Οι ατάκες του (κυπριακού) καφέ

Μια παραδοσιακή συνήθεια που -περνώντας από γενιά σε γενιά- κατάφερε να υιοθετηθεί μαζικά. Τον κυπριακό καφέ τον απολαμβάνουν εξίσου άτομα κάθε ηλικίας. Εννοείται και η νεολαία!

Article featured image
Article featured image

Ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Είναι η συνήθεια που μας φέρνει κοντά με τους φίλους μας, είναι η δικαιολογία για να κάνουμε διαλείμματα συνεχώς, η αφορμή για να χαλαρώσουμε ή να διασκεδάσουμε.

Εξού και οι πλείστες ατάκες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας έχουν αναφορά στον καφέ. Και αναπόφευκτα, στον κυπριακό καφέ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στον νεαρόκοσμο.

Το εξαιρετικό χαρμάνι του, η ιεροτελεστία του ψησίματος στη χόβολη, η εμφάνιση όλο και περισσότερων new age καφενείων στα οποία φιγουράρει σε περίοπτη θέση, η νοσταλγία που προκαλεί, οι αναμνήσεις που ξυπνά, και φυσικά το γεγονός ότι αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό για ένα γλυκό και το καλύτερο φινάλε για ένα γεύμα, καθιστούν τον κυπριακό καφέ ως το απόλυτο και το πιο διαχρονικό must!

Και επειδή ξεκινήσαμε μιλώντας για τις ατάκες του καφέ, ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς από αυτές.


Δεν έχω πιει καφέ ακόμα, μη μου μιλάτε

Και ποιος δεν το έχει πει ένα πρωί τσαντισμένος! Και ποιος δεν έχει προσπαθήσει να αποφύγει πρωινές συναντήσεις και πρωινές συζητήσεις πριν καταναλώσει προηγουμένως μια, δυο, πέντε γουλιές καφέ, πριν αφήσει το υπέροχο άρωμα ενός κυπριακού καφέ να τον καταβάλει! Κακά τα ψέματα, ο πρωινός καφές είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο όσο και το νερό για τα ψάρια. Για να ανοίξουν τα μάτια, για ενέργεια, για οξυδέρκεια, για διαύγεια. Και μην πεις ότι θέλεις και επιστήμονα να σου το πει!

1.jpg



Πάμε για καφέ!

Είναι ίσως η ατάκα που ακούγεται περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη, κάθε μέρα, στον πλανήτη γη! Πας για καφέ με την παρέα, πας για καφέ σε ρομαντικό ραντεβού, πας για καφέ για να συζητήσεις για δουλειά, πας για να κλείσεις μια συμφωνία, πας για να παίξεις τάβλι ή χαρτιά, για να φας ένα γλυκό ή ένα παγωτό, ή απλώς… πας για καφέ χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Ο καφές ενώνει τον κόσμο, σχεδόν πάντα! Λέμε σχεδόν, αφού είναι και αυτές οι ελάχιστες φορές που ξαφνικά οι δρόμοι σου συναντιούνται με έναν παλιό γνώριμο και ξαφνικά ακούγεται η ατάκα «να πάμε για κανέναν καφέ να τα πούμε».

WhatsApp Image 2020-11-04 at 17.44.19.jpeg



Θα πιούμε και κανέναν καφέ;

Τελειώνει το δείπνο στην ταβέρνα ή στο κυριλέ εστιατόριο, τελειώνει το δείπνο στο σπίτι και είναι τότε που ακούγεται η συγκεκριμένη ατάκα. Μόνο με τον καφέ και δη τον κυπριακό καφέ θα νοιώσεις πως έχει ολοκληρωθεί εντελώς η ιεροτελεστία του φαγητού. Θες έναν μυρωδάτο, μερακλίδικο κυπριακό καφέ για καλύτερη χώνεψη και γενικότερα για καλύτερο φινάλε. Αν προσπαθήσεις να θυμηθείς το τελευταίο σου dinner, είτε στο σπίτι είτε εκτός, θα δεις πόσο σημαντικό είναι το άρωμα και η γεύση ενός κυπριακού καφέ ως γκραν φινάλε!

3.png



Ποιος ξέρει να διαβάζει τον καφέ;

Το διάβασμα του καφέ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σπάσει ο πάγος σε μια παρέα, για να ξεκινήσει μια πιο χαλαρή και fun συζήτηση ή για να κατευθυνθεί η κουβέντα σε θέματα που άπτονται των ερωτικών σχέσεων, των επαγγελματικών κλπ, ειδικά αν μιλάμε για gathering μεταξύ φοιτητών ή γενικά για παρέες νέων ανθρώπων. Ναι μεν βρισκόμαστε στην εποχή όπου τη λύση για τα πάντα τη δίνει η τεχνολογία και τα apps, ποιος αλγόριθμος όμως μπορεί να διαβάσει καλύτερα ή με πιο διασκεδαστικό τρόπο το φλυτζάνι από έναν ειδήμονα στο είδος; Δεν είναι μόνο να μάθεις πέντε πράγματα, είναι και η συζήτηση που θα προκύψει από κάθε «σημάδι» που θα «δείξει» ο καφές. Άλλωστε, εκεί είναι όλη η ουσία!

4.jpg



Έναν μάλλον γλυκύ, παρακαλώ!

Ο κυπριακός καφές είναι ίσως το μοναδικό ρόφημα και γενικά το μοναδικό πράγμα που μπορείς να παραγγείλεις χωρίς καν να αναφέρεις το όνομά του. Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Λέμε «έναν σκέτο», «έναν με ολίγη», «έναν μάλλον», «έναν βαρύ γλυκύ», «έναν μέτριο», «έναν μερακλίδικο» και όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοούμε. Ο κυπριακός καφές είναι ένας και μοναδικός. Ναι μεν τα τελευταία χρόνια μπορεί να ακούσεις κάποιους να προσθέτουν αρωματικά όπως κάρδαμο, κανέλα ή και μαστίχα, σίγουρα όμως αυτοί είναι ελάχιστοι και σίγουρα η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το μυστικό για έναν καλό καφέ είναι αρχικά η ποιότητά του και κατά δεύτερο το ψήσιμο!

5.png


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ