Ο ουρανός της Λάρνακας μετατράπηκε σε πίνακα ζωγραφικής

Όταν η φύση γιορτάζει μαζί μας. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Μερικά βίντεο που «ψαρέψαμε» από την αγαπημένη ομάδα στο Facebook «Στο Νησί/On the Island» δείχνουν σμήνη ψαρονιών να δημιουργούν μαγευτικούς σχηματισμούς στον ουρανό της Λάρνακας και συγκεκριμένα πάνω από τη λίμνη της Ορόκλινης. Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό και ως «starling murmuration».


Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί των ψαρονιών

Το ψαρόνι (επιστημονική ονομασία στούρνος ο κοινός) είναι είδος πουλιού που ανήκει στο γένος Στούρνος, που ανήκει στην οικογένεια Sturnidae. Τα είδη του γένους αριθμούν περίπου 55. Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στη νότια Αυστραλία και στη βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο ως λαζούρι.

δψ.jpg
Φωτογραφία: Αιμίλιος Ιωάννου



Τα ψαρόνια είναι γνωστά για τον τρόπο που πετούν όλα μαζί (σχηματίζουν τις πιο πολυάριθμες συγκεντρώσεις πουλιών), αλλά και για τις πολύ εντυπωσιακές μανούβρες που κάνουν στον αέρα. Τους εναέριους σχηματισμούς τούς κάνουν πάντα στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποκρούσουν κάποιο αρπακτικό ή όταν ψάχνουν για τροφή.

Image-ψαρόνια.jpg
Φωτογραφία: Σάββας Νικολαΐδης

ψαρόνια1.jpg
Φωτογραφία: Σάββας Νικολαΐδης



«Τα ψαρόνια έχουν την τάση να κινούνται ως ένας οργανισμός ενωμένος που αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ισχυρή οπτική έκφραση, όμοια με αυτή ενός σχεδίου με μελάνι ή μιας καλλιγραφικής πινελιάς, που διεκδικεί τη θέση του στον ουρανό», αναφέρει ο Δανός φωτογράφος Søren Solkær, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να εστιάσει τον φακό του σε ένα διαφορετικό, πανέμορφο θέαμα: την καταγραφή ψαρονιών.



Βίντεο από τον Στέφανο Σάββα:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ