Αυτό το όχημα απορροφά περισσότερο CO2 απ’ όσο εκπέμπει

Μια ομάδα φοιτητών πήγε την προστασία του περιβάλλοντος ένα βήμα πάρα πέρα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Bart van Overbeeke via REUTERS

Μερικοί φοιτητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα την προστασία του περιβάλλοντος σχεδιάζοντας ένα ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) απ' όσο παράγει κατά την κίνησή του.

Ο λόγος για το «Zem» που δημιουργήθηκε από μια ομάδα 35 φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Eidenhover.

Πώς ακριβώς όμως το αυτοκίνητο αυτό θα καθαρίζει τον αέρα; Η ομάδα είχε σχεδιάσει ειδικά φίλτρα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο αμάξωμα του οχήματος. Εκεί το διοξείδιο του άνθρακα φιλτράρεται και αποθηκεύεται.



Επί του παρόντος, το «Zem» μπορεί να καθαρίσει μόνο δύο κιλά αέρα για κάθε 20.000 μίλια που διανύει. Το πανεπιστήμιο σημειώνει πάντως ότι αν και δεν είναι μεγάλη ποσότητα, το όχημα αποτελεί αποδείξη ότι μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει.

Το εν λόγω πρότζεκτ έρχεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030.



Oι φοιτητές του Πανεπιστημίου της ολλανδικής πόλης ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν την ποσότητα CO2 που αντλεί το ΖΕΜ. Οραματίζονται επίσης ότι στο μέλλον τα φίλτρα του αυτοκινήτου που έχουν περισυλλέξει από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούν να καθαρίζονται στο βενζινάδικο.

«Αυτό το αυτοκίνητο δημιουργήθηκε με σκοπό την ελαχιστοποίηση του CO2 που εκπέμπεται κατά τη φάση της κατασκευής του, της ζωής και του τέλους της ζωής του», είπε ο Jens Lahaije, μέλος της ομάδας φοιτητών που κατασκεύασαν το «Zem». Ένα μέρος του σκοπού αυτού επετεύχθη με την κατασκευή του αμαξώματος από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσω 3D εκτυπωτή. «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», κατέληξε ο Lahaije.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ