Λουκάς, Λευτέρης, Γιώργος, Νιαζί, Κώστας, Δημήτρης

Γνωρίζουμε (λίγο) καλύτερα τους έξι που -για τα επόμενα 5 χρόνια- θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λουκάς, Λευτέρης, Γιώργος, Νιαζί, Κώστας, Δημήτρης

Γνωρίζουμε (λίγο) καλύτερα τους έξι που -για τα επόμενα 5 χρόνια- θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Article featured image
Article featured image


Οι ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, αναμφίβολα ήταν μία από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αναμετρήσεις σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, με τον θεσμό της Ευρώπη να βάλλεται από το συνεχές κύμα ευρωσκεπτικιστών, την ίδια ώρα που τα ακραία φασιστικά και εθνικιστικά κόμματα, ανθούν, ένεκα των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και της αδυναμίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Δεδομένων όλων αυτών και με το μέλλον της Ευρώπης να διαγράφεται ζοφερό, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είχαν πολλαπλή και πολυσήμαντη σημασία για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, το οποίο ως φάνηκε, εξακολουθεί να έχει δυνατές ρίζες, παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί και εξακολουθεί να δέχεται.

Οι Κύπριοι, παρότι οι περισσότεροι αποφάσισαν να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση, με τις επιλογές τους έστειλαν ένα ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα, τόσο εσωτερικά όσο και στους Ευρωπαίους ετέρους, επιλέγοντας υποψηφίους ευρωπαϊστές, που έχουν κοινό όραμα όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ.

Ποιοι είναι όμως οι Λουκάς Φουρλάς, Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιλζίκιουρέκ, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης;



ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ


ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ/ΔΗΣΥ

det_det_det_fourlas.jpg

Βέρος Λεμεσιανός και παθιασμένος Απολλωνίστας, ο δημοσιογράφος Λουκάς Φουρκάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συμπρωτεύουσα, την οποία εγκατέλειψε το 1989, όταν αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία έφυγε για σπουδές στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τον «Προγραμματισμό και Ανάπτυξη».

Από τα φοιτητικά του χρόνια μάλιστα, είχε εμπλοκή με τα πολιτικά αφού διετέλεσε αντιπρόεδρος της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας και Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης, (ΕΦΕΚΘ).

Για 23 συναπτά έτη, ο Λουκάς Φουρλάς εργάστηκε από διάφορα πόστα της δημοσιογραφίας, ως πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων τόσο στη κρατική όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση στη Κύπρο, ενώ είχε συνεργασία και με την «Νέα Ελληνική Τηλεόραση».

202-0.fourlas-770x439_c.jpg

Μεγάλη του τηλεοπτική επιτυχία, η εκπομπή «Έχεις Μέσον» από την οποία για 7 έτη έδινε δημόσιο βήμα στου πολίτες, ενώ λίγο πριν αποχωρήσει από το τηλεοπτικό πεδίο, υπήρξε και ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του Μέγκα Κύπρου.

Κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2008, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ από το 2017 εκτελεί χρέη εκπροσώπου τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Έχει ένα παιδί και υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Ηλέκτρα Φωτιάδου.




ΝΙΑΖΙ ΚΙΖΙΛΓΙΟΥΡΕΚ/ΑΚΕΛ

parousiastike-sti-lefkosia-to-neo-vivlio-tou-niazi-kizilgiourek.jpg

Ο πρώτο εκλελεγμένος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας, από το οποίο έφυγε ως πρόσφυγας κατά τις δικοινοτικές ταραχές του 63-64.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983, ενώ το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα.

3942a1e8-05f0-4581-a34d-01bb4f493807.jpg

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, παρέμεινε πιστός στο όραμά του, και κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα υπέρ του. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ/ΑΚΕΛ

gewrgiouakel1.jpg


Παρότι γεννήθηκε στη Λευκωσία, τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Κ. Γεωργίου διαμένει στο Μαζωτό και εκλέγεται ως βουλευτής Λάρνακας.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987 και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος φθάνοντας στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή. Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας.

10749976_812280255497172_1974503303010044491_o.jpg


Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας και εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.




ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ/ΔΗΣΥ

lefteris-christoforou-eu-800x500_c.jpg

Βετεράνος, πλέον, του ΕΚ, ο Λευτέρης Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πραστειό της Αμμοχώστου και αφού αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον κλάδο των Οικονομικών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα της Κύπρου αλλά και χωρών του εξωτερικού. Στην πολιτική αναμείχθηκε από πολύ νωρίς, αφού υπήρξε μέλος της Μαθητικής Κίνησης (MA.KI.) και της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.), ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία και διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο. υπηρέτησε το κόμμα από το πόστο του Επαρχιακού Γραμματέα Αμμοχώστου από το 1993 μέχρι το 1996 και το 1996 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

lefteris-christoforou-ascholitheite-me-tis-times-tou-revmatos.jpg

Διετέλεσε, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, της Επιτροπής Εσωτερικών και της Επιτροπής Οικονομικών.

Συμμετείχε στη διεθνή αντιπροσωπεία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Ορθοδόξων Βουλευτών. Εξελέγην στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης, όπου μαζί με άλλους συνάδελφους Βουλευτές από άλλες χώρες, ανέλαβε σημαντικές αποστολές για στήριξη των Ορθοδόξων λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2014 εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ, συμμετέχοντας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Είναι νυμφευμένος με τη Διαμάντω Ορθοδόξου και πατέρας δύο παιδιών, του Παναγιώτη και της Λουκίας.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ/ΔΗΚΟ

43614893_1919735784774144_1298221833073459200_n.jpg

Ακόμη ένας βετεράνος του Ε/Κ, ο Κώστας Μαυρίδης Ο Κώστας Μαυρίδης διαθέτει σπουδές λογιστικής, οικονομικών και χρηματοοικονομικών σε επίπεδο διδακτορικού.

Δίδαξε σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου, ενώ εργάστηκε παράλληλα και στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

11875258_1077540642257184_5317164556646389259_o.jpg

Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ/ΕΔΕΚ

61083857_10219007295751506_4734141454501281792_n.jpg

Η ήρεμη δύναμη της ΕΔΕΚ και του κυπριακού Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδάκης κατάφερε να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά ως ευρωβουλευτής, επιστρέφοντας στα παλιά του λημέρια.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, και μετά την εισβολή του 1974 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης του Αγώνα και Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΚ Αθηνών.

1898799_1386459528291729_1397707787_o.jpg

Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ.

Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην Επιτροπή Αναφορών και στην ad hoc Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρομοκρατία.

Έχει δυο κόρες την Χριστιάνα και την Ευαγγελία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ