Γιατί τα έχει βάλει με τα memes η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει γάντι η κλισέ απορία «δεν έχουμε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε στην Ευρώπη;»

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ και λίγα χρόνια, η μανία των memes έχει αποκτήσει μεγάλους fan σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου, καθώς αποτελούν έναν άμεσο, χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο σχολιασμού της επικαιρότητας και της καθημερινότητάς μας.

Φαίνεται, όμως, πως η δημιουργία τους και η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόταση για επικύρωση της «Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά».

 



 

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εκσυγχρονισμό τους ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, με την επέκτασή τους στην προστασία των δημιουργών, που μοιράζονται το περιεχόμενό τους διαδικτυακά.

Μια οδηγία που στην ουσία της είναι λογική και απαραίτητη, ωστόσο η εφαρμογή της, όπως αυτή παρουσιάζεται, έχει προβληματίσει πολλούς χρήστες και ακτιβιστές του διαδικτύου, και πιο συγκεκριμένα το Άρθρο 13, το οποίο αφορά την πλήρη απαγόρευση της αναδημοσίευσης υλικού, που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, υπό οποιαδήποτε μορφή.

Με απλά λόγια, αυτό πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν όλα τα memes δεν θα μπορούν να αναδημοσιεύονται καθώς το background τους βασίζεται πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία δημιούργησαν άλλοι, άρα η αναδημοσίευσή τους θεωρείται παράνομη αφού αντιβαίνει την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

 



Η βασική διαφορά με το σημερινό νομικό καθεστώς είναι το γεγονός ότι το μπαλάκι περνάει απευθείας στις μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες μέσα από ειδικούς αλγόριθμους-φίλτρα θα ξεχωρίζουν και θα διαγράφουν αυτόματα ό,τι παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Μέχρι τώρα, την ευθύνη για τον εντοπισμό τέτοιων παραβιάσεων έχουν οι χρήστες των πλατφορμών κάνοντας αναφορά όποτε πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο.

Αυτό έχει δημιουργήσει μία σειρά αντιδράσεων από ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν στείλει συνολικά 4 εκατομμύρια γράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία ζητάνε την αναθεώρηση του Άρθρου 13.

Μία από τις μεγαλύτερες φωνές εναντίωσης είναι η Julian Starke, διευθύντρια της καμπάνιας «Create. Refresh», που δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία των δημιουργών από το άρθρο. Η ίδια, μάλιστα, σχολίασε στο Dazed: «Πιστεύω ότι το Άρθρο 13 δυνητικά θα μας λογοκρίνει, καθώς μπορεί να μας εμποδίσει αποτελεσματικά να δημοσιοποιούμε την δουλειά μας διαδικτυακά. Ανησυχώ ότι η δημιουργικότητα των ανεξαρτήτων δημιουργών θα καταπνιγεί: δεν θα προστατεύσουμε τα πνευματικά δικαιώματα με το να τους λογοκρίνουμε. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τον πολιτισμό να εξελιχθεί, με τη δειγματοληψία και την επαναχρησιμοποίηση δημιουργικού υλικού, μέσα από την προσωπική προσέγγιση του καθενός».

 



Το άρθρο, ωστόσο, δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα μόνο σε αυτή την κατηγορία δημιουργών, αλλά και στους ίδιους τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Το YouTube διαθέτει ήδη τα φίλτρα, που το Άρθρο 13 απαιτεί, και έτσι ο διευθύνων σύμβουλός του, Robert Kyncl, είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως δήλωσε στο περιοδικό Forbes, ότι στο 90% των περιπτώσεων παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας ο κάτοχός τους δεν επιλέγει να ζητήσει τη διαγραφή του εκάστοτε βίντεο, αλλά το να λάβει μερίδιο από τα κέρδη που τυχόν είχε ο χρήστης του υλικού του. Στο σύνολο, μάλιστα, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων έχουν κερδίσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με αυτό τον τρόπο.

Η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά χρόνος για ανατροπή της υπάρχει ακόμα, αφού η τελική ψηφοφορία για την επικύρωσή της θα γίνει την άνοιξη. Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για οδηγία και όχι για νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ποιον τρόπο και σε ποιο επίπεδο θέλει να την εφαρμόσει.  

 

Με πληροφορίες από Athens Voice / Νικολέττα Σταμάτη


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ