Κυπριακά ονόματα έδωσε η ΝΑΣΑ σε 2 βράχους στον Άρη

Κάπου εκεί μακριά, περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πάνω στον παγωμένο πλανήτη Άρη, ανάμεσα στις σφοδρές αμμοθύελλες, τους κρατήρες και τα βουνά, βρίσκονται δύο βράχοι οι οποίοι αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πρόσφατα τους δόθηκαν ονόματα στην κυπριακή διάλεκτο.

 


Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά, η ΝΑΣΑ υιοθέτησε λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, ονομάζοντας δύο βράχους στον πλανήτη Άρη, τιμώντας έτσι το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται  στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της ΝΑΣΑ, που προσεδαφίστηκε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε κυπριακής διαλέκτου ονόματα στον κόκκινο πλανήτη» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χαραλάμπους, ο οποίος είναι ερευνητικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Στον κ. Χαραλάμπους δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο προκειμένου να δοθούν ονόματα σε δύο βράχους που βρίσκονται στη γειτονική περιοχή του InSight.

Ο κ. Χαραλάμπους έστειλε στη ΝΑΣΑ διάφορες εισηγήσεις και τη σημασία των λέξεων και η ΝΑΣΑ έκανε την τελική επιλογή.

"Έτσι, κάπου εκεί μακριά στο πλανήτη Άρη υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από την Κύπρο μας" είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαραλάμπους.

«Ζαβός» και «μούττη» στον πλανήτη Άρη

Από τώρα και στο εξής, λοιπόν, στον γεωλογικό κατάλογο του InSight περιλαμβάνονται τα ονόματα «ζαβός» και «μούττη».

«Αυτός είναι ο κατάλογος με τους πιο σημαντικούς βράχους που γειτονεύουν το InSight lander και οι οποίοι θα αναφερθούν και θα αναλυθούν στα αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα, συνεντεύξεις, συνέδρια και συναντήσεις» είπε ο κ. Χαραλάμπους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ