Το πρώτο 4ήμερο του Σεπτεμβρίου ήταν το θερμότερο του 2018 [πότε αλλάζει ο καιρός]

Τελειώνει (επιτέλους) το μαρτύριο του καύσωνα που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Το διάστημα από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου ήταν το πιο θερμό τετραήμερο του 2018, ενώ χθες ήταν η πιο θερμή μέρα, με καταγραφές 40+ βαθμών Κελσίου από 10 μετεωρολογικούς σταθμούς. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για το 2018 όπως αναφέρει το δελτίο του kitasweather.com.  Σήμερα συνεχίζει ο εξαιρετικά θερμός καιρός με γενικευμένα 40άρια+ σε εσωτερικά και ημιορεινά τμήματα του νησιού. 

Από αύριο Τετάρτη, ωστόσο, πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα, το οποίο θα ενισχυθεί την Πέμπτη, αναμένεται να εκτοπίσει τις πολύ θερμές αέριες μάζες και να αρχίσει σταδιακή, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.  Μέχρι την Πέμπτη με Παρασκευή, η πτώση θα είναι της τάξεως των 5-7 βαθμών Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού και από τους 41-42 βαθμούς, ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει γύρω στους 35-36 βαθμούς. Στα ορεινά/ημιορεινά αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση θερμοκρασίας και θα είναι της τάξεως των 5-10 βαθμών, αναλόγως γεωγραφικής θέσης και υψομέτρου. Στα παράλια η πτώση θα είναι μικρότερη και θα είναι της τάξεως των 2-5 βαθμών Κελσίου.

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες για τοπικές βροχές αυξάνονται με κορύφωση την Παρασκευή-Σάββατο, όπου αναμένεται εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικά τμήματα του νησιού. Οι καταιγίδες θα ακολουθούν νότια-νοτιοανατολική πορεία και ενδέχεται τοπικά να επηρεαστεί το νότιο 1/3 του νησιού. 

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα υψηλότερα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 33 έως 35 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34 έως 37 στα νότια και ανατολικά παράλια, 35 έως 42 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 27 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται τοπικά να κάνει την εμφάνιση της χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, 23-24 στα παράλια και 16 στη Χιονίστρα. Αύριο Τετάρτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε δυτικούς 3-4 μποφόρ και στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 31 έως 33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 32 έως 34 στα νότια και ανατολικά παράλια, 30 έως 37 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 24 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Στα ανατολικά δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, για να ενισχυθούν σύντομα σε μέτριους έως ισχυρούς 4-5 μποφόρ και στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 35-36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 28 έως 31 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 30 έως 33 στα νότια και ανατολικά παράλια, 26 έως 33 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 18 βαθμούς στη Χιονίστρα. Την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και εσωτερικό που αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες θα ακολουθούν νότια-νοτιοανατολική πορεία και ενδέχεται τοπικά να επηρεαστεί το νότιο 1/3 του νησιού.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Η θερµή αέρια µάζα που εξακολουθεί να επηρεάζει την περιοχή σταδιακά υποχωρεί και προς το τέλος της εβδοµάδας η θερµοκρασία αναµένεται να πέσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος µε τους άνεµους να πνέουν νοτιοδυτικοί µέχρι δυτικοί, µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ αλλά στα νότια παράλια παροδικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα νότια παράλια τοπικά µέχρι ταραγµένη.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά ενδέχεται να σχηµατιστεί αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 µε 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα νότια παράλια, στους 24 βαθµούς στα ανατολικά και βόρεια παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και το απόγευµα στα νότια παράλια µέχρι ισχυροί, 4 τοπικά µέχρι 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα νότια παράλια το απόγευµα τοπικά µέχρι ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια, βόρεια και ανατολικά παράλια, στους 32 στα δυτικά παράλια και στους 29 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέµπτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά νεφώσεις που θα αναπτυχθούν τις µεσηµβρινές ώρες δεν αποκλείεται να φέρουν µεµονωµένη βροχή ή καταιγίδα στο εσωτερικό και τα ορεινά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος µε τοπικές νεφώσεις που προοδευτικά θα πυκνώσουν και θα φέρουν µεµονωµένη βροχή ή καταιγίδα στο εσωτερικό, τα ορεινά αλλά και τα δυτικά και βόρεια παράλια. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω πτώση για να φθάσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ