Έβαλαν όντως μαριχουάνα σε θυμιατήρι κάποια παπαδοπαίδια;

Η είδηση κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες, ενώ έχει αναπαραχθεί ακόμα και από δεκάδες (σοβαρά ενίοτε) ειδησεογραφικά sites, σε Ελλάδα και Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στον καθεδρικό ναό της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία, δύο νέοι που βοηθούσαν ως παπαδοπαίδια έβαλαν μαριχουάνα στο θυμιατήρι.



Πιο κάτω ένα από τα σχετικά δημοσιεύματα:

 

Σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes, όμως, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα ξεκίνησε από τη σατιρική ισπανική ιστοσελίδα haynoticia.es στις 9 Ιανουαρίου 2018 και σύντομα αναπαράχθηκε και από άλλες σατιρικές ιστοσελίδες, όπως η 8shit.net

Η ιστοσελίδα haynoticia.es ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δημοσιεύσεις της είναι προϊόν φαντασίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «είναι ένας χώρος χιούμορ με σκοπό την ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο της σελίδας είναι μυθοπλασία, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και η ιστοσελίδα δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την λανθασμένη, ακατάλληλη ή παράνομη χρήση και την έλλειψη ειλικρίνειας, ακεραιότητας, και για την ακρίβεια των στοιχείων ή των πληροφοριών».

Όπως αναφέρουν στο καταληκτικό σχόλιό τους τα ellinika hoaxes, oι χρήστες και τα ΜΜΕ αναπαράγουν κείμενα σατιρικών ιστοτόπων σαν να ήταν πραγματικά γεγονότα και με αυτό τον τρόπο, το αρχικό σατιρικό, κείμενο εξελίσσεται μετά από ένα κύκλο αναδημοσιεύσεων σε fake news.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ