Από το τρίξιμο των δοντιών έως την κακοσμία, αυτά είναι τα στοματικά προβλήματα των Κυπρίων

Με την στοματική μας υγιεινή να αποτελεί βασικό στοιχείο καθαριότητας του σώματός μας, ρωτήσαμε έναν ειδικό να μας πει ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που εντοπίζονται στα στόματα των Κυπρίων.

 


Article featured image
Article featured image

Τι κι αν βουρτσίζεις τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα, κάθε μέρα, αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τα προβλήματα από το να εμφανιστούν και να σου δημιουργήσουν σοβαρά θέματα στην στοματική σου κοιλότητα, πέραν της κακής εμφάνισης των δοντιών. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, που οι περισσότεροι αγνοούμε είτε γιατί φοβόμαστε είτε γιατί βαριόμαστε και θυμόμαστε να επισκεφθούμε τον ειδικό, μόνο και εάν μας πονέσει κάποιο δόντι. 

Ο οδοντίατρος Δρ. Νεόφυτος Ιωαννίδης* απαριθμεί τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι με τα δόντια τους και εξηγεί πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

 

Υποτιμούμε τη στοματική μας υγιεινή και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο

Μια συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού μας θεωρεί τη στοματική υγιεινή, αλλά και την επίσκεψη στον οδοντίατρο κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο. Συχνά συναντώ άτομα όλων των ηλικιών που υποτιμούν το πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή αλλά και ο στοματικός έλεγχος για την αποφυγή σημαντικών ασθενειών. Το πιο λυπηρό είναι να βλέπεις αυτή τη νοοτροπία σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα στον οργανισμό τους. Προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εύκολα και ανώδυνα, εάν φρόντιζαν τακτικά τη στοματική τους κοιλότητα.

 

Η έντονη κακοσμία

Η κακοσμία μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική, αλλά και ιδιαίτερα απωθητική. Σύμφωνα με οδοντιατρικές μελέτες, περίπου το 85% των επίμονων κακοσμιών οφείλεται σε οδοντιατρική πάθηση. Οι ασθένειες των ούλων, οι κοιλότητες (τερηδόνα), ο καρκίνος του στόματος, η ξηροστομία και τα βακτηρίδια στη γλώσσα είναι μερικά από τα στοματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία. Η χρήση του στοματικού διαλύματος για να καλύψει την κακοσμία, όταν υπάρχει στοματική – οδοντική πάθηση, θα καλύψει μεν προσωρινά τη μυρωδιά, ωστόσο δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα. Εάν έχετε χρόνια κακοσμία, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για bad mouth smell



Τρίξιμο των δοντιών

Η λείανση των δοντιών ονομάζεται βρουξισμός. Το άγχος είναι μια από τις πολλές αιτίες του βρουξισμού. Τα εκτοπισμένα δόντια ή τα προβλήματα ύπνου μπορούν επίσης να είναι ένοχες αίτιες μεταξύ των ενηλίκων. Μεταξύ των παιδιών, οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργίες. Ο βρουξισμός μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο και ραγισμένα ή χαλαρά δόντια. Εάν τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, ένα στοματικός νάρθηκας σε πρώτο στάδιο θεωρείται αναγκαίος. Αν είναι ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε διαλογισμό, άσκηση ή άλλους τρόπους για να περιορίσετε το άγχος.

 

Ευαισθησία των δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. Βασικά, η ευαισθησία των δοντιών συνεπάγεται με πόνο ή δυσφορία στα δόντια σας από γλυκά, κρύο αέρα, ζεστά ροφήματα, κρύα ποτά ή παγωτό. Μερικοί άνθρωποι με ευαίσθητα δόντια αισθάνονται δυσφορία ακόμη και από το βούρτσισμα και το νήμα. Τα καλά νέα είναι ότι η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός αποστήματος δοντιών, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρό σας. Εάν εμφανίσετε ξαφνικά ευαισθησία στα δόντια, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να δείτε εάν υπάρχει μια πηγή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για broken teeth gif



Η κακιά τερηδόνα

Η φθορά των δοντιών, επίσης γνωστή ως τερηδόνα, είναι η δεύτερη πλέον διαδεδομένη ασθένεια, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αποσύνθεση των δοντιών εμφανίζεται όταν η πλάκα, η κολλώδης ουσία που σχηματίζεται στα δόντια, συνδυάζεται με τα σάκχαρα και / ή τα άμυλα του φαγητού που τρώμε. Αυτός ο συνδυασμός παράγει οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών. Η τερηδόνα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να αναπτύξουμε κοιλότητες, καθώς το σμάλτο των δοντιών διαβρώνεται. Η ξηροστομία λόγω ηλικίας ή φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοιλότητες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η φθορά των δοντιών, είναι να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και να πηγαίνετε στους τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα και αποφεύγοντας τα σνακ και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι επίσης τρόποι για την αποτροπή της αποσύνθεσης. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο.

 

Στοματικός καρκίνος

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του στόματος εκτιμά ότι κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνει κάθε ώρα από τον καρκίνο του στόματος, αλλά είναι συχνά θεραπευτικός εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια. Συχνά παρατηρείται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι η χρήση καπνού και οινοπνεύματος, συμπεριλαμβανομένου του καπνού για μάσημα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 900 άνθρωποι σκοτώνονται από ασθένειες που προκαλούνται από τον καπνό.

Ωστόσο, περισσότερα από 1000 παιδιά (ηλικίας 10-14 ετών) και 211.000 ενήλικες (15+ ετών) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν καπνό κάθε μέρα. Αυτοί οι αριθμοί είναι τρομακτικοί σε παγκόσμια κλίμακα με βάση τον πληθυσμό μας. Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος ή του λάρυγγα περιλαμβάνουν πληγές, θρόμβους ή τραχείες περιοχές στο στόμα. Μπορεί επίσης να έχετε μια αλλαγή στο δάγκωμα σας και δυσκολία στο μάσημα ή τη μετακίνηση της γλώσσας ή της γνάθου σας.

Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος. Μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας, εάν μια εξέταση καρκίνου του στόματος είναι μέρος του συνήθη ελέγχου. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή έχετε πρόβλημα με το μάσημα, την κατάποση ή τη μετακίνηση της γλώσσας ή της γνάθου, δείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για sensitive teeth illustration



Στοματικές πληγές/έλκη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πληγών στο στόμα και μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί. Εκτός από το πόνο που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, δεν είναι συνήθως κάτι το οποίο πρέπει ανησυχείτε αφού θα εξαφανιστεί από μόνος του. Οι κοινές πληγές στο στόμα είναι πληγές ελκών (αφθώδη έλκη) που εμφανίζονται στο στόμα και όχι στα χείλη. Δεν είναι μεταδοτικές και μπορούν να προκληθούν από πολλές διαφορετικές αιτίες. Ανησυχία σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δημιουργείται μόνο εάν οι πληγές δεν απομακρυνθούν μετά από δύο εβδομάδες.

Οι φουσκάλες πυρετού ή οι κρύες πληγές προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα και εμφανίζονται στην άκρη των εξωτερικών χειλιών. Είναι μεταδοτικές, αλλά είναι πλήρως θεραπεύσιμες. Οι πληγές στο στόμα εμφανίζονται επίσης στην «καντιντίαση», μια μυκητίαση, μόλυνση του στόματος που μπορεί να παρατηρηθεί σε βρέφη, τα οποία φέρουν οδοντοστοιχία, άτομα με διαβήτη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

 

Πονόδοντος και επείγοντα περιστατικά

Ενώ πολλοί πονόδοντοι και οδοντιατρικές καταστάσεις μπορούν εύκολα να αποφευχθούν μόνο με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορεί να συμβούν ατυχήματα που να προκαλέσουν απρόσμενα προβλήματα. Η ύπαρξη οδοντιατρικής έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή και τρομακτική. Τα κοινά προβλήματα που απαιτούν ένα επείγον ταξίδι στον οδοντίατρό σας περιλαμβάνουν ένα σπασμένο ή ραγισμένο δόντι, ένα μολυσμένο δόντι ή ένα δόντι που έχει χτυπήσει σε ένα ατύχημα.

 

*Ο Δρ. Νεόφυτος Ιωαννίδης ειδικεύεται στην Αισθητική, Αποκαταστατικη και Εμφυτευματολογικη Οδοντιατρικη



Boutique Dental Clinic

Τηλέφωνο: 70005758

Νικόδημου Μυλωνά 10Α, Λεμεσός


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ