τη ρήξη στις σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς

Τα 4 σημεία που εξόργισαν τους εκπαιδευτικούς και οδήγησαν τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα.

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ και περίπου δύο μήνες, εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα σίριαλ ολκής μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών με τους μεν να απαιτούν εξορθολογισμό στην Παιδεία και τους δε να διεκδικούν τα κεκτημένα τους.

Και στις δύο περιπτώσεις τα κίνητρα και οι προθέσεις δεν είναι εντελώς αγνά και αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί πως και οι δύο πλευρές ή κάθε μία από την οπτική που το βλέπει, έχει λόγο να αντιδρά και να διεκδικεί.

Παρόλα αυτά το μεγάλο διάστημα που κράτησε και εξακολουθεί να υφίσταται η κρίση στην παιδεία, η πληθώρα πληροφοριών που έχει δημοσιευτεί έχει μπερδέψει την κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει σύγχυση ως προς το ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησε όλη αυτή την κόντρα.

Η διεπιστημονική ομάδα της CITY έπειτα από ενδελεχή έρευνα ανακάλυψε την πρώτη επιστολή του Υπ. Παιδείας που στην ουσία ήταν η αιτία για να ξεκινήσει όλη αυτή η κόντρα.

 

Διαβάστε τα σημεία της επιστολής:

1. Αλλαγή του γεύματος που σερβίρουν στα δημοτικά:

Αφότου έχει παρατηρηθεί ότι κάποια άτακτα παιδιά βάζουν σκουλήκια στα σάντουιτς άλλων παιδιών, το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγή του γεύματος πάραυτα. Πλέον στα σχολεία θα σερβίρουν λαχανάκια Βρυξελλών νοτισμένα με μαρμελάδα χρυσόμηλο, ενώ όλοι καθηγητές θα τρώνε καθημερινά κοτόπουλο με πατάτες, για να φύγει το περιττό λίπος που έχουν αποκτήσει.



2. Δολιοφθορά με λάσπες σε τακούνια καθηγητών

Για παραδειγματισμό, όλα τα παιδιά θα κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Ενώ οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα πρέπει να ανταλλάξουν παπούτσια με τους άντρες να φορούν τα γυναικεία και τις γυναίκες τα αντρικά.

 

3. Τέλος και στα ελεύθερα χέρια 

Επειδή έχει παρατηρηθεί υπερβάλλων κνησμός από ορισμένους καθηγητές λόγω ελεύθερου χρόνου, πλέον επιβάλλεται η χρήση γαντιών του μποξ σε όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς για να μειωθούν τα περιστατικά.

 

4. Υποχρεωτική εργασία για παιδιά και καθηγητές

Πλέον, τα διαλείμματα δεν θα θεωρούνται ελεύθερος χρόνος, αφού σε κάθε σχολείο θα δημιουργηθούν μεταλλεία και όλοι θα δουλεύουν στα έγκατα της γης για να εξορύξουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

 

Το πιο πιθανόν, αυτή τη στιγμή να σκέφτεστε τα χειρότερα για εμάς, αφού σας οδηγήσαμε μέχρι εδώ για ένα τρολλ κείμενο. Ωστόσο, δεν το κάναμε από καπρίτσιο, αφού όλα όσα διαβάσατε προηγουμένως έχουν συμβεί ήδη και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στην παράσταση «Ο Δάσκαλος μας εν τρολλ» από την ομάδα Λουμπάγκο και το Θέατρο Τσέπης.

Ο ηθοποιός Γιώργος Κυριάκου στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα πιάνει στην κυριολεξία τον παλμό της επικαιρότητας, μεταφέροντας στην κυπριακή πραγματικότητα το έργο του Dennis Kelly «Our Teacher’s a Troll».

Το έργο του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο σε ένα δημοτικό σχολείο και οι κεντρικοί ήρωές του είναι τα δίδυμα! Τα φοβερά και τρομερά δίδυμα! Αφού στέλνουν τη διευθύντριά τους στο τρελοκομείο ρωτώντας την συνεχώς και ασταμάτητα «Γιατί;», καταφθάνει ο αναπληρωτής διευθυντής, ο οποίος είναι ένα αυστηρό και δικτατορικό Τρολ. Δάσκαλοι και μαθητές υποφέρουν κάτω από την εξουσία του Τρολ και οι αταξίες απαγορεύονται εξ' ολοκλήρου. Τα δίδυμα, αφού η μαμά τους αρνείται να τα πιστέψει και να τα βοηθήσει, αποφασίζουν να δώσουν τη λύση μόνα τους.

 



Βαθιά πολιτικό, το έργο αυτό ασκεί μια ουσιαστική κριτική πάνω σε σύγχρονα ζητήματα περί δημοκρατικότητας, ελευθερίας της έκφρασης, παιδικής εργασίας, γραφειοκρατίας και της γενικότερης δυσλειτουργίας των σύγχρονων κρατικών και κοινωνικών δομών. Όλα αυτά δοσμένα με ένα καυστικό και διασκεδαστικό χιούμορ, τρομερή ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση.

Μεταφρασμένο στην κυπριακή διάλεκτο, το κείμενο, κατά την διάρκεια της παράστασης προβάλλεται προς ανάγνωση από ηθοποιούς και κοινό, ταυτόχρονα, δημιουργώντας έτσι ένα ζωντανό, αλλά καλά δομημένο, διαδραστικό αυτοσχεδιασμό.

Η ομάδα Λουμπάγκο γνωρίστηκε με το Τρολ και εφάρμοσε αυτό τον τρόπο δουλειάς για πρώτη φορά στο 7ήμερο εργαστήρι του Γιώργου Κυριάκου στα πλαίσια του theYard.Residency.17. Από τότε πειραματίζεται και μετράει ήδη μια συνεργασία με τον ΘΟΚ, συμμετέχοντας στο Σαλόνι των Ξένων με το «σαλόνι των Τρολλ».

Η ομάδα Λουμπάγκο αποτελείται από τους Βασίλη Χαραλάμπους, Τζούλη Γρηγορίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Γιώργο Κυριάκου, Εὺα Καλομοίρη.

 

Παραστάσεις:

Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός 11, 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Flea Theatre, Λευκωσία 22, 23, 29, 30 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 99629610

Τιμή εισιτηρίου: €10

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ