Παρουσιάστρια της ΕΡΤ 3 κόβει τα μαλλιά της ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν

Στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image


Η παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ 3, Σύνθια Σάπικα, προχώρησε χθες σε μια συμβολική κίνηση, θέλοντας να δείξει τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που καταπιέζονται από το καθεστώς του Ιράν. Παράλληλα, θέλησε να τιμήσει με τον δικό της τρόπο τη μνήμη της Μαχσά Αμινί, που δολοφονήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές.

515794.jpg


«Στεκόμαστε και εμείς δίπλα σε όλες τις γυναίκες στο Ιράν, που αγωνίζονται καθημερινά για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. Γυναίκα, λοιπόν, Ζωή και Ελευθερία», ανέφερε η Σύνθια Σάπικα, έβγαλε ένα ψαλίδι και στη συνέχεια έκοψε τμήμα από τα μαλλιά της στον «αέρα».



Η επανάσταση των γυναικών του Ιράν

Η δολοφονία της Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στο Ιράν ήταν αυτή που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση, η οποία έχει λάβει πλέον διαστάσεις αντικυβερνητικής εξέγερσης στο θεοκρατικό Ιράν, όπου «κυβερνούν» οι νόμοι του Ισλάμ και φυσικά της πατριαρχίας.

H 22χρονη κοπέλα είχε συλληφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου από τη διαβόητη Θρησκευτική Αστυνομία (Αστυνομία Ηθών) του Ιράν γιατί κάποιες τούφες μαλλιών της εξείχαν από το χιτζάμπ που φορούσε. Σύρθηκε σε ένα βαν όπου δέχθηκε βίαια σωματική επίθεση, κάτι που συνεχίστηκε και στο κρατητήριο. Όταν, στις 15 Σεπτεμβρίου, αφέθηκε ελεύθερη παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν καλά και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μια μέρα αργότερα έφυγε από τη ζωή. Κάμερες στο αστυνομικό τμήμα την δείχνουν να προσπαθεί να κρατηθεί από καρέκλες και έπειτα να καταρρέει.

Η αισχρή δολοφονία της από την (ανήθικη) αστυνομία (των Ηθών) προκάλεσε κύμα οργής τόσο εντός του Ιράν –με γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις μαντίλες τους– όσο και στο εξωτερικό. Πλέον οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει συλλαλητήρια εναντίον της καταπίεσης του καθεστώτος, με την καταστολή να προκαλεί δεκάδες νεκρούς. Μέσα σε δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.


Οι νόμοι για τη χιτζάμπ

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι αρχές στο Ιράν επέβαλαν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα ώστε δημοσίως να καλύπτουν τη μορφή τους.

Η αστυνομία ηθικής έχει, μεταξύ άλλων, την αποστολή να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες συμμορφώνονται με την ερμηνεία των αρχών για τα «σωστά» ρούχα. Οι αξιωματικοί έχουν την εξουσιοδότηση να σταματούν τις γυναίκες και να αξιολογούν εάν δείχνουν τα μαλλιά τους, αν τα παντελόνια και τα πανωφόρια τους είναι πολύ κοντά ή αν είναι πολύ μακιγιαρισμένες. Οι τιμωρίες για παραβίαση των κανόνων περιλαμβάνουν πρόστιμο, φυλάκιση ή μαστίγωμα.


Πριν από την Ισλαμική Επανάσταση

Το Ιράν πριν από το 1979, επί του προηγούμενου Σάχη, είχε απαγορεύσει την μαντήλα και είχε φέρει τη χώρα κοντά στα δυτικά πρότυπα, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες της ευημερία, μόρφωση και κυρίως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ ήταν πάντα η επίσημη θρησκεία της χώρας.

Δείτε στο πιο κάτω άρθρο Μεγάλες Εικόνες των Ιρανών Γυναικών πριν από την Ισλαμική Επανάσταση.


Οι αντιδράσεις

Το 2014 γυναίκες από το Ιράν άρχισαν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο δείχνοντας ότι αψηφούν δημόσια τους νόμους για τη χιτζάμπ, σε μια διαδικτυακή εκστρατεία διαμαρτυρίας που ονομάστηκε «Η κρυφή μου ελευθερία». Εκτοτε έχουν προκύψει και άλλα κινήματα, όπως οι Λευκές Τετάρτες και τα Κορίτσια της Οδού Επανάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ