Eurovision 2023: Ποιες χώρες δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και γιατί

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αναμένεται να επιβεβαιωθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Article featured image
Article featured image


Το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 εξαιτίας του οικονομικού κόστους.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάθε χώρας πληρώνουν ένα ποσό για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, αλλά το ποσό διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, ορισμένες χώρες κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα για τη δική τους συμμετοχή, μετά την αποπομπή της Ρωσίας από τον διαγωνισμό. Η Ρωσία, που είχε μια μεγάλη οικονομική συνεισφορά, αποβλήθηκε από τον φετινό διαγωνισμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Εκτός από το σημαντικό κόστος των τελών εγγραφής, καθώς και το κόστος παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία – αντιμετωπίσαμε επίσης έλλειψη ενδιαφέροντος από χορηγούς, οπότε αποφασίσαμε να κατευθύνουμε τους υπάρχοντες πόρους στη χρηματοδότηση τρεχόντων και προγραμματισμένων εθνικών έργων», ανακοίνωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου, RTCG.

Με τη σειρά του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βόρειας Μακεδονίας, MRT, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «το αυξημένο τέλος εγγραφής για τη συμμετοχή», καθώς και η ενεργειακή κρίση στη χώρα, τούς ανάγκασαν να λάβουν την απόφαση αυτή.


Το συνολικό κόστος συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων ραδιοτηλεοπτικών φορέων κανονικά ανέρχεται στις περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, αλλά το ακριβές ποσό που πληρώνει κάθε συμμετέχουσα χώρα δεν δημοσιοποιείται. Παράλληλα, κάποιες άλλες χώρες εξέτασαν την απόσυρση ως αποτέλεσμα του πρόσθετου κόστους.

Η EBU δήλωσε ότι «δεσμεύεται να διατηρήσει το κόστος συμμετοχής όσο το δυνατόν πιο προσιτό» και ότι τα τέλη της «υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των χωρών που διαγωνίζονται», ενώ λαμβάνουν υπόψη «το σχετικό μέγεθος και την οικονομική κατάσταση του μέλους».

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αναμένεται να επιβεβαιωθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ