Παραπάνω δύναμη στο κοινό θέλει να δώσει φέτος η Eurovision

Η Eurovision έχει φανς σε όλο τον κόσμο και για πρώτη φορά θέλει να συμπεριλάβει και όσους ζουν σε χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό.

Article featured image
Article featured image


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) ανακοίνωσε, την Τρίτη (22/11), σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας κατά τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο Λίβερπουλ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την EBU, μόνο το τηλεοπτικό κοινό θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι 10 χώρες που θα προκριθούν από κάθε ημιτελικό. Ακόμα, οι τηλεθεατές στις χώρες που δεν συμμετέχουν, θα μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά και, όσον αφορά στον τελικό, οι εθνικές κριτικές επιτροπές θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στον τελικό κατά τον οποίο ο νικητής θα αναδειχθεί σε συνδυασμό με την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού.



Αναλυτικά, οι χώρες που θα προκριθούν από τους δύο ημιτελικούς, 10 από τον καθέναν, θα αποφασίζονται πλέον αποκλειστικά με βάση τις ψήφους των τηλεθεατών του διαγωνισμού και όχι με συνδυασμό ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής και κοινού, όπως συμβαίνει από το 2009. Επίσης, για πρώτη φορά, όσοι παρακολουθούν τον διαγωνισμό σε χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν, θα μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, οι ψήφοι τους θα αθροιστούν και θα μετατραπούν σε πόντους, οι οποίοι θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τη συμμετοχή μιας χώρας τόσο στους δύο ημιτελικούς όσο και στον τελικό.

Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματικές κριτικές επιτροπές, που αποτελούνται από άτομα που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο αποτέλεσμα του τελικού, μαζί με τους τηλεθεατές σε κάθε χώρα που συμμετέχει, αλλά πλέον και εκείνους που ψηφίζουν διεθνώς.

Το κοινό σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα εξακολουθεί να μπορεί να ψηφίζει μέσω SMS, κλήση ή μέσω της εφαρμογής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.
Όσοι παρακολουθούν στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα από τη χώρα τους – δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η πιστωτική κάρτα θα χρεώνεται με την ψήφο ή αν ζητείται μόνο για σκοπούς ταυτοποίησης.

Μετά την πρωτοφανή φύση των παρατυπιών της ψηφοφορίας που παρατηρήθηκαν στον διαγωνισμό του 2022, συστάθηκε ομάδα εργασίας από μέλη της EBU για να εξετάσει τρόπους προστασίας της ακεραιότητας της διοργάνωσης. Οι συστάσεις της εγκρίθηκαν, στη συνέχεια, από την Ομάδα Αναφοράς (Reference Group), δηλαδή από το διοικητικό συμβούλιο του διαγωνισμού και το εκτελεστικό συμβούλιο της EBU

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Έστερνταλ, εκτελεστικός επόπτης της Eurovision εκ μέρους της EBU, ανέφερε: «Καθ' όλη τη διάρκεια της 67χρονης ιστορίας του, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision εξελίσσεται συνεχώς για να παραμένει επίκαιρος και συναρπαστικός. Οι αλλαγές αυτές αναγνωρίζουν την τεράστια δημοτικότητα του σόου, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στο κοινό του μεγαλύτερου ζωντανού μουσικού γεγονότος στον κόσμο. Το 2023 μόνο οι θεατές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision θα αποφασίσουν ποιες χώρες θα περάσουν στον μεγάλο τελικό και, αντανακλώντας την παγκόσμια απήχηση της εκδήλωσης, όλοι όσοι παρακολουθούν το σόου, όπου και αν ζουν στον κόσμο, μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Με τη συμμετοχή, επίσης, των κριτικών επιτροπών από επαγγελματίες της μουσικής στην απόφαση του τελικού αποτελέσματος, όλα τα τραγούδια του μεγάλου τελικού μπορούν να αξιολογηθούν με τα ευρύτερα δυνατά κριτήρια. Μπορούμε, επίσης, να διατηρήσουμε την παράδοση του ταξιδιού σε όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία για τη συλλογή βαθμών και να εξασφαλίσουμε μια συναρπαστική διαδικασία ψηφοφορίας, με τον νικητή να αποκαλύπτεται μόνο κατά το τέλος του σόου».

Υπενθυμίζεται ότι στη Eurovision 2023 θα λάβουν μέρος 37 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (ΕΡΤ) και η Κύπρος (CYBC/ΡΙΚ).


Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, EBU

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ