Το νέο βαρομετρικό χαμηλό λέγεται Ευρυδίκη και θα φέρει πάρα πολλές βροχές και χιόνια

Πότε αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή μας και ποια τα χαρακτηριστικά του.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Jim Lyu /  Flickr

 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ευρυδίκη, όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από σήμερα, αργά το απόγευμα ενώ θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι την Τετάρτη αργά το απόγευμα προς νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Αυτό το σύστημα αναμένεται να φέρει πολύ περισσότερες βροχές απ’ ότι φαινόταν αρχικά, αλλά λιγότερο ψύχος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της Ευρυδίκης θα είναι οι πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής που θα αφήσει στο σύνολο της, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι και οι βαριές χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις, κυρίως στην περιοχή του Τροόδους.

Λόγω ορογραφικής ενίσχυσης, αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και γενικότερα των ορεινών/ημιορεινών περιοχών των επαρχιών Πάφου – Λάρνακας και ειδικότερα της Λεμεσού. Παρόλο που ακόμα υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις ποσότητες, φαίνεται τοπικά να ξεπερνούμε τα 100 χιλιοστά βροχής σε αυτές τις περιοχές.

Ο κύριος όγκος των βροχών θα είναι χωρισμένος σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση αναμένεται από αργά το απόγευμα σήμερα μέχρι αύριο το πρωί και η δεύτερη φάση από αύριο αργά το απόγευμα μέχρι την Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν σχετικές προειδοποιήσεις μέσα στην ημέρα όσον αφορά τα μεγάλα ύψη βροχής.

Από θέμα χιονοπτώσεων, αυτές αρχικά αναμένεται να είναι περιορισμένες στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενώ για κάποια διαστήματα, λόγω του ισχυρού νοτιά, το χιόνι θα εναλλάσσεται με βροχή και χιονόνερο. Πυκνές χιονοπτώσεις και βαριές χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως από αργά το απόγευμα της Τρίτης έως την Τετάρτη. Από το βράδυ της Τρίτης, σταδιακά θα αρχίσουν να κατεβαίνουν υψόμετρο και μέχρι την Τετάρτη, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται τοπικά μέχρι τα 700 περίπου μέτρα υψόμετρο, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 900 μέτρα και άνω.

Όσον αφορά τους ανέμους, αυτοί θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί έως θυελλώδεις και θα είναι και αυτοί σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινά από τις αυγινές ώρες απόψε μέχρι νωρίς το βράδυ αύριο, όπου η κατεύθυνσή τους θα είναι κυρίως νότια έως νοτιοδυτική. Η δεύτερη φάση θα είναι την Τετάρτη, όπου οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς και αργότερα σε βόρειους. Θα ακολουθήσουν σχετικές προειδοποιήσεις μέσα στην ημέρα όσον αφορά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις άνεμους.





Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές, με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, πιθανόν να σημειωθεί ελαφριά χαλαζόστρωση.

Στο Τρόοδος, από τα 1600 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι 4-5 μποφόρ, με ριπές μέχρι 6 μποφόρ.

Απόψε, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και βροχερός. Οι βροχές θα είναι κατά διαστήματα έντονες και παρατεταμένες. Τοπικά αναμένεται και εκδήλωση καταιγίδων, οι οποίες πιθανόν να είναι ισχυρές. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο και βροχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, αρχικά μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών, μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7 μποφόρ. Τις αυγινές ώρες οι άνεμοι ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και κορυφές βουνών, σε πολύ ισχυρούς έως σφοδρούς 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως το πρωί και το απόγευμα. Στο Τρόοδος, βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο και βροχή κατά το πρώτο μισό της ημέρας, ενώ κατά το δεύτερο μισό αναμένονται χιονοπτώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1800 μέτρα και άνω.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών, σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και πολύ τοπικά έως πολύ θυελλώδεις, με ριπές 9 έως 11 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 14 έως 15 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται συννεφιασμένος καιρός, με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και ημιορεινά, αρχικά από τα 1500 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα και άνω. Μέχρι τις αυγινές ώρες, χιονόπτωση και χιονόστρωση θα σημειώνονται τοπικά σε υψόμετρα περίπου 300-400 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα και ολικός παγετός από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών, πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ και πιο τοπικά έως 7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά, από τα περίπου 700 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση κυρίως από τα 900 μέτρα και άνω. Λόγω των πολύ ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, παρασυρόμενες από τον άνεμο νιφάδες ή χιονόνερο πιθανόν να παρατηρηθούν πρόσκαιρα μέχρι υψόμετρα κατά 200 μέτρα πιο κάτω από αυτά που προαναφέραμε. Στα ορεινά θα επικρατεί ολικός παγετός. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος και ιδιαίτερα ψυχρός. Στα ορεινά και υψηλότερα ημιορεινά αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν, όπου αναμένεται έντονος παγετός. Ελαφρύς παγετός αναμένεται και σε περιοχές του εσωτερικού.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως ηλιόλουστος και ψυχρός. Στα ορεινά θα επικρατεί ολικός παγετός. Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ