Αν σου δώσουν ευρώ με μελάνι, μην τα πάρεις

Έχετε δει ποτέ ευρώ λερωμένα με μελάνι;

 

 


Article featured image
Article featured image

Αν κάποιος σας δώσει τραπεζογραμμάτιο λεκιασμένο με μελάνι μην το δεχτείτε γιατί είναι πιθανότατα κλεμμένο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μελάνη σε αυτά τα τραπεζογραμμάτια προέρχεται από αντικλεπτικές συσκευές, γνωστές επίσης ως έξυπνα συστήματα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων (intelligent banknote neutralisation system - IBNS), οι οποίες ενεργοποιούνται όταν εγκληματίες ανοίγουν ένα φυλασσόμενο κιβώτιο μετρητών, όπως ένα ΑΤΜ ή ένα χρηματοκιβώτιο σε όχημα χρηματαποστολής.

Τα συστήματα αυτά καθιστούν τα κλεμμένα τραπεζογραμμάτια άχρηστα και άνευ αξίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι λοιποί φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας.

Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αχρήστευσης κλεμμένων τραπεζογραμματίων. Υπάρχουν πάντως και άλλα μέσα προστασίας των μετρητών, όπως η κόλλα. Στο εσωτερικό μιας κασέτας ΑΤΜ όλα τα τραπεζογραμμάτια είναι ενωμένα με κόλλα σχηματίζοντας ένα συμπαγές τούβλο. Αν κάποιος προσπαθήσει να αφαιρέσει μεμονωμένα τραπεζογραμμάτια, αυτά σκίζονται σε κομμάτια.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα κλεμμένο τραπεζογραμμάτιο το οποίο έχει κηλιδωθεί από μελάνη;

Διαβάστε περισσότερα στο Economytoday.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ