Το ιστορικό εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

Εννέα μαύρα μοντέλα ποζάρουν με θάρρος και συνθλίβουν τα (λευκά) στερεότυπα.

Article featured image
Article featured image


Το τελευταίο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Στο τεύχος Φεβρουαρίου 2022 το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, εννέα μαύρες γυναίκες ποζάρουν με θάρρος, δείχνοντας τον δρόμο προς μια νέα εποχή για τη μόδα, απαλλαγμένη από στερεότυπα και παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς.

H Adut, η Anok, η Nyagua, η Janet Jumbo, Maty Fall, η Abény, η Amar, η Majesty Amare και η Akon δεν είναι απλώς εννέα μοντέλα που ποζάρουν για ένα εξώφυλλο. Η δυναμική παρουσία τους εκεί συμβολίζει και ταυτόχρονα χαιρετίζει μια νέα εποχή, ανοίγοντας τον δρόμο σε όλες εκείνες τις γυναίκες που περιθωριοποιήθηκαν λόγω του χρώματος και της καταγωγής τους.



Τα μοντέλα που προέρχονται από κάθε γωνιά της Αφρικής, από τη Σενεγάλη στη Ρουάντα κι από το Σουδάν στη Νιγηρία και την Αιθιοπία, βαδίζουν γερά στα πόδια τους σ’ έναν χώρο που για χρόνια γύριζε επιδεικτικά την πλάτη στο διαφορετικό, που χωρούσε μόνο μία μαύρη το πολύ.

«Ξέρω πως υπάρχουν πάρα πολλά μικρά μαύρα κορίτσια που θα δουν αυτό το εξώφυλλο και κάτι θα νιώσουν. Ελπίζω να νιώσουν πως φαίνονται, ακούγονται και είναι χαρούμενες, όπως ένιωσα εγώ» έγραψε η Νυάγκουα Ρουέα, ένα από τα μοντέλα που φιγουράρουν στο εξώφυλλο.



«Όχι μόνο ένα - δύο μαύρα κορίτσια, αλλά μια ομάδα τοπ μόντελ που πήραν μια σημαντική, με νόημα, ισότιμη θέση μεταξύ των πιο επιτυχημένων γυναικών που εργάζονται αυτήν τη στιγμή στη μόδα. Για μένα σημαίνει τόσα πολλά...» ανέφερε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, προσθέτοντας πως η φωτογράφιση ήταν ένα σημαντικό statement κατά της προσχηματικής υποστήριξης των μειονοτήτων στον χώρο.

Όπως σημείωσε ο Έντουαρντ Ένινγουλ, ο προοδευτικός αρχισυντάκτης με καταγωγή από την Γκάνα, το εξώφυλλο αποτελεί άλλο ένα βήμα στην αλλαγή των παρωχημένων προσεγγίσεων: «Η αύξηση της αφρικανικής εκπροσώπησης το μόντελινγκ δεν είναι μόνο συμβολική ούτε αφορά απλώς τα πρότυπα ομορφιάς. Πρόκειται για την ανάδειξη μιας ηπείρου. Αφορά την οικονομία, την πρόσβαση, την κουλτούρα, την προοπτική, τη διαφορετικότητα και το θαύμα».



Με πληροφορίες από
jenny.gr και lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ