«Τι θα γίνει μαζί σας, πότε εν να παντρευτείτε;»

Νέα έρευνα δικαιώνει όλους όσοι τόσα χρόνια σας πρήζουν να παντρευτείτε.

Article featured image
Article featured image


Στην Κύπρο ο θεσμός του γάμου και δη του εκκλησιαστικού, κρατά ακόμη γερά, παρότι που πλέον ουκ ολίγα ζευγάρια επιλέγουν την απλή συγκατοίκηση, χωρίς καμία επίσημη κρατική βεβαίωση.

Άλλωστε ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που επιβάλλει η κοινωνία για εμπορικούς –κυρίως- λόγους. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος σήμερα για να κάνει ένα γάμο, όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια οι κοινωνίας να έχουν χαλαρώσει και να έκαναν το θεσμό του γάμου λίγο στο περιθώριο, ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα, αποδεικνύοντας πως η βέρα, εν τέλει, αλλάζει τα πράγματα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.


Η Pew Research, πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε 10 χιλιάδες Αμερικανούς, για να ανακαλύψει εάν τελικά τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν καλύτερα, απ’ ότι τα ανύπαντρα.


Εμπιστοσύνη:

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας, οι παντρεμένοι δήλωσαν πως εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον σύντροφό τους, απ’ ότι οι ανύπαντροι, με τα 2/3 των παντρεμένων να παραδέχονται πως εμπιστεύονται το ταίρι τους για να του πουν την πλήρη αλήθεια, σε αντίθεση με τους ανύπαντρους, με το 50% να υποστηρίζει το ίδιο.



Οικονομικά:

Τα ¾ των παντρεμένων φαίνεται να δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύντροφό του, για να διαχειριστεί υποθέσεις που αφορούν το καλό τους, με μόλις το 60% των ανύπαντρων να πράττουν το ίδιο. Με το 56% των παντρεμένων να εμπιστεύονται τη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού στους συντρόφους τους, κάτι που ισχύει για μόλις το 40% των ανύπαντρων ζευγαριών.




Καθημερινές δυσκολίες:

Καλύτερα εμφανίζονται τα πράγματα για τους παντρεμένους και όσο αφορά τα καθημερινά προβλήματα ρουτίνας, όπως τα παιδιά, δουλειές του σπιτιού και άλλες υποχρεώσεις, ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, αλλά και θέματα επικοινωνίας, τα οποία οι περισσότεροι (παντρεμένοι), μοιάζει να έχουν λυμένα.



Σεξουαλική ζωή:

Αν νομίζεις πως η απάντηση εδώ είναι δεδομένη, προς έκπληξή σου και προς έκπληξη των ερευνητών, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Το 36% των παντρεμένων ζευγαριών δήλωσαν ικανοποιημένη από τη σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό τους, με μόλις το 34% των ανύπαντρων ζευγαριών να δηλώνουν το ίδιο.

«Συνήθως τα ανύπαντρα ζευγάρια είναι πιο νεαρής ηλικίας και εμφανίζονται πιο ικανοποιημένα με τη σεξουαλική τους ζωή. Τα αποτελέσματα, όμως, δεν έδειξαν κάτι τέτοιο», λέει η Juliana Horowitz, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης.


Της Belinda Luscombe/TIME

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ